Hlavní obsah

Pokud se do Bruselu dostanu, nechci se doma odmlčet, říká sociolog Keller

Právo, Jan Rovenský

Jednička ČSSD do eurovoleb, sociolog Jan Keller, v rozhovoru pro deník Právo řekl, že pokud by ve volbách uspěl, nechtěl by se odmlčet v České republice. Naopak věří, že by pak mohl mít jeho hlas větší váhu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sociolog Jan Keller

Článek

Proč jste kývl na nabídku ČSSD?

Už skoro čtvrt století dění kolem nás komentuji. Jsou lidé, kteří mi vytýkají, že jenom kritizuji, zatímco ostatní se snaží. Tak jsem se rozhodl nabídku jít do politiky přijmout. Je zajímavé, že titíž lidé, kterým se nelíbilo, že jen komentuji, nyní začínají bědovat, že vstupem do politiky ukazuji, že jsem stejný jako ti ostatní.

To jsem samozřejmě očekával, nemohl jsem se ale rozhodnout jinak. Naše špatná pověst v Evropě a rozklad domácí politické scény mi sice poskytují nepřeberné množství podnětů, situace je však už tak špatná, že jenom škodolibé komentování, které mi docela jde, by bylo trochu málo.

Pokud budu nominován a do Bruselu se dostanu, nechci se doma odmlčet. Můj hlas by pak třeba mohl mít o trochu větší váhu.

Na co by se podle vás měla kampaň zaměřit?

Kandidátů za ČSSD bude celá řada, mnozí z nich s mnohaletými zkušenostmi z Evropského parlamentu. Já osobně se budu věnovat hlavně sociální politice a otázkám vzdělanosti. Budu na nich ukazovat, jaké možnosti nám členství v EU dává. Zároveň zdůrazním, že euroskepticismus či dokonce odchod z Evropy žádný náš problém nevyřeší.

Pouze by to přineslo problémy nové a ještě závažnější. Všichni vědí, že třeba situace v oblasti školství u nás není dobrá. Přitom žádný z problémů – nedostatek mateřských škol, rušení středních škol, nesmyslná kritéria pro financování škol vysokých atd. atd. – nevznikl tím, že by nám něco nadiktovali z Bruselu.

To všechno zavinily naše vlastní vlády a jejich zcela suverénní nekompetentnost. Kdybychom si více všímali toho, jak to dělají třeba v Německu nebo ve Francii, některým dnešním problémům bychom se určitě vyhnuli.

Jste akademik a nestraník. Byl jste osloven proto, že ČSSD chybějí politické osobnosti, a stal jste se tak vábničkou na voliče?

Nemyslím si, že bych byl natolik atraktivní osoba, že bych byl schopen překonat nechuť voličů, pokud by na ČSSD skutečně zanevřeli. Na druhé straně neznám stranu, která by se chtěla vyhnout podezření z nasazení vábniček tím, že by do voleb záměrně nasazovala typy, které voliče zaručeně odradí. Je však možné, že se v tomto bodě mýlím a že TOP 09 skutečně nasadí Jaromíra Drábka.

Jaký bude hlavní motiv vaší kampaně?

Myslím si, že je dobré mít něco jako minimální a maximální program. Ten minimální spočívá ve zvýšení naší důvěryhodnosti v EU a ve využití příležitosti, že jsme rovným členem EU a máme nárok na to, aby na nás tak ostatní pohlíželi.

Maximální program spočívá v tom, že se pokusíme výrazněji podílet na rozhodování, zda bude Evropa orientována sociálně a udrží si svůj civilizační standard v podobě sociálního státu, anebo bude fungovat jen jako převodová páka pro zájmy velkých korporací a velkých financí.

Zatímco minimální program jsou schopni plnit zástupci všech stran – snad jen s výjimkou ODS –, program maximální je realizovatelný jedině v rámci celé socia-listické frakce v EP.

Pokud byste se do EP dostal, pověsíte akademickou dráhu na hřebík? Máte další politické ambice v rámci ČSSD?

Působím na Ostravské univerzitě, která mi vytvořila výborné prostředí jak k bádání a psaní knížek, tak k výjezdům na přednášky do ciziny a spolupráci se zahraničními kolegy. Budu vůči této univerzitě nadále loajální, konkrétně však vše závisí na tom, kolik času mi zbude.

Pokud se do EP dostanu, nemohu tam nastoupit na poloviční úvazek. V rámci ČSSD se angažuji dlouhé roky.

Působím v iniciativě CESTA, konám přednášky pro mladé sociální demokraty, beseduji v rámci Masarykovy demokratické akademie. Těmto aktivitám jsem se věnoval před Bruselem a věnoval bych se jim i nadále, i pokud bych nestanul v čele kandidátky.

Reklama

Výběr článků

Načítám