Hlavní obsah

Političtí náměstci na ministerstvech vedených ČSSD jsou výhradně členové strany

– Praha
Právo, Jan Martinek

Aktuální dění v resortech zahraničí i kultury opět rozvířilo otázku tzv. politických náměstků neboli náměstků člena vlády. Každý ministr si může přivést maximálně dva. A zatímco ministři ČSSD do funkcí dosadili straníky, ministři za ANO dali přednost nestraníkům nebo posty neobsadili vůbec.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček a ministr zahraničí Tomáš Petříček. Jejich političtí náměstci jsou výhradně sociální demokraté.

Článek

Protože tito náměstci nemají v kompetenci žádnou odbornou agendu, stávají se často terčem kritiky, že jde pouze o trafikanty: jejich zavedení ostře kritizoval i prezident Miloš Zeman. Političtí náměstci ale na rozdíl od těch odborných pobývají na ministerstvech pouze po dobu výkonu ministra, který je do funkce jmenoval.

Naposledy se kvůli jmenování dvou politických náměstků na zahraničí – Radka Hlaváčka a Anity Grmelové (oba jsou z pražské ČSSD) – do ministra Tomáše Petříčka (ČSSD) pustil europoslanec za ODS Jan Zahradil s tím, že z resortu dělá úřad pro zaměstnávání členů soc. dem.

Odvolávání Antonína Staňka z kultury zase upozornilo na jeho dva politické náměstky Aloise Mačáka a Jiřího Vzientka. Oba se do funkce dostali jako zástupci soc. dem., přičemž Mačák je bývalým náměstkem olomouckého hejtmana, který musel rezignovat poté, co vyšlo najevo, že pobíral statisícové dary od soukromých firem.

Své lidi má i Maláčová a Hamáček

Rovněž ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) obsadila oba posty politických náměstků svými spolustraníky. Jedna z nich, Zuzana Jentschke Stöcklová, se ale na MPSV pohybuje už dlouho: bývalá radní Středočeského kraje byla poradkyní ministra Františka Koníčka, v roce 2014 ji exministryně Michaela Marksová jmenovala náměstkyní pro oblast sociální a rodinné politiky.

Druhý politický náměstek Robin Povšík je zároveň neuvolněným náměstkem primátora a zastupitelem za ČSSD v Mladé Boleslavi.

Svého člověka si do úřadu přivedl i ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. Jeho náměstek Jakub Kulhánek je dlouhodobě považován za jednoho z nejbližších Hamáčkových lidí. Když Hamáček řídil Sněmovnu, Kulhánek působil jako jeho parlamentní poradce, dříve pracoval jako náměstek i na obraně a zahraničí.

Rovněž u ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) je politickým náměstkem straník. Pavel Veselý byl dříve poradcem poslaneckého i senátního klubu soc. dem.

Na dalších resortech nestraníci

Sociálním demokratem je ale i politický náměstek na ministerstvu školství, které vede Robert Plaga (ANO). Jde o předsedu pražské soc. dem. Petra Pavlíka, který v resortu působil už jako náměstek Plagova předchůdce Stanislava Štecha (za ČSSD).

Jeho jmenování bylo součástí domluv při vyjednávání o koalici ANO a ČSSD. „V úřadu se vyznám a s ministrem vycházím velmi dobře,“ řekl Pavlík Právu. Uvedl, že má na starosti několik agend, především komunikaci s dalšími ministerstvy, která vedou členové soc. dem.

Na ministerstvu spravedlnosti vedeném Marií Benešovou (za ANO) je politickým náměstkem Jeroným Tejc, bývalý vrcholný politik soc. dem., který ale v roce 2017 své členství v ČSSD ukončil.

V jiných resortech nejsou političtí náměstci automaticky majiteli stranických knížek. Například na zdravotnictví. „Máme dvě místa ‚politických náměstků‘ a obě jsou obsazena. Jsou jimi Alena Šteflová a Filip Vrubel. Nicméně ani jeden z nich není v politické straně, jedná se o odborníky v oboru,“ napsala Právu mluvčí ministra Adama Vojtěcha (ANO) Gabriela Štěpanyová.

Schází na MŽP, obraně a dopravě

Šteflová se zdravotnictví věnuje dlouho, dříve šéfovala české centrále Světové zdravotnické organizace (WHO), na ministerstvu působila už v devadesátých letech. Vrubel, který je vzděláním právník, byl dříve v resortu ředitelem odboru farmacie, Vojtěchovi dělal před svým jmenováním externího poradce a bývá označován za nejdůležitějšího ministrova muže.

Na ministerstvu financí vedeném Alenou Schillerovou (ANO) je náměstkem člena vlády Jiří Volf, který se v resortu pohybuje od roku 1993 s několikaletou přestávkou doposud. Volf je nestraník a politickým náměstkem se stal už za exministra a dnešního premiéra Andreje Babiše, který jej označil za jednoho z nejzkušenějších úředníků v ČR.

Náměstek ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) je Václav Nebeský, který má většinu profesního života spojenou s dopravní infrastrukturou: minulý měsíc se podle spekulací uvažovalo, že by se stal novým šéfem Českých drah poté, co byl odvolán Miroslav Kupec.

Některá ministerstva posty politických náměstků obsazené nemají. To je případ ministerstva životního prostředí pod vedením Richarda Brabce (ANO).

„Ministerstvo tuto pozici obsazenou nemá a nikdy nemělo,“ řekla Právu mluvčí ministerstva Dominika Pospíšilová. Politického náměstka nemá ani ministr obrany za ANO Lubomír Metnar, ani ministr dopravy Vítězslav Kremlík (ANO).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám