Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Ztráta socanské třídní knihy a ZŠ

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Vyšetřování ztráty třídní knihy se v hacknutých mailech na účtu Bohuslava Sobotky taky objevilo. Unikl neveřejný, tudíž pouze pro ČSSD dělaný předvolební průzkum stranických preferencí a Sobotkův nynější politický poradce, tehdy hlavní politický analytik Lidového domu Oto Novotný píše o sprostých podezřelých, které umísťuje přímo do nejužšího politického orgánu soc. dem., politického grémia.

Mohl by to být ZŠ, naznačuje směr svých úvah. Ale kdo je záhadný(á) ZŠ?

Banální odpověď je Zdeněk Škromach. To by ovšem byla nuda. Proč se omezovat na jednu osobu a nezkusit vysledovat hlubší význam poselství? Základní škola to jistě nebude, ale co zakuklení škůdci? I když co je zakukleného na otevřeném chlapském vystupování například pravdomluvného polánského Michala Haška proti stylu, kterým Sobotka řídil ČSSD a nyní řídí vládu? (Ačkoli v poslední době tvrdí, že rozpory nemají.)

Rozhodně odmítnout musíme taky nabízející se alternativu Zemanovi šašci. Za prvé poté, co svou práci neprovedli, nýbrž zbabrali, odebral jim prezident svou přízeň podle stejného postupu, jako vymazal Z z názvu SPOZ. Pak by ze ZŠ zůstalo pouze Š a takové písmeno, uznejte, nemůže samo nic, dokáže jen syčet.

Za druhé je šašek užitečná a milá profese, protože baví lidi. Zkuste si představit tváře tehdejších spiklenců proti Sobotkovi včetně jejich hostitele a zkuste se u toho pobavit. Ani Lánovřesky se z toho nedají vytřískat.

Zmíněné skupině to ale, zdá se, vůbec nevadí. Hašek stále velebí každý Zemanův projev skoro víc než samotný Veleba a další lánský, hejtman Jiří Zimola, mluví do volby rektora Jihočeské univerzity s jasným cílem, aby se jím za pár dnů opět nestal Libor Grubhoffer, který je znám otevřenou kritičností vůči Miloši Zemanovi na Hradě.

Teď mě napadlo, že by ZŠ mohli být zahraniční špióni, co říkáte? Pokud možno ze zemí NATO, které řada lidí v ČSSD, dokonce i v jejím poslaneckém klubu, stále vidí buď zpod někdejší čepice příslušníka Veřejné bezpečnosti, anebo třídním pohledem komunisty v oranžovém kabátě.

Všech významů a odstínů záhadného ZŠ se nedobereme. Jenže jeho přítomnost v řadách sociální demokracie popřít nelze. Znovu jsem v minulých dnech zaznamenal překvapené výroky některých spoluobčanů, že bude-li šéf soc. dem. pokračovat v politice tak, jak to v poslední době dělá, najdou snad v sobě sílu, aby překonali nechuť vůči jakékoli levici a „hodili to Sobotkovi“.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Férové je tyto lidi upozornit na existenci ZŠ. Sobotkovi a jeho politice by to doopravdy hodili jen v případě, kdyby se mu podařilo zneutralizovat šosáky.

Reklama

Výběr článků

Načítám