Hlavní obsah

Policisté se chystají na výslechy pětice Čechů dopravených z Libanonu

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) by v pátek rádi začali s výslechy pětice Čechů, kteří byli zadržováni v Libanonu a ve čtvrtek se vrátili zpět do vlasti. Pětice je zatím v péči lékařů, kteří prověřují její zdravotní stav.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vojenští policisté hlídkují na letišti ve Kbelích před příletem speciálu z Libanonu s pěticí Čechů.

Článek

"V současné době jsou stále pod dohledem lékařů a tato standardní a nutná procedura bude ještě nějakou dobu trvat," sdělil v pátek mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Policisté dál pokračují v prověřování případu. "Předpokládám, že ještě v průběhu dnešního dne proběhnou či budou minimálně započaty úkony směřující k podání vysvětlení všech pěti osob v této věci," doplnil Hanták.

Pro unesené letěl i Šlachta

Bližší informace zatím policie nemůže uvést, protože je trestní řízení ve stadiu prověřování. Zatím tak nebyl nikdo obviněn. Český rozhlas uvedl, že někteří z Čechů mohou být podezřelí z toho, že si do Libanonu jeli pro peníze. Kriminalisté by proto mohli zjišťovat, jestli nešlo o korupci nebo jiný trestný čin.

Pro unesené muže do Libanonu letěl s policisty a zdravotníky také šéf ÚOOZ Robert Šlachta. V Libanonu byl s delegací ministerstva zahraničí i loni v srpnu, kdy se setkal s vyšetřovatelským týmem tamní policie.

Foto: Policie ČR

Obhájce Jan Švarc (vlevo nahoře), reportér Miroslav Dobeš (vlevo dole), voják Martin Psík (uprostřed), překladatel Adam Homsi (vpravo nahoře) a reportér Pavel Kofroň (vpravo dole)

Když se unesení čeští občané vraceli vládním speciálem zpět do země, byl z vazební věznice propuštěn Libanonec Alí Fajád, o jehož vydání žádaly USA. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) totiž nepovolil Fajádovo vydání. [celá zpráva]

V médiích se již předtím spekulovalo, že Fajád byl za unesené Čechy vyměněn. Ministr obrany Martin Stropnický v rozhovoru s Hospodářskými novinami uvedl, že podmínkou propuštění Čechů v Libanonu bylo, aby se Fajád nedostal do rukou vyšetřovatelů z USA. Jiní členové vlády se k tomu nevyjádřili.

Reklama

Výběr článků

Načítám