Hlavní obsah
Zoo se raduje z prvních mláďat třetí největší suchozemské želvy na světě. Foto: Vanda Sittová, Zoo Ostrava

Po 15 letech chovu se v zoo narodily želvy ostruhaté

Ostravská zoo slaví, po 15 letech chovu želvy ostruhaté se zde dočkali prvních mláďat. Potomci třetí největší suchozemské želvy se začali rodit na konci srpna. Do pondělka byla na světě dvě mláďata, na svět by však měla přijít ještě další.

Zoo se raduje z prvních mláďat třetí největší suchozemské želvy na světě. Foto: Vanda Sittová, Zoo Ostrava
Po 15 letech chovu se v zoo narodily želvy ostruhaté

„S ohledem na pověstnou délku života želv je chov těchto zvířat běh na dlouhou trať. Těmto želvám totiž trvá i více než 10 let, než zcela pohlavně dospějí. Také pohlaví lze u želv ostruhatých rozeznat teprve po několika letech. Pak mohou být chovatelé překvapeni, že mají z deseti jedinců deset samců. Přesně to se stalo chovatelům v mnoha zoo v Evropě,“ uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

„Problém je totiž na světě ještě před tím, než mláďata protrhnou vaječnou skořápku a spatří světlo světa. U mnoha druhů plazů je pohlaví vázáno na inkubační teplotu, želvy ostruhaté nevyjímaje. Při vyšších teplo­tách se líhnou samice, při nižších samci,“ vysvětlil Jiří Novák, vedoucí zoologického oddělení.

„Najít ideální teplotu, při které se budou líhnout obě pohlaví, je věcí experimentálních zkušeností, což ale v kombinaci s dlou­hověkostí želv znamená, že o správnosti výsledku bude chovatel vyrozuměn až po několika letech,“ dodal.

Ohrožený druh

V roce 2016 bylo v zoo otevřeno nové chovatelsko-expoziční zařízení pro tento druh u pavilónu afrických zvířat. „Naším cílem je tyto želvy nejen chovat a prezentovat návštěvníkům, ale samozřejmě i odchovávat mláďata. Podařilo se nám získat zcela novou skupinu sestávající ze dvou samců a dvou samic,“ dodal Novák s tím, že důkazem, že nové podmínky želvám vyhovují, je to, že snesly 20 vajec. Vejce nakladla jedna ze samic, z 20 bylo 15 oplozených.

Želva ostruhatá obývá jižní okraj Sahary, od Senegalu na západě až po Súdán a Etiopii na východě. Vysokým teplotám a suchu je dobře přizpůsobená, vyhrabává si nory nebo je aktivní v noci.

Na každé straně u ocasu má dva až tři silné výrůstky – jakési ostruhy. Odtud její český název. Hmotnost této želvy může dosahovat až 100 kilogramů a délka krunýře bývá až 80 cm (vzácně až 100 cm). Dnes je i tento druh vzácný a ohrožený vyhubením.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků