Hlavní obsah

Policejní náměstek Laube: Šlachta by se měl ucházet o post šéfa nového superúřadu

Novinky, Barbora Zpěváčková

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta by se měl zúčastnit nabídkového řízení na post šéfa nového superúřadu. V rozhovoru to Novinkám řekl náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube, který reorganizaci policie připravuje. V rámci změn by se měly pod jednu střechu sloučit dva elitní útvary pro boj s korupcí i mafiemi. Právo už dříve informovalo, že Šlachta a jeho způsob práce leží v žaludku některým klíčovým lidem, kromě ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) ho opakovaně kritizoval právě i Laube.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube

Článek

Šéf ÚOOZ Šlachta říkal, že se o reorganizaci policie dozvěděl před 14 dny. Je to pravda?

Ano, o konkrétní struktuře se dozvěděl zhruba před 14 dny. Ale s oběma řediteli protikorupčního a protimafiánského útvaru (Jaroslavem Vildem i Robertem Šlachtou – pozn. red.) jsem hovořil už dříve o tom, že připravuji změny.

Proč se musí reorganizace uskutečnit zrovna k 1. červenci?

Moc nerozumím tomu, proč všechny zajímá to datum a hledají v tom něco zvláštního. Berte to z praktického hlediska. Policie je obecně nejvíce zatížená na začátku a na konci roku. Kdy to udělat lépe než v polovině roku? Chceme to udělat ještě před prázdninami, aby s tím byli všichni seznámeni, než odjedou na dovolenou. Mezi červencem a listopadem se bude volit konkrétní organizační struktura.

Spekuluje se o tom, že cílem této změny je vyřadit šéfa ÚOOZ Šlachtu ze hry.

Všechno se to opírá o nějaké dojmy a pocity. Navrhujeme nějakou organizační změnu, mluvíte o ní s lidmi a pak je případně dosazujete do funkcí. Všichni funkcionáři dotčených útvarů v desátých platových třídách včetně pana Šlachty dostanou nabídku umístění v této struktuře. Na ředitele Národní centrály bude ze zákona o služebním poměru uděláno nabídkové řízení. Toho, doufám, se všichni zúčastní. Několikrát jsem vyzýval pana Šlachtu, aby se tohoto procesu zúčastnil, je za odborníka, má tah na branku. Záleží na něm. Takže to tak není.

Z jakého důvodu je reorganizace potřeba?

Důvodů je několik. O spojení útvarů pod jednu střechu se hovoří léta, ale vždycky se řekne, teď pro to nejsou podmínky. My teď tvrdíme, že správná doba nastala. Navyšujeme počty policistů. Změnila se struktura trestní činnosti. ÚOOZ se musela zabývat věcmi, které bývaly v kompetenci protikorupční policie. Stále více a více se to opakuje a mezi útvary je napětí, hrozí úniky.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Vedle toho ČR řeší teroristické útoky nebo kybernetickou bezpečnost. Na to musíme reagovat. Celá Evropa reaguje tak, že dělá soustředění těch nejlepších sil do speciálu. I mezinárodní organizace jako Europol i Interpol to dělají taky. Děláme to, co jinde už dávno funguje, například ve Velké Británii nebo na Slovensku.

Reklama

Výběr článků

Načítám