Hlavní obsah

Pokud Klaus nevysvětlí milosti, přijde výzva k rezignaci, hrozí Zaorálek

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek v úterý vyzval Hrad, aby poskytl všechny informace ke kritizovaným milostem, které udělil prezident Václav Klaus. Pokud hlava státu milosti nevysvětlí, Zaorálek avizoval, že navrhne přijmout na pátečním jednání špiček ČSSD výzvu ke Klausově rezignaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda Sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

Povinností prezidentské kanceláře je podle místopředsedy ČSSD vyjasnit pochybnosti, které se kolem milostí objevily. „Jsem přesvědčen, že pokud vzniká takové množství pochyb, velmi vážných, tak je povinností tyto věcí vyjasnit,“ řekl Zaorálek na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně.

„Je to něco, co devastuje systém, spravedlnost v této zemi,“ komentoval ještě kritizované milosti. Zaorálek přitom srovnal situaci s děním v sousedním Německu, kde kvůli skandálu s podezřelou hypotékou odstoupil prezident Christian Wulff. „Je to podle mě ukázka politické kultury,“ soudí Zaorálek.

K odvolání vede cesta jen přes velezradu

Pokud Klausova kancelář požadovaná fakta neposkytne, nejužší vedení ČSSD, politické grémium, v pátek zváží další postup.  „Předložím grémiu soc. dem. návrh, abychom se zabývali dalšími kroky,“ varoval Zaorálek. Místopředseda ČSSD potvrdil na dotaz Práva, že oním „dalším krokem“ bude výzva Klausovi, aby se vzdal prezidentského postu. „Ano, myslím si, že to je jedna z mála věcí, které můžeme udělat,“ řekl Zaorálek.

Soc. dem. ostatně moc jiných možností, než je politická výzva k rezignaci, vzhledem k dikci Ústavy, nezbývá. Hlava státu totiž může sesazena jen na základě úspěšné žaloby Senátu k Ústavnímu soudu pro velezradu. To připustil i Zaorálek. „Bohužel jsme jenom v té pozici, že můžeme apelovat a dávat najevo, co si myslíme,“ podotkl.

Klaus čelí kritice kvůli milosti udělené někdejší šéfce Metropolitní univerzity Anně Benešová, která byla odsouzena za korupci. A také kvůli odkladu nástupu do vězení pro podnikatele Tomáše Malinu, odsouzeného za stamiliónovou zpronevěru. Malina byl blízkým přítelem zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám