Hlavní obsah

Pokud by šlo o půjčku, hrozila by Bártovi i Kočí pokuta půl miliónu

Právo,

Pokud by peníze předané ministrem dopravy Vítem Bártou, který tvrdí, že šlo o půjčku, byly skutečně půjčkou bývalé šéfce poslanců Věcí veřejných Kristýně Kočí, pak by oba porušili pravidla proti praní špinavých peněz a hrozila jim pokuta až půl miliónu korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vít Bárta

Článek

Vyplývá to ze zákona o omezení plateb v hotovosti, který zakazuje platby v hotovosti nad 15 000 eur (asi 366 tisíc korun). Ten totiž uvádí, že přestupku se dopustí i ten, kdo přijme hotovostní platbu, která byla provedena v rozporu se zákonem.

Na půjčku mezi Bártou a Kočí by se zákon vztahoval proto, že platbou se rozumí i úhrada závazku. Smlouva o půjčce totiž patří do závazkového práva, neboť na jejím základě věřitel předává dlužníkovi peníze. Není důležité, že smlouva je ústní. Obdobně pokud by rodiče poskytli svým dětem finanční dar v hotovosti nad 366 tisíc korun, porušili by rovněž zákon.

Za uvedený přestupek lze každému z účastníků transakce, kteří jsou fyzickými osobami, uložit pokutu až 500 tisíc korun. Její spodní hranice není stanovena a trestající orgán – finanční nebo celní úřad – ji nemusí proti dřívější právní úpravě uložit. Například tehdy, pokud jde o první a ojedinělé porušení zákona nebo překročení limitu o nevýznamnou částku.

Pokud by k půjčce 500 000 korun došlo „nadvakrát“ – jeden den například 250 000 a druhý den také 250 000 korun – už by byl dodržen zákonný limit.

Místopředseda a stínový ministr spravedlnosti ČSSD Jiří Dienstbier a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v neděli v TV Prima upozornili jen na Bártův konflikt se zákonem. [celá zpráva]

Bárta v České televizi svou chybu uznal. [celá zpráva]

Za platbu v hotovosti se mimo jiné považuje i platba například drahými kovy a kameny. Zákon se naopak nevztahuje například na hotovostní předání peněz notáři do jeho úschovy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám