Hlavní obsah

Piráti prosadili zrušení daňové výjimky pro „superboháče“

Novinky, Dominika Jeřábková

Poslanci minulý týden odsouhlasili v rámci daňového balíčku také pozměňovací návrh poslance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) o zdanění cenných papírů nad 20 milionů korun. Tato nepozorovaná změna otevřeně cílí na bohaté investory a vlastníky podílů v akciových společnostech. Ferjenčík sám však odmítá, že jsou podobné návrhy důvodem, proč je mnozí častují jako „progresivní levici“.

Foto: Novinky

Mikuláš Ferjenčík

Článek

„Snažíme se o spravedlivé daně a to, jak nás kdo onálepkuje, je celkem jedno. V daňovém balíčku jsme prosadili také zvýšení slevy na poplatníka ve výši 10 tisíc korun, kterým všichni plátci daní vydělají. Takže si nemyslím, že pokud se k tomu připojí odstranění jedné daňové výjimky pro ty supernejbohatší, tak je to něco levicového,“ řekl Novinkám.

Nový daňový balíček prošel, přijde na 130 miliard. Je to rána, připustila Schillerová

Domácí

Podle dosavadního nastavení jsou všechny příjmy z prodeje cenných papírů, kterými jsou třeba akcie či dluhopisy, osvobozeny od daně, pokud mezi jejich nabytím a prodejem uplynula doba delší než tři roky.

Ferjenčík nyní obhajuje svůj návrh poukazem na dosavadní rozpor ve zdanění různých typů příjmů. „Nevidím důvod, aby člověk platil z příjmu z práce asi čtyřicet procent včetně odvodů, zatímco z kapitálového příjmu nic. Navíc jsme tam dali štědrý limit, aby to nedopadlo na střední třídu,“ uvedl.

Státní kase může podle něj tento krok přinést až dvě miliardy korun.

Hamáček pokládá snížení daní za nezodpovědnou sekeru, Piráti za šílenost

Domácí

Pro progresivní zdanění kapitálových příjmů mezi 15 až 23 procenty nakonec v pátek hlasovali kromě Pirátů také zástupci hnutí ANO, ČSSD a KSČM.

Následné schválení však bylo překvapením i pro samotného Ferjenčíka. Pirátský návrh ležel ve Sněmovně více než rok, a jak sám doplnil, opakovaně vyzýval, aby byla daná legislativa projednána. Do poslední chvíle však neměl podporu ani nyní. „Paní ministryně (Alena Schillerová za ANO – pozn. red.) změnila na poslední chvíli názor,“ doplnil.

Rozpočtová rada: Schválený balíček je největší zásah do daňových příjmů v historii ČR

Ekonomika

Ferjenčík zároveň nepřímo připustil, že se Piráti rozhodli využít současné situace, kdy vládní rozpočet pro příští rok po změně daňového balíčku navýšil svůj deficit o dalších zhruba 130 miliard korun. „Ve chvíli, kdy probíhají masivní daňové reformy a snižují se příjmy státu, tak je namístě se zamyslet, zda někde není daňová výjimka, která by se dala zrušit,“ podotkl Ferjenčík.

Dodal, že pokud jde o budoucnost, mohli by Piráti v daňových změnách pokračovat. „Je potřeba se podívat na věci, které jsou v zákoně vylobbované,“ míní. Jako příklad uvedl daňový odpočet u životního pojištění, který má být podle něj nahrazen zmiňovanou slevou na poplatníka či alespoň společným limitem. „A zvýhodnění životního pojištění je také sporné,“ pokračoval ve výčtu.

Avšak na otázku, zda je ve hře i možnost, že by Piráti v budoucnu prosazovali i zvýšení daní bohatým plátcům, Ferjenčík přímo neodpověděl. „Chceme jít nejprve cestou odstraňování výjimek. Je jich tolik, že příští volební období s tím budeme mít dost práce. Ve chvíli, kdy se to podaří, zjistíme stav státní pokladny a zamyslíme se nad tím. Naším cílem ale není zvyšování daní,“ uvedl obecně.

Předvolební námluvy začaly, Piráti odsouhlasili koalici se STAN

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám