Hlavní obsah

Plaga vyhodil politického náměstka ČSSD. Prý kvůli úsporám

Právo, jim
Aktualizováno

Politický náměstek ministerstva školství Petr Pavlík (ČSSD) končí. Pavlíka, který je předsedou pražské organizace soc. dem., odvolal šéf resortu Robert Plaga (ANO). Podle vyjádření resortu ho k tomu vedla snaha o úspory a „nízká vytíženost“.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda pražské ČSSD Petr Pavlík.

Článek

„Důvodem odvolání politického náměstka ministerstva školství za ČSSD Petra Pavlíka byly jednak úspory ve vedení rezortu, ale stejně tak jeho nízká pracovní vytíženost. Po dobu osmi měsíců jeho fungování totiž ministr školství Robert Plaga usoudil, že agenda, která byla náměstkovi Pavlíkovi přidělena, není tak obsáhlá, aby vyžadovala obsazení samostatného náměstkovského postu,“ sdělila mluvčí resortu Aneta Lednová.

Podle ní měl Pavlík na starosti prolínání školských a sociálních témat, která spadají jak pod ministerstvo školství, tak i pro ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Janou Maláčovou (ČSSD).

Na odvolání náměstka nominovaného soc. dem. došlo krátce po zklidnění vládní krize, kdy si ČSSD v souvislosti s výměnou na postu ministra kultury stěžovala, že nemůže rozhodovat o svých ministrech a hrozila odchodem z vlády.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v médiích tvrdí, že sociální demokraté nikdy z vlády odejít nechtěli, což zase špičky ČSSD popírají.

Pavlík i Hamáček mlčí

Podle mluvčí ministerstva školství Plaga „o tomto svém déle zvažovaném kroku samozřejmě informoval předsedy obou koaličních stran tak, aby byla respektována koaliční smlouva, která byla mezi oběma politickými subjekty uzavřena“.

Pavlík ani předseda ČSSD Jan Hamáček na dotaz Práva nereagovali.

Informace o odvolání Pavlíka prosákla navenek, když si s ním přes sociální sítě vyřizoval účty poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), kterého šéf pražských soc. dem. v Právu zkritizoval za šíření nesnášenlivosti, když mu vytkl setkání s šéfem DSSS Tomášem Vandasem na setkání Sdružení přátel bílého heterosexuálního muže. Poukazoval také na návaznost jeho postojů na postoje Michala Haška a Jiřího Zimolu (oba ČSSD).

Nepotřebný genderista, přisadil si Foldyna

Foldyna v prohlášení pro Právo uvedl, že „hysterickou reakci pana Pavlíka“ chápe a nezlobí se na něj.

„Zjištění, že jeho kvalifikace genderisty je pro práci náměstka ministra školství nepotřebná, musí být bolestné. Jeho vyhazov však není překvapivý, protože uvedená kvalifikace je nepotřebná pro jakoukoli užitečnou práci. Pokud by ministr školství, pan Plaga, neudělal ve své funkci už nic jiného, než že z ministerstva vyhodí všechny podobné Pavlíky, tak svému rezortu a celé ČR udělá neocenitelnou službu,“ uvedl Foldyna.

„Čím méně genderistů a genderistek, feministů a feministek, multikulturalistů a multikulturalistek a dalších podobných uzurpátorů a uzurpátorek, parazitů a parazitek bude u moci, tím lépe pro nás pro všechny. Naši lidé si skutečně nezaslouží, aby na nich byly páchány fantasmagorické sociální experimenty,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám