Hlavní obsah

Počet nových případů covidu se přehoupl přes 1500

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek testy potvrdily 1549 případů nákazy covidem. Je to nejvyšší denní přírůstek od 2. května a zároveň zhruba o třetinu více než před týdnem. V nemocnicích je s covidem hospitalizováno 262 osob. Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) drtivě převažují subvarianty mutace omikron označované jako BA.4 a BA.5, které jsou nakažlivější.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za čtvrtek laboratoře vykázaly 4111 PCR testů a 3285 antigenních testování. Průměrná týdenní incidence na 100 000 obyvatel se dostala na 51 případů. V rámci regionů je nejvyšší v Praze (114 případů na 100 000 lidí).

Ve vážném stavu je v nemocnicích 13 z 262 hospitalizovaných pacientů.

Subvarianty BA.4 a BA.5 nemají podle odborníků závažnější průběh, ale jsou schopny obejít imunitu získanou předchozím proděláním nemoci. Zároveň jsou proti původní variantě koronaviru výrazně nakažlivější.

Vakcinologové doporučují čtvrté očkování proti covidu lidem nad 60 let

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví zatím opatření nechystá, apeluje na zodpovědnost občanů a doporučuje rizikovým pacientům, jako jsou senioři či lidé s chronickými zdravotními obtížemi, aby se nechali přeočkovat.

Ukončené očkování má přes 6,8 milionu osob, posilující dávku dostalo přes 4,2 milionu osob. Ve čtvrtek absolvovalo vakcinaci 1059 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám