Hlavní obsah

Piráti svolali schůzku všech stran kromě ANO, dorazila polovina

Novinky, ren, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zástupci Pirátů, TOP 09, Starostů a ODS se na středeční dopolední schůzce shodli, že by měly být rozšířeny počty klíčových výborů a komisí. ODS se také snažila strany přesvědčit o tom, aby podpořily jejich kandidáta Petra Fialu na předsedu Sněmovny. Na schůzky byly pozvány i další strany kromě ANO, ty ale nedorazily.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda Pirátů Ivan Bartoš, šéf jejich poslaneckého klubu Jakub Michálek (vlevo) a místopředseda strany Mikuláš Peksa (v pozadí).

Článek

„Domluvili jsme se na tom, co budeme prosazovat společně. A to je navýšení členů v mandátovém a imunitním výboru, v bezpečnostním výboru a ve volebním výboru, aby tam byly zastoupeny všechny strany,” řekl po jednání předseda ODS Petr Fiala.

Zastoupení v mandátovém a imunitním výboru je podle stran důležité i s ohledem na to, že jednání je neveřejné. „Když tam nemáte svého zástupce, tak se nemůže legálně dozvědět o tom, co tam probíhá,” řekl po jednání první místopředseda STAN Vít Rakušan.

Výbor je důležitý i s ohledem na opětovném vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka policii v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

Shoda panuje i na tom, že opoziční strany by měly vést kontrolní komise a zároveň by v nich měli být zástupci všech sněmovních stran. „Probírali jsme kontrolní komise, které dohlížejí nad GIBS a BIS atd.,” uvedl po jednání předseda poslanců Pirátů Jakub Michálek.

Piráti zároveň uvedli, že na jednání poslaneckého klubu budou znovu řešit případnou podporu pro Petra Fialu na předsedu Sněmovny. Dosud totiž platí, že 22 jejich poslanců podpoří Radka Vondráčka z hnutí ANO.

Piráti také doplnili, že o výstupech ze středečního jednání budou informovat lidovce a ČSSD, kteří na schůzku nedorazili, ale předem deklarovali, že míří do opozice.

Setkání nemá smysl, řekl Bělobrádek

Na schůzku nedorazili zástupci KSČM, SPD, lidovců a ČSSD. Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka takové setkání nemá smysl. Sociální demokraté zase uvedli, že by se podle nich nemělo řešit jen obsazení ve výborech, ale i ve strategických komisích, a vyzvali strany, aby se tím zabývaly.

„Mě trošku mrzí, že zástupci některých stran se vyjádřili, že není potřeba. My si myslíme, že je potřeba. Co teď probíhá – strany se setkávají jedna s druhou, většinou to orchestruje hnutí ANO. Řeší se uspořádání Sněmovny, někde je skutečně přetlak,” prohlásil při příchodu šéf Pirátů.

„KSČM do programu ostrakizace vítěze voleb nepůjde,” řekl k setkání předseda komunistů Vojtěch Filip. Nedorazí ani SPD.

„Vidím tam jiskřičku koaliční spolupráce s ANO. Tohle jednání je důležité a chceme hledat tu synergii,” komentoval to Bartoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám