Hlavní obsah

Pořád dokola. ANO a ČSSD se dohadují, kdo způsobí budoucí zvýšení rodičovské

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

My jsme to prosadili, my jsme našli peníze. Koaliční ANO a ČSSD se před evropskými volbami předhánějí v tom, díky komu se zvýší rodičovský příspěvek od ledna 2020 o 80 tisíc. Rodičovský příspěvek přitom nemá s volbami do Evropského parlamentu nic společného. Nic ani není schváleno. Zvýšení příspěvku si zatím mezi sebou prý dohodly jen ministryně financí a sociálních věcí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD, vpravo).

Článek

O zvýšení rodičovského příspěvku se diskutuje od loňska, koaliční strany projednávaly několik verzí. Nyní to vypadá, že ANO a ČSSD mají finální podobu. Na ministerstvu financí to v pondělí v deset dopoledne oznámil premiér Andrej Babiš (ANO) po boku šéfky státní kasy Aleny Schillerové (za ANO).

Hodinu poté si do Lidového domu svolala tiskovou konferenci ČSSD. „Jsme zase v debatě, kdo s čím přišel. Upozornil bych na rok 2017, kdy jsme říkali, že navýšíme příspěvek na 300 tisíc. To byl jeden z důvodů, proč jsme šli do vlády,“ prohlásil šéf soc. dem. Jan Hamáček.

Dodal, že když sledoval tiskovou konferenci premiéra, připadalo mu, že s tím přišlo hnutí ANO. „Dospěli jsme ke zkušenosti, že pan premiér potřebuje dospět k závěru, že to vymyslel on. Ale pokud to je cena, že maminky budou mít o 80 tisíc víc, tak to je dobrý výsledek,“ řekl Hamáček.

Ještě minulý týden se koaliční partner navýšení rodičovské bránil zuby nehty
Jana Maláčová (ČSSD)

Jeho slova podpořila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Co se týká průběhu vyjednávání – ještě minulý týden se koaliční partner navýšení rodičovské bránil zuby nehty. Ale jak řekl předseda, počítá se výsledek, ne mediální taškařice,“ konstatovala ministryně.

Zdůraznila, že bez sociální demokracie by vyšší rodičovský příspěvek nebyl. „Byli jsme to my, kdo si to prosadil do koaliční smlouvy, kdo bojoval za to, aby se podpořil co nejvyšší počet rodin,“ uvedla Maláčová.

Našlo se 8,6 miliardy, oznámil Babiš

Babiš v pondělí na tiskové konferenci oznámil, že se našlo na zvýšení rodičovského příspěvku 8,6 miliardy. Zdůraznil, že peníze se našly v úsporách, nikoliv na ministerstvu práce a sociálních věcí. Tam se podle Babiše našlo jen 250 milionů z celkového rozpočtu resortu, který je 674 miliard.

Hamáček se proti tomu ohradil s tím, že je trochu paradoxní kritizovat ministerstvo práce a sociálních věcí za velký rozpočet a zároveň se chlubit tím, že se přidává na důchody a roste rodičovský příspěvek.

Ten by měl vzrůst z nynějších 220 tisíc na 300 tisíc korun. Polepšit by si měly rodiny s nově narozenými dětmi i ty s nejmladším potomkem do čtyř let, které budou zrovna příspěvek pobírat. Z přidávaných 80 tisíc korun by měly rodiny dostat odstupňovaně část peněz podle věku dítěte a výše čerpání rodičovské.

Výběr článků

Načítám