Hlavní obsah

Policie sledovala 5512 linek, loni odhalila 1428 pachatelů

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Počet odposlechů v rámci policejního vyšetřování již pátým rokem klesá. Loni policie sledovala 5512 telefonních a internetových linek, které patřily 3007 osobám. Bylo to o 288 linek méně než o rok dřív. Zato délka povolení se prodloužila o dva dny, tedy průměrně na 109 a půl dne. Odposlechy pomohly odhalit 1428 pachatelů.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Uvádí to analýza policejního prezidia, kterou vládě předkládá ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Odposlechy patří k policejní práci. Případy, které se díky nim podařilo odhalit, či naopak se podařilo jim zabránit, svědčí o tom, že jejich efektivita je poměrně vysoká a zatím nenahraditelná,“ řekl ministr Právu.

Informace využitelné pro trestní řízení odposlechy poskytly v téměř třech čtvrtinách případů. V 15 procentech se ale získané informace k ničemu nedaly použít.

Nejčastějšími objekty odposlechů byli podle analýzy pachatelé drogové trestné činnosti. Celkem na ně mířilo 3665 úkonů, jen Národní protidrogová centrála si jich loni vyžádala 932. Druhý největší počet povolení k odposlechům byl na trestné činy proti veřejnému zájmu (455), následují podvody (411) a násilná trestná činnost (351).

Odhalili zloděje, žháře, podvodníky

Mezi kauzami uvedenými ve zprávě je pojistný podvod, kdy se z poškozeného vyklubal žhář. Prozradil ho jeho mobil, který byl na místě požáru, ač majitel tvrdil, že byl úplně jinde.

Provozní a lokalizační údaje pomohly odhalit i pěstírny konopí v Brně a v Tištíně na Prostějovsku, protože se prokázalo, že dva „zahradníci“, byť to popírali, se pravidelně stýkali.

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo novináři Kroupovi za odposlouchávání telefonu

Domácí

Tyto údaje pomohly rozkrýt i gang, který podvodně založil tři obchodní řetězce a kšeftoval s řepkovým olejem a hutním materiálem. Stát na daních okradl o 173 miliónů.

Bezpeční nejsou pachatelé ani na internetu. Zloděj, který v napajedelském zámku odcizil dva nosorožčí rohy za tři a tři čtvrtě miliónu, si vyhledával tipy na další lupy na internetu. Analýza výpisů přístupů na weby zámků Úsov a Linhartovy a Muzea Emila Holuba v Holicích, odkud zmizely obdobné věci, odhalila jednu IP adresu z celkového počtu 16 456 adres, která vstoupila na stránky všech čtyř těchto kulturních institucí.

Policie chytila i vyděrače, který e-mailem vydíral radnice Frýdku-Místku a dalších 20 měst tím, že instaloval do jejich systému škodlivý software a může se tak dostat k citlivým osobním údajům.

Podle Tomáše Vymazala (piráti), šéfa sněmovní komise pro kontrolu odposlechů nazývanou velké ucho, bude význam odposlechů s příchodem nových technologií, vysokorychlostního internetu a chytrých telefonů postupně upadat.

Informování vázne

Jak řekl Právu, je dnes možné komunikovat šifrovaně tak, že nikdo jiný, než ti dva účastníci, se nedozví obsah komunikace. „Když se dnes ptáte policie nebo celní správy, jestli jim odposlechy poskytují relevantní data, tak tvrdí, že jim to poskytuje jen mapu sítě, ale už se neví, co je v té komunikaci,“ dodal.

Člen komise Pavel Žáček (ODS) tvrdí, že méně odposlechů je důsledkem veřejné kontroly. „Policie, která žádá, i soudci, kteří povolují, si dávají větší pozor,“ uvedl s tím, že se v komisi zatím nesetkali s nezákonným odposlechem.

Počet žádostí policie internetovým firmám o odposlech stoupl

Mobil

Předmětem diskusí poslanců je již léta chabé plnění povinnosti v případě ukončení trestní kauzy informovat osobu, že byla odposlouchávána. Podle analýzy policie tuto povinnost loni splnila u 55 lidí ze 112. Zbytek se této informace nedočkal. Zákon to totiž umožňuje, jde-li o zločin organizované skupiny s horní sazbou osm let.

Pokud se na trestné činnosti podílelo více osob a proti jedné ještě řízení skončeno nebylo, pak by zveřejněním nařízeného odposlechu mohlo být vyšetřování zmařeno.

O tom, jak dopadly odposlechy, které byly ukončeny rozhodnutím žalobce nebo soudce, se komise podrobnosti nedozvěděla vůbec.

Reklama

Výběr článků

Načítám