Hlavní obsah

Poradce premiéra: Jestli chcete spolupracovat s ČSSD, pusťte ANO

Právo, Karolina Brožová, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maily ze soukromé schránky premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) odhalily také korespondenci premiérova politického poradce Oty Novotného s Janem Hartlem, šéfem společnosti STEM. Ta se zabývá průzkumy veřejného mínění.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Poradce premiéra Oto Novotný

Článek

Novotný v e-mailu z loňského září vyjádřil Hartlovi nespokojenost s tím, že přisoudil ANO vyšší preference než ČSSD, a nepřímo ho obvinil, že hnutí Andreje Babiše nadržuje.

„Musím otevřeně konstatovat, že jste mi svým posledním průzkumem pořádně zkomplikoval život. S velkou pravděpodobností jste ve svém výzkumu preference ANO nepřiměřeně nadsadili. Pokládám to za vážný problém a obávám se, že to může ohrozit naši budoucí spolupráci,“ napsal Novotný Hartlovi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Mám velké obavy, že problém plyne z toho, že zároveň děláte průzkumy pro ANO (asi stále častěji), a poznamenává to vaši tazatelskou síť,“ stojí v e-mailu.

Je to informace o tom, že osud poctivého výzkumníka veřejného mínění není snadný.
šéf STEM Jan Hartl

Novotný, který se nechce k e-mailům vyjadřovat, Hartlovi vzkázal: pokud chce STEM spolupracovat s ČSSD, musí přestat s průzkumy pro ANO.

„Musím požadovat, že podmínkou naší příští spolupráce bude, abyste v žádném případě nepracovali pro hnutí ANO,“ napsal. „Je to na vážný osobní rozhovor,“ rozloučil se.

Hartl nechtěl pro Právo autenticitu e-mailu ani potvrdit, ani vyvrátit, nicméně naznačil, že taková komunikace mezi ním a Novotným proběhla. „Je to spíš informace o tom, že osud poctivého výzkumníka veřejného mínění není snadný. Pokud není klient spokojený s výsledky, může mít ublíženou, podrážděnou reakci,“ řekl Právu Hartl.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jan Hartl

Uvedl také, že ČSSD patří mezi dlouhodobé klienty STEM stejně jako ostatní strany, které si u agentur objednávají vnitrostranické průzkumy. „Za doby předsednictví Jiřího Paroubka jsme pro ně dělali víc, poslední dobou je toho méně. Mezi naše zákazníky patřily všechny demokratické strany. Děláme i pro ANO,“ řekl.

Všichni kolegové včetně Oty Novotného respektují pravidla řemesla
Vladimír Špidla

Jestli s Novotným skutečně vedl ‚vážný osobní rozhovor‘, Hartl nepotvrdil. „S panem Novotným vedu čas od času vážné profesionální rozhovory. V mnoha otázkách se neshodneme, pak se mu snažím vysvětlit, jak je potřeba těm číslům rozumět. Politici někdy nevnímají celkové trendy, zajímají je jen čísla,“ řekl.

Špidla: Je to blbost

Premiérův poradce Vladimír Špidla, který má v Lidovém domě pod svým vlivem komisi politických analýz, vyloučil, že by snad ČSSD chtěla ovlivňovat výsledky průzkumů.

„Všichni kolegové včetně Oty Novotného respektují pravidla řemesla. Neumím si představit, že by někoho napadla taková hloupost, že by se manipuloval průzkum. Ani si neumím představit, že by nějaká renomovaná agentura riskla, že to udělá, pak se to provalí a má po kšeftu. To je absolutní blbost,“ řekl Právu Špidla.

Podobně se vyjádřil i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. U STEM si hnutí objednává průzkumy pro vlastní potřebu. „Dělali jsme si průzkumy, sestavili jsme otázky a chtěli jsme znát názor lidí. To je standardní a dělá to tak každá strana,“ řekl Právu.

Související témata:

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

„STEM je určitě objektivní agentura, která dělá, pro koho chce. Dělá pro různé strany, tradičně dělala pro ČSSD,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám