Hlavní obsah

Platy špičkových lékařů má zachránit novela. Její osud je nejistý

Právo, Marie Königová

Smluvní platy, které ve veřejné sféře často mnohonásobně převyšovaly platy běžných zaměstnanců, končí. Výrazné zkrácení těchto platů od Nového roku, které vyděsilo hlavně špičkové lékaře a šéfy státních nemocnic, má vyřešit další novela zákoníku práce. Její osud je ale ve hvězdách.

Foto: archiv, Právo

Špičkoví lékaři přijdou o smluvní platy.

Článek

Od začátku roku 2015, kdy se budou zvyšovat příjmy lidí placených z veřejných rozpočtů, část těch, kteří ze stejného zdroje dostávali statisícové i vyšší platy a odměny, bude při pohledu na své výplatní pásky rozčarována. Jejich plat může jít až o desítky procent níž v důsledku novely zákoníku práce v souvislosti se zákonem o státní službě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Citelně to zasáhne hlavně zdravotnictví, kde ředitelé nemocnic a vybraní specialisté v zařízeních zřizovaných státem, krajem či obcí měli ve srovnání s ostatními zaměstnanci vysoké příjmy a hrozí, že odejdou. To dělá těžkou hlavu ministru Svatopluku Němečkovi (ČSSD).

„Považuji to za velký problém. Jsem ale informován, že se bude ve Sněmovně otevírat zákoník práce a že je připraven pozměňovací návrh, který by v mimořádných případech ve zdravotnictví smluvní platy umožnil. Jak to dopadne je ale těžké říci,“ řekl Právu.

Mají možnost jít cestou odměn tak, aby plat i po lednu 2015 svým zaměstnancům dorovnali na původní výši smluvního platu
Petr Šimerka , náměstek ministryně práce a sociálních věcí

Bouřlivou debatu o dopadech zrušení smluvních platů očekává i náměstek ministryně práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Podle něho ale byl dostatek času se na novou situaci připravit, je proto s podivem, že se to řeší až nyní, těsně před koncem roku, kdy se novela zákoníku práce, kterou se tyto platy ruší, začne uplatňovat.

Pomohou příplatky?

Šimerka odmítá výmluvy některých vedoucích pracovníků, kteří tvrdí, že v novém systému nebudou mít dost peněz na zaplacení odborníků, jak na to upozornila MF Dnes.

„Pokud měli dostatek prostředků na smluvní platy, pak by neměl být pro ně problém zaplatit tyto lidi, i když jiným způsobem při použití platových tabulek. Mají možnost jít cestou odměn tak, aby plat i po lednu 2015 svým zaměstnancům dorovnali na původní výši smluvního platu. Může jít o čtvrtletní odměny nebo třeba o cílové odměny, které lze přiznat za splnění mimořádných výkonů,“ řekl náměstek.

Smluvní platy zavedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Od začátku byly předmětem kritiky pro svou neprůhlednost, kdy zaměstnavatel mohl dát nejen špičkovým odborníkům, ale i svým oblíbencům vysoký plat, který ještě rostl obrovskými odměnami. A protože se neustále snižoval objem peněz na platy, řada orgánů a organizací propouštěla nebo snižovala platy tak, aby si zajistila peníze právě na odměňování několika jedinců.

Šéfové v obavách, Nagyová varuje

Nový systém, kdy každý dostane plat stanovený tabulkou a odměny budou vázány na mimořádné výkony, ale nebude muset podle ministerstva práce znamenat velký propad příjmů.

Dál bude možnost přiznat maximální osobní příplatek, příplatek za vedení a k tomu i neomezené cílové odměny. To by mělo příjmy v příštím roce vyrovnat. S výjimkou těch nejvyšších, jen těžko odůvodnitelných smluvních platů, jako byly např. v minulosti příjmy šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové, dnes Nečasové.

Podle Němečka ale problém může nastat právě při poskytování odměn. „Ze zákona ji můžete definovat jako odměnu za zvlášť mimořádný a záslužný pracovní úkon. I když právě specialisté takové výkony podávají, obávám se, že ředitelé se budou bát standardně přiznávat odměny třeba každý měsíc. Mimořádný výkon se neděje každý měsíc,“ vysvětlil.

Podle něho bude proto záležet na tom kterém řediteli, zda bude ochoten jít do rizika, aby nebyl obviněn, že prostředky vynaložil neúčelně a nehospodárně.

Akciové společnosti v pohodě

Nový systém bude platit pro rozpočtové a příspěvkové organizace, nezasáhne státní akciové společnosti. Tak například v resortu dopravy pocítí dopad Ředitelství silnic a dálnic, klidní mohou zůstat v Českých drahách nebo ve Správě železniční dopravní cesty.

Bát se nemusejí ani např. manažeři České pošty a dalších státních firem. Tady má řešit kritizovanou praxi smluvních platů ministerstvo financí a vláda, které o omezení této praxe hovoří již dlouho. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se koaliční rada dohodla, že se k výběru a odměňování manažerů státních podniků vrátí v březnu 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám