Hlavní obsah

Politici nevědí, co si počít se situací na Šluknovsku

Právo, Lukáš Bek

Jak řešit výbušnou situaci na severu Čech? Politici přiznávají, že nemají jednoznačné recepty. Naopak se shodují, že snadná řešení nabízená extrémisty jsou nebezpečná. Opozice přitom upozorňuje, že současná i předchozí vlády toho proti sociálnímu napětí v regionu moc neudělaly.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zabavené zbraně při sobotních demonstracích

Článek

„Všichni víme, že ta situace není jednoduchá a nemá žádné jednoduché řešení. Někdy bych i prosil, aby se politické strany nepředháněly ve svých zaručených receptech,“ uvedl v neděli v TV Prima ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že doporučení musejí dát odborníci.

Kalousek připomněl sociální reformu z pera svého stranického kolegy, ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Podle ní se budou muset lidé registrovaní na úřadu práce déle než dva měsíce zapojit do veřejně prospěšných prací. „Je důležité, aby měli všichni nejenom práva, ale také povinnosti,“ dodal Kalousek, který se obává, že bude přibývat návrhů na jednoduchá řešení.

Sobotní demonstrace ve VarnsdorfuVideo: Novinky

Soc. dem. je znepokojena posledními násilnými událostmi. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky hněv obyvatel začínají stále více zneužívat organizované skupiny pravicových radikálů. „Tím, že Nečasova vláda ignorovala rostoucí napětí ve Šluknovském výběžku, vydala ho všanc aktivitám pravicových extrémistů, kteří se zde nyní intenzivně snaží získat širší společenskou legitimitu pro šíření nenávisti, rasismu a xenofobie,“ prohlásil Sobotka.

Podle poslance KSČM Jiřího Dolejše nejde jen přenášet břemeno odpovědnosti na lidi samotné. „Tato vláda, ale i minulé vlády nedořešily ekonomickou konvergenci regionu. To pak je těžké lidi nutit chodit do práce, když tam ta práce není,“ uvedl.

Místopředseda Senátu a šéf ODS v Libereckém kraji Přemysl Sobotka podle svých slov kritiku vlád bere. „Ale opravdu to není jenom na vládách, které tu byly v posledních dvou obdobích. Je to problém, který se v ČR a v Československu tlačí před sebou a nikdo to dramaticky neumí řešit,“ řekl Právu. Problém podle Sobotky nezmizí, pokud se nepodaří dostat celou romskou populaci do škol.

Bezpečnostní opatření přišla na tři milióny

Předseda Věcí veřejných Radek John nabídl v ČT recept, který podle něj zabral v Janově: „Nulová tolerance, ať je člověk růžový, bílý, modrý, hnědý, když udělá problém, má být potrestán. Žádné nadržování, důsledné vymáhání nájmů, když ne, odsunout do ubytovny. Když dluhy splatí, může se vrátit.“ Dále je podle Johna nutné zlikvidovat lichvu, kontrolovat drogy a přistěhovalectví například ze Slovenska.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška v diskusi s Johnem poznamenal, že pomoci může pouze robustní vládní politika, která bude zahrnovat nejenom represivní opatření, ale bude klást důraz na vzdělávání. Liška zdůraznil, že se hněv v ohrožených regionech kanalizuje na romské obyvatelstvo jako celek a pak se na demonstracích ozývají hesla jako „cikáni do plynu“.

Sobotní bezpečnostní opatření kvůli protiromským demonstracím na Šluknovsku stály podle ministra vnitra Jana Kubiceho policii tři milióny korun. Čtrnáctidenní přítomnost pořádkové jednotky v kraji pak přišla na dalších 3,5 miliónu korun.[celá zpráva]

„Policejní sbor to musí unést, protože musí dbát na dodržování pořádku,“ uvedl ministr. Kvůli demonstracím pořádaným extremisty bylo v sobotu na Šluknovsku v terénu 600 policistů, stále je už dva týdny kvůli napjaté situaci v regionu pořádková policie posílená více než 50 lidmi.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám