Hlavní obsah

Rozpočtová rada: Schválený balíček je největší zásah do daňových příjmů v historii ČR

Novinky, ČTK, Bohumír Žídek

Čistý výpadek příjmů veřejných rozpočtů v důsledku schválení daňového balíčku ve Sněmovně v příštím roce přesáhne sto miliard korun. Na Twitteru to uvedla Národní rozpočtová rada. Výpadek odpovídá zhruba dvěma procentům hrubého domácího produktu (HDP). Důsledkem bude mimo jiné dosažení takzvané dluhové brzdy 55 procent HDP již v roce 2025.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady

Článek

Schválení daňového balíčku ve Sněmovně představuje podle rady největší zásah do daňových příjmů v historii samostatné České republiky.

„Výpadek příjmů sektoru veřejných institucí v důsledku změn v daňové oblasti, jež přijala Sněmovna, bude podle našeho odhadu jen v roce 2021 činit 128 miliard korun,” spočítala rada.

Nový daňový balíček prošel, přijde na 130 miliard. Je to rána, připustila Schillerová

Domácí

Díky zvýšení čistých příjmů spotřebitelů by se nicméně na dani z přidané hodnoty (DPH) mohlo vybrat zhruba o 20 miliard více. „Čistý výpadek veřejných rozpočtů tak přesáhne v příštím roce 100 miliard korun,” dodala Národní rozpočtová rada.

Zadlužení České republiky by se tak na konci roku 2021 mělo dostat na 44 procent HDP. „Takové zhoršení výchozí pozice znamená, že k dosažení hranice dluhové brzdy dojde dříve, než se dosud čekalo, a to již v roce 2025,” konstatoval úřad.

Dluhová brzda stanoví hranici, při jejímž překročení musí vláda předložit návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu a fondů. České veřejné finance jsou podle zprávy, kterou v červnu zveřejnila Národní rozpočtová rada, při nynějším nastavení daňové a výdajové politiky dlouhodobě neudržitelné.

Schillerová: S velkým schodkem rozpočtu se smířím. Jde mi o lidi

Domácí

Zmíněný výpadek bude důsledkem kombinace několika změn v daňové oblasti – zrušení superhrubé mzdy jako daňového základu pro výpočet daně z příjmu, snížení daňových sazeb na 15 a 23 procent a nárůst základní slevy na poplatníka na 2844 korun měsíčně.

Národní rozpočtová rada ještě před schůzí Poslanecké sněmovny zveřejnila studii, v níž spočítala dopady pouze prvních dvou opatření bez nárůstu základní slevy na poplatníka. V takovém případě by výpadek příští rok činil 88 miliard korun, respektive 1,3 procenta HDP.

Jaké budou dopady zrušení superhrubé mzdy

Domácí

Úkolem rady, která vznikla v roce 2017 na základě zákona o rozpočtové odpovědnosti, je nezávisle hodnotit rozpočtovou politiku, plnění rozpočtových pravidel nebo vydávat zprávu o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí. Radě předsedá ekonomka Eva Zamrazilová.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaké budou dopady zrušení superhrubé mzdy

Zrušení superhrubé mzdy, které v noci na pátek schválila Sněmovna hlasy poslanců ANO, ODS a SPD, na jedné straně nechá lidem více peněz ze mzdy, zároveň však...

Výběr článků

Načítám