Hlavní obsah

Plánovaná reforma DPH zdraží potraviny, dopravu i nové bydlení

Právo, Novinky, ČTK, jas, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud bude přijat návrh důchodové reformy v podobě, na níž se ve čtvrtek shodla vládní koalice, dojde ke zdražení celé řady zboží a služeb, na něž se nyní vztahovala snížená sazba daně.

Článek

V současné době existují dvě sazby. Standardní 20procentní a snížená ve výši 10 procent. Do snížené sazby nyní patří například potraviny, léky, kultura, knihy, voda, hromadná doprava či sociální služby.

Všechny výše uvedené položky s výjimkou několika základních potravin a potravin pro pacienty s cukrovkou a dalšími metabolickými problémy by mohly na základě vyššího zdanění zdražit. [celá zpráva]

Co zůstane ve snížené sazbě DPH
chléb, mléko bez ostatních mléčných výrobků, brambory, syrová a nezpracovaná zelenina, nezpracované ryby, dětská mléčná výživa a potraviny pro pacienty s cukrovkou a dalšími metabolickými problémy

Proti tomu začali okamžitě protestovat dotčení výrobci, producenti či poskytovatelé služeb. Ovocnářům vadí, že zatímco čerstvá nezpracovaná zelenina má zůstat v nižší sazbě, ovoce nikoliv.

Sjednocení sazeb zvýší výdaje každého Čecha o 250 až 300 korun měsíčně. Vyplývá to z výpočtů analytika ČSOB Petra Dufka. U důchodců, kteří utrácejí především za bydlení a potraviny, by podle něj měl být dopad do výdajů ještě vyšší.

Místopředseda koaličních Věcí veřejných Vít Bárta si pochvaloval, že výčet potravin, které mají zůstat ve snížené sazbě DPH, prospěje ke zdraví obyvatel. „Jsme čtvrtým nejotylejším národem v Evropě a to, že zelenina a ryby jsou ve snížené sazbě DPH, není jen otázkou základních potravin, ale je i stimulací pro zdraví občanů, což v rámci důchodové reformy je paradoxně další důležitý stimul k tomu, abychom si důchodu užívali co nejdéle,“ uvedl Bárta.

Vyšší zdanění léků se může odrazit nejen v jejich ceně, ale i dostupnosti, upozorňují lékárníci. Hrozí totiž, že některé léky a materiál stáhnou firmy z trhu, protože je pacienti a nemocnice jako příliš drahé nebudou chtít.

Nové byty mohou podražit o stovky tisíc

Citelně se navýšení DPH dotkne i vydavatelů, či kulturních institucí. Promítne se jak do ceny knih, tak vstupenek na kulturní akce.

Zdražení se patrně nevyhnou ani hromadná doprava, ubytovací služby, pohřby či dětské pleny, voda a teplo.

O zdražení ve výši až stovek tisíc korun začínají hovořit i stavebníci. Na byty s plochou do 120 metrů čtverečních a rodinné domy do 350 metrů čtverečních se totiž nyní vztahuje snížená sazba DPH.

Co může na základě vyšší DPH podražit
potraviny (krom výše uvedených)
ovoce
zdravotnické prostředky
léky, zdravotnické prostředky
knihy, noviny, časopisy
nové byty a domy
hromadná doprava (pozemní, letecká, vodní)
vstupenky na kulturní a sportovní akce
dětské pleny
sociální služby
zpracování komunálního odpadu
úklidové práce v domácnostech
voda
teplo
pohřby
posilovny
rostliny a semena

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám