Hlavní obsah

Tomáš Vymazal

Foto: Novinky.cz s použitím psp.cz
Článek

Tomáš Vymazal je softwarový analytik a od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny. Mezi lety 2014 a 2016 byl místopředsedou Pirátské strany, jíž je členem.

Narodil se 11. května 1990 v Brně. Studoval aplikovanou informatiku na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity, studium ale nedokončil. V květnu 2013 začal pracovat ve společnosti Mavenir.

Členem Pirátské strany se stal v roce 2010, mezi lety 2014 a 2016 byl jejím místopředsedou. Od září 2016 působil na jako místopředseda Komise informatiky a otevřenosti radnice Rady města Brna, jeho specializací bylo odstraňování závislosti na jednom dodavateli (vendor lock-in) a prosazování svobodného softwaru, kde je to možné.

Ve volbách do Sněmovny v roce 2013 kandidoval v Jihomoravském kraji, ale neuspěl (strana získala málo hlasů). Podařilo se mu to ve volbách v roce 2017, kdy byl zvolen poslancem.

Velmi se angažuje v prosazování zákona o legalizaci marihuany a usnadnění cesty k ní těm, kdo ji potřebují.

V květnu 2018 bylo odhaleno, že zneužíval poslanecký byt pro těžbu kryptoměny ZCash. Zprvu vše popíral, ale nakonec se přiznal a navrhl, že výtěžek daruje charitě. Vedle toho také přiznal, že jako regionální asistentku placenou z veřejných peněz zaměstnával svoji švagrovou.

Články k tématu