Hlavní obsah

Nad Českem proletěla pětice gripenů. A zase se vyhnuly Brnu

Armádní letectvo v pátek připomnělo vánoční čas průletem pětice strojů JAS-39 Gripen. Stroje ve formaci připomínající vánoční stromeček zakroužily po poledni nad ČR.

Pětice stíhaček Gripen prolétá nad Prahou ve formaci vánočního stromečku.Video: Honza K. pro Novinky.cz

 
Článek

Armáda oznámila vánoční let až půl hodiny před startem strojů. Ty vzlétly z domácí čáslavské základny, kam se po necelé hodině vrátily.

„Jde o standardní cvičný let. O takovém ‚vánočním' pojetí jsme se rozhodli až dnes,” reagovala armáda na výtky milovníků aviatiky, kteří se o průletu dozvěděli často až ve chvíli, kdy zaslechli burácející motory švédských strojů, které má armáda v pronájmu.

Konání letu záviselo i na počasí. To nakonec ukončilo let dříve, než bylo plánováno. „Bohužel legendární aura Brna způsobila, že se museli naši piloti otočit – kvůli zhoršujícímu se počasí,” osvětlila armáda s poukazem na přítomnou nízkou oblačnost, která obyvatele Brna připravila o možnost stroje spatřit.

V žertu tím zřejmě narážela na to, že Brno v poslední době několikrát vzbudilo rozruch, právě co se týče letecké dopravy nad tímto městem.

Letadlo s Trumpem letělo přes ČR, Brnu se vyhnulo obloukem

Koktejl

Loni se například moravské metropoli vyhnulo letadlo s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Nešlo přitom o jediný incident, v němž Brno figurovalo.

Foto: Repro ČT24/Flightradar

Průlet Air Force One Donalda Trumpa kolem Brna v roce 2020

Firma zvažuje právní kroky kvůli dezinformacím o jejím letu nad Brnem

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám