Hlavní obsah

Piráti posilují, ČSSD bez šance, ukazuje průzkum

Novinky, Filip Šára

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by je hnutí ANO, a to se ziskem 27,5 procenta hlasů. Druzí by s 21 procenty hlasů skončili Piráti, kteří tak nadále posilují. Vyplývá to z modelu Kantar CZ pro Českou televizi. Sociální demokracie podle tohoto průzkumu by zůstala před branami Sněmovny. Určitým způsobem ztrácí i ODS, byť se podle šetření stále pohybuje nad 10 procenty.

Článek

Průzkum byl oficiálně zveřejněn v nedělním diskuzním pořadu na ČT Otázky Václava Moravce (OVM), pro který se také tradičně zpracovává. Na sociální sítě nicméně předčasně unikl již dříve, přičemž na Twitteru OVM se omluvili za „technickou chybu“. Šlo ale o autentické informace, výsledky jsou stejné.

Z daného průzkumu, který agentura Kantar dělala na přelomu října a listopadu, každopádně vyplynulo, že se ANO premiéra Andreje Babiše vrací k zářijovým číslům. Získalo by tak 75 křesel.

Spokojení mohou být nyní druzí Piráti s odhadem 51 křesel, protože jejich potenciální zisk 21 procent hlasů by byl zhruba dvakrát vyšší, než jaký byl jejich výsledek v posledních sněmovních volbách. Žádná jiná strana takový nárůst preferencí nezaznamenala. A před měsícem byli podle šetření na 19 procentech. Říjnový volební model společnosti Median jim ale přisoudil jen 13,5 procenta.

Koronavirus sráží preference ANO, ČSSD padá ještě víc

Volby

Posílili i Starostové, volební model jim přiřkl zisk 11 procent hlasů. STAN tak přeskakuje ODS (10,5 procenta), přitom podle Medianu by získali občanští demokraté minulý měsíc 13 procent a STAN jen 7,5 procenta.

Foto: Novinky

Volební model v listopadu podle agentury Kantar CZ

Mimo hru ČSSD, komunisté a lidovci

SPD průzkum přisuzuje devět procent (před měsícem osm), do Poslanecké sněmovny by šla ještě TOP 09 (5,5 procenta).

Nedostaly by se ale už například tyto strany: KSČM (4,5 procenta), KDU-ČSL (čtyři procenta) a ČSSD (tři procenta).

Průzkum se uskutečnil mezi 19. říjnem a 6. listopadem a zúčastnilo se ho 1200 respondentů.

Reklama

Související články

Vládní strany ve volbách do Senátu pohořely

Obě vládní strany v pátečních a sobotních volbách do Senátu pohořely. Sociální demokraté nezískali ani jedno křeslo. Hnutí ANO je na tom o něco lépe, do horní...

Přehledně: Kdo dobyl Senát

Letošní senátní volby vyhráli Starostové, spolu s SLK získali 11 mandátů z 27 možných. Za ODS bylo zvoleno pět kandidátů, za KDU-ČSL tři. Propadla ČSSD, která...

Výběr článků

Načítám