Hlavní obsah

Pětadvacetiletá Nikola je po dvou transplantacích plic. Vakcína je pro ni spása

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Za první dva dny bylo v Praze naočkováno asi 2500 lidí novou vakcínou proti covidu-19. V motolské nemocnici se k nim v úterý přidala také padesátka pacientů po transplantaci plic. Jednou z prvních, kteří očkování v Česku dostali, je pětadvacetiletá Nikola Borešová s cystickou fibrózou. Za sebou má už dvě transplantace plic.

Očkování pacientů s transplantovanými plícemiVideo: Novinky

 
Článek

Pětadvacetiletá Nikola trpí od půl roku života cystickou fibrózou, která způsobuje postupné oslabování plic a kvůli které už musela podstoupit dvě transplantace plic. „První se konala před dvěma roky a moje tělo s tím bojovalo. Plíce nepřijalo, tak jsem musela na další transplantaci, která byla v letošním roce,“ řekla Novinkám.

Nikola patří mezi padesátku pacientů po transplantaci plic, kterou v úterý naočkovali schválenou vakcínou od firem Pfizer a BioNTech v pražské nemocnici v Motole. Podle šéfa transplantačního programu motolské nemocnice Jana Havlína patří tito pacienti mezi nejohroženější skupiny zejména proto, že po přijetí nového orgánu musí užívat léky potlačující imunitu. Vakcínu proti covidu-19 by mělo postupně dostat všech 250 pacientů po transplantaci plic, kteří v Česku dnes žijí.

Foto: Nikola Borešová, Novinky

Nikola Borešová na archivním snímku

Další dávku dostane Nikola za tři týdny. „Ještě bych měla být chvíli mimo, protože tělo tu látku zpracovává. Už jsem víc chráněná, ale ještě musím být doma a šetřit se,“ uvedla. Z toho, že vakcína byla vyvinuta a schválena v rekordním čase, ale měla trochu obavy. „Trošičku jsem obavy měla, ale věřím doktorům, kteří když řeknou, že nám pomůže, tak pomůže, věřím tomu,“ dodala.

Díky vakcíně budu zase moci chodit ven a normálně žít a používat nové plíce
Nikola Borešová

Kvůli její nemoci však pro Nikolu vakcína neznamená konec nošení roušek. „Pro mě je riziková i chřipka, takže pro mě rouška není nic nového. Je to pro mě běžné, až na to, že koronavirus je vážnější,“ uvedla. Navíc však musela po poslední transplantaci, která proběhla na konci léta, zůstat v izolaci, v níž už je tedy čtyři měsíce.

„Máme nový byt, takže jsem se zabavila zařizováním bytu. Ale díky této vakcíně budu zase moci chodit ven a normálně žít a používat nové plíce,“ dodala s tím, že se kromě setkávání s přáteli těší i na to, že bude moci chodit opětovně do práce.

V motolské nemocnici bude během prvních tří dní naočkováno asi 1100 lidí, zejména zdravotní personál. V úterý začala nemocnice očkovat také první hospitalizované v léčebně dlouhodobě nemocných. „Potom už nám pomaličku dojdou vakcíny,” uvedl náměstek ředitele Martin Holcát s tím, že kdy dorazí další dávky, zatím přesně neví, mělo by to dle něj být ale včas pro aplikování druhé dávky již očkovaným pacientům.

Prvních 9750 dávek vakcíny dorazilo do Česka v sobotu. Během ledna by do Česka mělo dorazit dalších 350 tisíc dávek vakcíny. Očkováni mají být primárně rizikoví pacienti a zdravotnický personál, další lidé by mohli vakcínu dostávat od března.

Reklama

Výběr článků

Načítám