Hlavní obsah

ANO si v průzkumu pohoršilo, ČSSD je na historickém dně

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí ANO by si ve volbách podle modelu STEM oproti dubnu pohoršilo, ale stále by vyhrálo volby s více než 30 procenty. Historicky nejnižší podporu má ČSSD, která se potácí na 6,4 procenta. Do Sněmovny by se dostalo sedm politických stran. Před pětiprocentním prahem zůstávají STAN a TOP 09.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Volební model v červnu 2019 podle agentury STEM ve srovnání s výsledkem voleb

Článek

ANO by ve volbách získalo 32,5 procenta. Babišovci si ale proti poslednímu průzkumu pohoršili o 1,5 procentního bodu.

„Nedaří se příliš levici, ztratili sociální demokraté i komunisté,“ uvádí STEM. Komunisté by dostali 7,8 procenta, v dubnu měli 9,5 procenta. Podpora ČSSD klesla na 6,4 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů podle volebního modelu v červnu 2019

Pro sociální demokracii se podle výsledků STEM jedná o historicky nejnižší výsledek. V dubnovém průzkumu měla strana 7,8 procenta hlasů, v červnu ztratila tedy podobně jako ANO.

Na současné vládní krizi podle průzkumu nejvíce získávají Piráti, kteří by ve volbách získali 15,6 procenta a jsou před ODS, která skončila na třetím místě s 13,1 procenta.

Pohoršila si i SPD

Pohoršilo si také hnutí SPD, kterému průzkum přisoudil 7,9 procenta. V posledním průzkumu STEM mělo hnutí Tomia Okamury 9,8 procenta hlasů. Do Sněmovny by se dostali ještě lidovci se ziskem 5,5 procenta. Mimo Sněmovnu by zůstalo hnutí STAN se 3,8 procenta a TOP 09 s 3,7 procenta hlasů.

Při přepočtu mandátů by ANO získalo 83 křesel, Piráti by měli 39 mandátů, ODS 29 mandátů. Po 15 křeslech by měla KSČM a SPD, sociální demokraté by měli 12 poslanců. Sedm zákonodárců by ve Sněmovně měli lidovci.

Průzkum se konal mezi tisíci respondenty v období 14. až 30. června, tedy v době, kdy se už rozhořela vládní krize, konala se demonstrace na Letné a psalo se o auditech Evropské komise o střetu zájmů premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše.

STEM zdůraznil, že motivace k volební účasti není příliš silná a mnozí lidé váhají, komu dnes dát svůj hlas. Volební účast by byla kolem 56 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám