Hlavní obsah

Podpora ANO i ČSSD klesá, ukazuje další průzkum

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpora vládního ANO i ČSSD v červnu klesla. Podle průzkumu agentury Median, jehož výsledky byly zveřejněny ve středu, by Babišovci získali ve volbách 29 procent, což je nejnižší podpora od října 2018. Oproti ostatním stranám má ale ANO pořád náskok.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Volební model v červnu 2019 podle agentury MEDIAN ve srovnání s výsledkem voleb 2017

Článek

ANO si proti květnu pohoršilo o 1,5 procenta. Podobný úbytek hlasů ANO ve středu predikoval i volební model agentury STEM.

„Pokles v preferencích hnutí ANO může souviset se zveřejněním předběžných závěrů EU ohledně čerpání dotací a střetu zájmů premiéra Andreje Babiše,“ uvádí Median. Průzkum se konal od 1. do 30. června mezi 1045 respondenty.

Druhá na pásce by byla podle Medianu ODS s 14,5 procenta. Třetí by byli Piráti s 13 procenty. V průzkumu STEM se výsledky liší, ODS se umístila na třetím místě a Piráti byli druzí.

Do Sněmovny by se podle Medianu dostala ještě SPD s 9 procenty, ČSSD a KSČM s 7,5 procenty, KDU-ČSL s 5,5 procenta a hnutí STAN s 5 procenty. TOP 09 by zůstala před prahem Sněmovny s 4,5 procenty.

Sociální demokraté nadále mírně oslabují. To ukázal i průzkum STEM, který ČSSD přisoudil historicky nejnižší výsledek a to 6,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám