Hlavní obsah

Účet za demonstrace: Šest zraněných, náklady půjdou do miliónů

Právo, Novinky, ČTK, Aleš Pelikán

Při sobotních protiromských demonstracích na severu Čech bylo zraněno šest lidí, včetně tří těžkooděnců. Na služebny bylo předvedeno 41 lidí, šest z nich je podezřelých z trestných činů. Do policejních manévrů v Novém Boru, Varnsdorfu a Rumburku zasáhlo zhruba 600 policistů a tři vrtulníky. Náklady půjdou zřejmě do miliónů, připouštějí policejní mluvčí.

Sobotní demonstrace ve VarnsdorfuVideo: Novinky

 
Článek

Na severu Čech demonstrovali příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti i aktivisté vyjadřující podporu Romům. V Novém Boru a v Rumburku se akce obešly bez vážnějších incidentů, ve Varnsdorfu se ale extremisté spolu s místními občany vydali na neohlášený pochod k romským ubytovnám, kde se střetli s těžkooděnci. Ti je rozehnali s pomocí vodního děla a dělbuchů.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zabavené zbraně při sobotních demonstracích

Žádné ze zranění nebylo vážné; tři těžkooděnci utrpěli zranění od hozených kamenů na rukách či v obličeji. Při střetech ve Varnsdorfu byli zraněni i tři demonstrující, jednoho poranila hozená rozbuška, dalšího obušek. A jedna opilá žena si při pádu poranila rameno, dodává policejní statistika. Tři čárky jsou i v kolonce policejních aut poškozených vrženými předměty.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Akce policistů ve Varnsdorfu

Čtyři lidé byli zadrženi kvůli trestným činům. “Z těchto čtyř byli dva lidé obviněni z útoku na policisty a dva lidé, kteří měli na sobě nedovolenou symboliku, z trestného činu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka,“ uvedla krajská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

Nože, sekery...

Při kontrolách na vjezdech do Rumburku a Varnsdorfu zadržela policie 22 různých zbraní, nechyběly mezi nimi, tyče, kladiva, nože násady i sekera. Nejvážnějším incidentem byla situace při kontrolách, kdy z autobusu vystoupil extremista a po policistech vystřelil z plynové pistole.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zabavené zbraně při sobotních demonstracích

Celá řada extremistů si přijela vybít agresivitu z různých koutů Čech. „Například muž, který odpoledne u Dolního Podluží vystřelil na policisty z plynové pistole, přijel až Hradce Králové,“ uvedla Hrubešová. Muž obviněný z trestného činu v souvislosti se zakázanou symbolikou je Českých Budějovic.

„Bylo to nepřehledné, myslím si ale, že to policie zvládla se ctí. Jsem rád, že to neskončilo velkými škodami,“ řekl Právu starosta Varnsdorfu Martin Louka.

Od násilí při pochodu k ubytovnám se distancoval místní aktivista Lukáš Kohout, který organizoval ve Varnsdorfu několik předchozích pochodů. „Obávali jsme se příjezdu extremistů, takhle to řešit si určitě nepřejeme,“ řekl Kohout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám