Hlavní obsah

Pilný na podzim v politice končí

Právo, Jan Rovenský

Pár dní před konečným schválením kandidátek ANO pro říjnové volby do Sněmovny to v hnutí vře. Ministr financí Ivan Pilný chce po volbách do Sněmovny skončit a už nekandiduje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Pilný (ANO)

Článek

Podle informací Práva se jako lídři přece jen objeví hejtmani. Babiš je původně na viditelných místech volebních listin nechtěl, aby se neocitli v palbě veřejnosti a médií, že sbírají funkce.

Navíc šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek bude vysočinským lídrem místo ministra financí a poslance Ivana Pilného.

Sám šéf státní kasy na dotazy Práva nereagoval. Dohady o tom, že Pilný nebude kandidovat ve sněmovních volbách, však potvrdil Babiš. „Ano, je to tak. Hlavním důvodem jsou osobní problémy, do detailů však nechci zabíhat,“ řekl včera Právu.

Podle zdrojů Práva je Pilného odchod z politiky spojen se zdravotními potížemi jeho blízkých.

Na dotaz, kdo Pilného nahradí jako lídr kandidátky na Vysočině, Babiš řekl Právu, že pozice jedničky zřejmě připadne Faltýnkovi.

„Vysočina je zemědělský region, takže v tomto směru by to bylo logické. Olomouckou kandidátku pak místo Faltýnka povede tamní hejtman Ladislav Okleštěk,“ dodal Babiš.

Babiš otočil: vyzdvihuje hejtmany

Okleštěk nahradil v únoru na Olomoucku ve funkci hejtmana Oto Koštu, pro jehož sesazení Babiš osobně intervenoval, ačkoli si ho sám vybral jako krajského lídra.

Vedení ANO má schvalovat konečnou podobu kandidátek v pondělí. Začátkem roku přitom Babiš řadu svých straníků překvapil, když prohlásil, že by se hejtmani a primátoři měli věnovat své práci v krajích a městech a neměli by se ucházet se o místo ve Sněmovně, případně až ze spodních příček.

Jenže nyní se ukazuje, že Babišovi nezbude nic jiného než po hejtmanech sáhnout. „Hlásí se k nám spousta lidí, ale radši než dělat hokuspokus a vybírat kandidáty naslepo, jsme se rozhodli pro lidi, které známe a máme s nimi zkušenosti. Jinak by to pak skončilo jako s panem Koštou,“ poznamenal Babiš.

Proto lídr ANO počítá s tím, že moravskoslezskou kandidátku povede hejtman Ivo Vondrák. Karlovarskou podpoří z čelních pozic šéfka Asociace krajů a hejtmanka Jana Vildumetzová. Také středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová bude kandidovat do Sněmovny, byť ne z prvního místa, protože na něm je Babiš.

„Vím, že pan Vondrák má ambice jít do vyšší politiky. Hejtmani tvrdí, že ze Sněmovny jsou toho pro kraje schopni udělat mnohem víc, a v tomto směru je chápu. Na druhou stranu jsem proti kumulaci funkcí, takže se o tom ještě budeme muset pobavit,“ doplnil Babiš.

Jasno není v Jihočeském kraji

Nejasné je zatím obsazení kandidátky v Jihočeském kraji, kde se rozhoduje mezi poslankyní Radkou Maxovou a Babišovým poradcem Adamem Vojtěchem, známým též pod přezdívkou Ken kvůli jeho účinkování v soutěži Česko hledá SuperStar.

Babišovi se podařilo přemluvit také pár zvučných jmen – libereckou kandidátku povede majitel pekáren a cukráren Jiří Bláha, na moravskoslezské bude figurovat majitel firmy Brano a viceprezident Sdružení automobilového průmyslu Pavel Juříček.

Ve Středočeském kraji by měl Babišovi na kandidátce pomoci hokejový brankář a olympionik z Nagana Milan Hnilička. Pražským lídrem ANO je ministr obrany Martin Stropnický.

Anketa

Oslabí podle vás ANO neúčast Pilného na kandidátce?
Ano
14 %
Ne
86 %
Celkem hlasovalo 5410 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám