Hlavní obsah

Pojišťovny budou přispívat hasičům do fondu na techniku

• Aktualizováno

Pojišťovny zřejmě budou odvádět tři procenta z vybraného povinného ručení na financování hasičů. Počítá s tím upravená novela, kterou v úterý Sněmovna poslala do závěrečného schvalování.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Novela původně počítala s tím, že pojišťovny by musely dávat až šest procent z povinného ručení na financování hasičů. Poslanci se ale ve výborech shodli na úpravách, kterou připravila pracovní skupina složená z poslanců, hasičů i dalších zainteresovaných.

Norma tak počítá s povinností úmyslných viníků havárií a dopravních nehod zaplatit náklady hasičům. Kromě toho zahrnuje znovuobnovení Fondu zábrany škod, který v minulosti existoval.

Právě do tohoto fondu by pojišťovny podle přepracovaného návrhu odváděly tři procenta z vybraného povinného ručení. Fond by pak Integrovanému záchrannému systému hradil náklady na nákup techniky. Příspěvek do fondu by měl podle ministerstva financí představovat zhruba 600 miliónů korun.

 Spor o vyšší pojistné

Projednávání novely provázel střet mezi zástupci levice a poslancem ODS Borisem Šťastným, podle něhož norma představuje jen další přerozdělování, které označil za "nesmyslné zvěrstvo".

Poslanec také varoval, že norma povede jen ke zvýšení pojistného pro řidiče. "Statisíce, možná miliony našich spoluobčanů budou biti za tento přístup zvýšením pojistek," prohlásil Šťastný. Podle předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika ale pojišťovny straší a podražily by i bez přijetí novely. "Zatímco levice přerozděluje ve prospěch většiny, pravice přerozděluje ve prospěch vlastních osobních kapes," poznamenal také Kováčik.

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc uvedl, že pojišťovny nemají důvod zvýšit povinné ručení, neboť na něm loni získaly 22 miliard korun, ale na škody po dopravních nehodách vyplatily jen deset miliard korun. Pokud by ke zdražení přistoupily, poslanec hodlá iniciovat změnu systému povinného ručení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám