Hlavní obsah

Podpora vlády od KSČM sociálním demokratům neuškodí, míní politologové

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záměr sociálních demokratů prosadit ve vznikající vládě s hnutím ANO některé své priority za pomoci komunistů straně neuškodí. Bohumínské usnesení, které jí zapovídá spolupráci s komunisty, je podle politologů vyhaslé a strany již dávno běžně kooperují. Kdyby se obě levicové strany dohodly na společném postupu dříve, mohly podle Lukáše Jelínka z Masarykovy demokratické akademie prosadit mnohem více.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček (vpravo) a místopředseda Jiří Zimola.

Článek

„Porušením bohumínského usnesení by byla každá komunální či krajská koalice i každé vyjednávání ve Sněmovně nad zákonem,“ připomněl Jelínek s tím, že obě strany spolupracují dlouhodobě.

Problém „vládnout“ s komunisty tak mohou mít podle něj jen někteří členové pocházející z tradičního sociálnědemokratického prostředí. „Je to menšina, ale zároveň poměrně výrazná skupina členů a sympatizantů, kteří pamatují, jak komunisté likvidovali sociální demokraty v 50. letech i později,“ dodal.

Naopak odmítnutí ze strany voličů neočekává. „Nynější voliči ČSSD už žádní velcí liberálové nejsou,“ míní.

Jako za Paroubka

Politolog Jan Kubáček připomněl, že podobná situace byla za vlády Jiřího Paroubka poslední rok před volbami. „Tehdy zde formálně byla koalice s US-DEU a lidovci, ale fakticky Jiří Paroubek velkou většinu levicových opatření prosazoval s komunisty,“ dodal. „Je to jako přes kopírák,“ přirovnává nynější situaci k době, kdy Paroubek prohlásil, že některé zákony bude prosazovat třeba s Marťany.

ČSSD i komunisté při vyjednávání o vládě i s ohledem na výsledek voleb tahají za kratší konec. „Kdyby možná sociální demokraté od prvního okamžiku vyjednávání s Andrejem Babišem postupovali na základě nějaké dohody, tak by možná mohli prosadit mnohem víc jak v programové, tak personální části,“ míní Jelínek.

Nevyzpytatelní komunisté

Komunistická pozice je podle něj mnohem nevyzpytatelnější než pozice ČSSD. „Kdyby byli komunisté zásadoví, tak už má Babiš jedinou šanci obrátit se na Tomia Okamuru a s ním většinu dohromady nedá,“ připomněl Jelínek s tím, že by stačilo odmítnout pozici trestně stíhaného premiéra.

Podle Kubáčka může být situace ve Sněmovně značně proměnlivá: „Očekávám, že sociální demokraté postupně vedle společného hlasování s komunisty možná do některých témat zahrnou možná Starosty a lidovce, nad některými tématy budou schopni se dohodnout s ODS a s Piráty.“ Identický postup podle něj zvolí k prosazení svých priorit i hnutí ANO, které je schopno koordinovat evropskou politiku s ODS a další témata kupříkladu s SPD.

Otevřené manželství, nebo nevyzpytatelný slepenec?

Na čem se politologové neshodnou, je budoucnost případného kabinetu. Podle Kubáčka bude společným tmelem roztříštěnost Sněmovny i vědomí Andreje Babiše, že nemá mnoho lepších variant řešení a ČSSD potřebuje k udržení obrazu před EU. Sociální demokraté naopak nechtějí být „jednou z osmi trpasličích konkurenčních opozičních stran“.

„Bude to sice velmi volné manželství, kde nebude jasné, kolik těch partnerů v domácnosti jménem vláda žije, ale kuriózně o to víc možná bude fungovat, protože nikdo nebude chtít opustit ten vládní dům,“ míní politolog.

Znatelně skeptičtěji vidí budoucnost takovéhoto kabinetu Jelínek. „I když odhlédneme od těch jmen a stran, tak představa, že tu vznikne menšinová koaliční vláda, která se bude muset opírat o někoho dalšího ve Sněmovně, a tím někým budou extrémní strany, ať už z pravého, nebo levého spektra, to samo o sobě říká, že to bude velmi nevyzpytatelné a velmi chatrné vládní uspořádání,“ shrnul situaci a připomněl vzájemné potýkání se ANO a ČSSD v minulém volebním období.

Výběr článků

Načítám