Hlavní obsah

Popíjení na ulici nelze podle Ústavního soudu zakázat

Právo, jac, naj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO, CHEB

Ústavní soud (ÚS) zrušil ve středu vyhlášku chebské radnice o zákazu pití alkoholu na veřejnosti. Plánovaná prohibice na veřejných prostranstvích měla tak v Chebu krátký dech. "Tato vyhláška neměla dostatečnou oporu v zákoně," uvedl ústavní soudce Jan Musil.

Foto: Ústavní soud, Novinky
Článek

"Nehodláme se ale jen tak vzdát. Vzali nám tuto vyhlášku, vymyslíme jinou," řekl Právu v reakci na rozhodnutí ústavních soudců starosta Chebu Jan Svoboda (ODS).

Paušální zákaz konzumace alkoholu podle Ústavního soudu není možný. Jak vysvětlil Musil, vyhláška zakazovala mj. podávání a konzumaci alkoholických nápojů, žebrání, volný pohyb psů a další činnosti na tzv. veřejně přístupných místech, přičemž tato místa vymezovala mnohem šířeji, než jak to činí zákon o obcích, obsahující termín "veřejné prostranství."

Bylo sem možno zahrnout také soukromé pozemky, dvory domů apod. Kromě toho vyhláška zakazovala konzumaci alkoholických nápojů na těchto veřejně přístupných místech, což je v rozporu se zákonem.

"Obecně závaznou vyhláškou nemůže město či obec regulovat činnosti, které jsou upraveny speciálním zákonným předpisem, v tomto případě zákonem o ochraně před alkoholismem a toxikomániemi. Ze žádného zákonného předpisu nelze vyvodit všeobecný zákaz konzumace alkoholu na všech veřejně přístupných místech," vysvětlil soudce Jan Musil.

"Konzumaci alkoholu nelze paušálně zakázat. Náš právní řád obsahuje jistá limitující ustanovení ve vztahu k alkoholu, ale ta se vztahují pouze k prodeji alkoholu. Lze také zakázat takové formy požívání alkoholu, které by již narušovaly veřejný pořádek. Laicky řečeno, znamená to nemírné požívání alkoholu za okolností, které se dotýkají veřejného pořádku, například v okolí škol, dětských zařízení a podobně," dodal soudce.

Vyhlášku dříve pozastavilo ministerstvo

"A to jsme právě chtěli. Zamezit nadměrnému pití alkoholu na veřejnosti. Ono je něco jiného stát na chodníku a napít se piva a něco jiného na něm ležet v opilosti," uvedl chebský starosta. "Vnímám to tak, že jsme přišli o nástroj k tomu, abychom udrželi město čisté od lidí, kteří kazí jeho image, od žebráků a opilců," dodal.

Vyhláška z loňského léta nebyla nikdy uplatněna, protože ji ministerstvo vnitra pozastavilo a Ústavní soud dnes zrušil. U soudu ji jako protiústavní napadl bývalý ministr vnitra Stanislav Gross. Novelizovaná vyhláška o veřejném pořádku vešla v platnost 20. července. Podle velitele chebské městské policie Ladislava Svobodníka by strážníkům určitě pomohla.

"Netýká se nijak běžných lidí. Jde většinou o bezdomovce, které ani není možné pokutovat, protože stejně nezaplatí. Vyhláška by nám ale umožnila vykázat tyto obtížné lidi z centra," řekl ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám