Hlavní obsah

Politici si chtějí přidat, policistům ne

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci, senátoři, členové vlády, ale i prezident, soudci a státní zástupci si od začátku příštího roku nejspíše finančně polepší. Většina poslanců chce totiž po pondělním jednání svých poslaneckých frakcí kývnout na představu Senátu. Ten spojil do jednoho zákona odklad zvýšení platů příslušníků ozbrojených sborů a odmrazení platů ústavních činitelů.

Foto: Policie ČR
Článek

Zatímco policisté, hasiči, celníci a členové vězeňské služby se tak svých slíbených peněz dočkají později, ústavní činitelé naopak dostanou přidáno hned.

Do delikátní situace dostali poslance občanští demokraté a lidovci v Senátu, kteří chtějí za každou cenu o rok odložit účinnost zákona o služebním poměru příslušníků ozbrojených sborů, což se jim v horní komoře podařilo prosadit.

Současně s tím ale v tichosti do stejného zákona prosadili odmrazení platů ústavních činitelů. Ty byly zmrazeny před dvěma roky a neměly se zvyšovat až do konce roku 2006.

Kalousek: platy si následně zmrazíme

"Budeme podporovat senátní návrh s tím, že platy ústavních činitelů se potom opět zmrazí," řekl v pondělí Právu šéf lidovců Miroslav Kalousek. Než k novému zmrazení dojde, měli by podle něj politici peníze dát na charitu.

"Když budou peníze vyplaceny, pak nikdo, kdo to myslí vážně, si peníze nesmí nechat," prohlásil Kalousek. Odklad účinnosti služebního zákona považuje za důležitější, neboť podle něj jde o "nevratnou, nespravitelnou past v miliardových objemech".

Rovněž unionisté podle slov šéfa svého klubu Vlastimila Ostrého dávají přednost senátnímu návrhu.

Pro odklad účinnosti služebního zákona a pro zvýšení platů politiků je ODS, která podle svého místopředsedy Petra Nečase podpoří lacinější řešení. V případě příslušníků bezpečnostních sborů jde podle něj o miliardy, zatímco v případě politiků o milióny.

Komunisté nechají ČSSD ve štychu

Z vládních stran zůstávají osamoceni soc. demokraté, kteří žádají opak - nechat v platnosti zákon, jímž od ledna 2005 vzrostou platy policistů, a zrušit přídavek politikům.

K přehlasování senátní předlohy je ve Sněmovně potřeba 101 poslanců. Z rozpolcení koalice však vyplývá, že ČSSD by pomoc musela hledat u opoziční KSČM, s níž by dala dohromady 111 hlasů. Jenže komunisté po pondělním zasedání svého klubu podporu soc. demokratům odepřeli.

Jak řekl Právu místopředseda KSČM Jiří Dolejš, v klubu převážil názor, aby se komunisté hlasování nezúčastnili. "Nehodláme přebírat politickou odpovědnost za situaci, kterou způsobil někdo jiný. Ať si tento problém vyřeší koalice sama," uvedl. Svou nepřítomností tak komunisté ulehčí situaci příznivcům senátní verze, kterým bude stačit ke schválení pouze nadpoloviční většina přítomných.

Kompromisní návrh neuspěl

V parlamentu neuspěl ani kompromisní návrh, který nedávno Senátu navrhla sama policie. Její prezident Jiří Kolář v BBC řekl, že by se například o deset procent mohly snížit výsluhy, které lidovci a ODS nejvíce kritizovali.

Schválení senátní předlohy tak bude znamenat, že základní plat poslance a senátora vzroste od začátku příštího roku po rozpuštění třináctých a čtrnáctých platů do dvanácti měsíců ze současných 46 500 korun hrubého měsíčně na zhruba 53 tisíc korun.

Kvůli odmrazení platů vzrostou také tzv. nezdanitelné náhrady, které jsou zákonodárcům vypláceny každý měsíc na reprezentaci a dopravu. Z nynějších až 35 400 korun čistého měsíčně na částku až 36 500 Kč měsíčně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám