Hlavní obsah

Policie chce v Praze prodat své hlavní sídlo

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Kulový blesk. Tak se po vzoru slavného filmu mluví na policejním prezidiu o chystané stěhovací akci, která se má v brzké době dotknout těch nejvyšších pater české policie. Její vedení totiž chce podle zjištění Práva prodat své vlastní sídlo ve Strojnické ulici v Praze 7 a sestěhovat ho spolu se všemi elitními celostátními útvary na jednu adresu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Budova policejního prezidia

Článek

V místě současného sídla Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na jižním okraji Prahy tak má vzniknout policejní „superobjekt“, kde by se vedle lovců mafiánů usadila také protikorupční policie, národní protidrogová centrála a celé policejní prezidium. Cílem stěhování má být zlepšení vzájemné spolupráce zmíněných útvarů.

Rekonstrukci rozsáhlého zbraslavského areálu a stavbu nové budovy prezidia chce policie financovat z prodeje svých stávajících lukrativních objektů na velmi prestižních adresách v centru Prahy, který má vynést více než půl miliardy korun. Právu to potvrdil náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku Tomáš Kužel s tím, že o současnou budovu prezidia v pražských Holešovicích projevil zájem již před časem sousední Hotel Praha, který by tak mohl expandovat. „Počítáme, že za objekt můžeme dostat řádově stovky miliónů korun,“ řekl Právu Kužel.

Kromě prezidia by se podle něj měly za další stovky miliónů prodat také dvě vily v exkluzivní čtvrti Bubeneč v Praze 6, kde nyní sídlí protidrogovka, a také dva domy v blízkosti náměstí Republiky, využívané teď protikorupční policií.

Získají až miliardu korun

„Celkový výnos očekáváme někde mezi půlmiliardou a miliardou,“ doplnil Kužel s tím, že stěhování by mělo elitním detektivům přinést lepší pracovní prostředí a podmínky včetně těch nejmodernějších technologií.

Kdy by se mohla celá akce s pracovním názvem kulový blesk realizovat, zatím podle něj není jasné. „Pracuje na tom speciální tým, projekt včetně časového harmonogramu bude hotový do konce října,“ řekl.

Součástí plánu je podle jeho slov také stěhování ředitelství středočeské policie, které nyní na Zbraslavi spolu s ÚOOZ a také s Útvarem rychlého nasazení (URNA) sídlí a které by se mělo přesunout do objektu bývalé Mikrotechny v pražských Modřanech.

Právě v řadách jejich detektivů přitom plány na „družbu“ pod jednou střechou s ostatními příliš nadšení nevzbuzují. Kromě přesunu z centra města na periferii si v této souvislosti stěžují i na možná bezpečnostní rizika; jejich stávající sídla jsou totiž na rozdíl od zbraslavského areálu neoznačená a navenek se tváří jako civilní objekty.

Náměstek policejního prezidenta pro kriminálku Jiří Houba, který s nápadem na koncentraci centrál elitních útvarů na jedno místo přišel, v tom ale problém nevidí. „Tento postup funguje např. v sousedním Německu bez problémů, navíc v areálu budou platit přísná bezpečnostní opatření, a to technického i organizačního rázu,“ vzkázal k tomu přes svou mluvčí Pavlu Kopeckou.

Podle ní se tak počítá i se stavbou nové střelnice, tělocvičny, školicího střediska nebo síně tradic jednotlivých útvarů.

Jednu ze stávajících policejních budov v centru Prahy, konkrétně v ulici Na Perštýně poblíž Národní třídy, si podle Kopecké chce vedení policie ponechat kvůli jednoduššímu kontaktu s veřejností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám