Hlavní obsah

Piloti gripenů měli ostrý start, výbušnina na palubě civilního letounu se nepotvrdila

Aktualizováno

Čáslavští piloti gripenů měli v pondělí v noci napilno. Museli vystartovat kvůli podezření, že je na palubě civilního letounu, který letěl z Itálie do Polska, výbušnina. Naštěstí šlo o falešný poplach.

Foto: Archiv základny v Časlavi

V hotovosti vždy spolupracují dva letouny.

Článek

„Včera v nočních hodinách naši stíhači startovali k letadlu civilní společnosti, které letělo z Itálie do Polska přes naše území. Důvodem byla informace o možné výbušnině na palubě linkového letadla,“ napsala armáda na svůj Twitter.

Dodala, že gripeny doprovodily letadlo až do Varšavy a že se hrozba nakonec nepotvrdila.

Modernizace české armády láká světové zbrojovky

Domácí

Řízení letového provozu doplnilo, že se jednalo o let společnosti Ryanair z Milána do Varšavy, informaci o bombové hrozbě na palubě Boeingu 737 dostali dispečeři ve 22:08.

České stíhací letectvo, které sídlí na letišti v Čáslavi, drží neustálou pohotovost pro případ ohrožení. V naprosté většině případů piloti gripenů létají k letadlům, která přestanou komunikovat s řízením letového provozu, a pak se pokusí ve vzduchu s posádkou „hluchého” letounu navázat kontakt. Poté je doprovodí na letiště. Vylétnout mohou i v případě, když se dostanou stroje do problémů.

K nekomunikujícím letounům vzlétají gripeny několikrát do roka. Se skutečnými nepřáteli nebo teroristy se ve vzduchu nad Českem ještě nepotkali.

Nad Českem proletěla pětice gripenů. A zase se vyhnuly Brnu

Domácí

Scénářů pro případ skutečného ohrožení nebo nebezpečí mají piloti gripenů víc.

„Těch scénářů je několik. Přítomnost stíhacího letounu vždy přiměla pilota letounu, aby začal spolupracovat. Ale samozřejmě nikdy není vyloučeno ani krajní řešení,“ odpovědělo ministerstvo obrany na Twitteru na jeden z dotazů.

Reklama

Výběr článků

Načítám