Hlavní obsah

Policie varuje: Půlnoc venku se prodraží

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní konec roku se kvůli pandemii koronaviru naprosto vymyká. Už pět dní platí zákaz vycházení po deváté večer, pití alkoholu na veřejnosti i scházení více než dvou lidí, proto by se půlnoční vítání nového roku mělo konat jen doma v rodinném kruhu.

Živě: Silvestr na Václavském náměstí v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

V ulicích by tedy lidé příchod roku 2021 vůbec slavit neměli, natož tam odpalovat rachejtle či dělbuchy. A pokud to učiní, musejí počítat s pokutami.

„Nemají na ulici co dělat“

„Lidé nemají o půlnoci na ulici co dělat, je zákaz vycházení. Ve chvíli, kdy budou na veřejnosti přístupném místě cíleně a půjdou třeba s petardou na náměstí, policisté už věc nebudou řešit domluvou, ale je prostor pro udělení blokové pokuty anebo pro oznámení věci správnímu orgánu,“ řekl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Letošní oslavy Silvestra a Nového roku budou v Praze bez pyrotechniky

Vánoce

Doplnil, že je stále spousta lidí, kteří nevědí, co platí a neplatí, a tudíž ani nevědí, že svým pohybem v noci na veřejnosti mohou něco porušovat. Policisté sice podle Moravčíka neplánují žádnou silvestrovskou celorepublikovou kontrolní akci, ale na pořádek a klid v ulicích si míní posvítit, a to především ve velkých městech a na místech, kde lze i přes zákaz očekávat větší výskyt lidí.

„Policisté se budou snažit komunikovat s lidmi. Tam, kde vysvětlování nepůjde, tak holt přistoupíme k věci razantněji, tedy udělením blokové pokuty,“ doplnil Moravčík.

Například v metropoli se nejvíc lidí shromažďuje během silvestrovské noci na Staroměstském a Václavském náměstí. Nejen tam, ale po celé Praze proto budou na bezpečnost a dodržování pořádku i vládních nařízení dohlížet stovky policistů.

Na Silvestra se vás může sejít doma, kolik chce. Na návštěvu však musíte dorazit do deváté

Koronavirus

„V případě zjištění porušení nařízení policisté občany a návštěvníky Prahy upozorní na porušení nařízení a nutnost jejich dodržování,“ sdělila včera mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová s tím, že na většině míst metropole platí zákaz používání pyrotechniky, a to na základě nové vyhlášky.

Dvakrát víc strážníků

Do silvestrovských kontrol v Praze se výrazně zapojí i městská policie, která nasadí dvakrát víc strážníků než v minulých letech. „Na kontrolu mimořádných a krizových opatření bude dohlížet 300 strážníků. Primárně bude dohled na kontrolu zákazu vycházení, pití alkoholu na veřejnosti, provoz výdejových okének a samotnou vyhlášku k pyrotechnice.“ upřesnila mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Řeknu vám to a zavřou mě. Češi popsali své plány na silvestra

Koronavirus

Zákaz používat volně prodejnou pyrotechniku platí nově zejména v památkové rezervaci, na vodních tocích, dále pak na náplavkách, přehradách, jezerech, rybnících, v přírodních parcích, v blízkosti nemocnic, zařízení pro seniory a osoby se zdravotním postižením, v blízkosti ZOO či útulků.

Reklama

Výběr článků

Načítám