Hlavní obsah

Pendleři mají smůlu, karanténa je nemine

Právo, Jakub Kotalík

Vláda zkrátí pro přeshraniční pracovníky minimální pobyt v cizině ze tří týdnů na dva. Po návratu domů však budou nadále muset nastoupit do čtrnáctidenní karantény. Pravidla včetně zrušení plošného zákazu vycestování začnou platit po Velikonocích.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vicepremiér, ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček

Článek

Ještě předevčírem to vypadalo, že tzv. pendleři se za určitých podmínek od 14. dubna vyhnou po návratu do Česka povinné karanténě. Ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) představil návrh, podle nějž by pendleři při návratu předkládali osvědčení o negativním testu na koronavir od zaměstnavatele a izolaci by se tak vyhnuli.

Hamáček: Stojí vám nákup v Drážďanech za 14 dní v karanténě?

Domácí

„S tím nesouhlasilo ministerstvo zdravotnictví. Samozřejmě respektujeme odborné stanovisko a jediná možnost, jak vyjít pracovníkům trochu vstříc, byla, že ten současný systém, kdy je nutíme být venku 21 dní, jsme zkrátili na 14,“ řekl včera Hamáček.

Pro řadu pendlerů se tím však mnoho nezmění. „Je to malá, ale téměř bezvýznamná úleva,“ reagoval v úterý pro Právo Jan Průha ze sdružení Pendleři bez hranic. Nerozumí zejména uvalení povinné karantény.

„Naprosto nechápeme, proč máme po návratu sedět dva týdny v karanténě. Chtěli bychom jen strávit dva dny s rodinou, vyprat si prádlo a odjet autem, kde nikoho nemůžeme ohrozit, přímo na hranice,“ řekl Průha.

Zejména lidé žijící v pohraničí dojížděli pracovat do sousední země i denně. A ti, kteří v cizině vykonávali nekvalifikovanou práci, se dostávají do velmi těžké situace. „Pro ně ta pravidla zůstávají likvidační. Jejich výdělky tam nejsou tak velké, aby si mohli dovolit platit pobyty v hotelech,“ míní Průha.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Stát nicméně na všeobecné karanténě nadále trvá. „Z našeho pohledu je smysluplné zůstat a odpracovat si v zahraničí 14 dní a potom se vrátit s vědomím, že nastoupí karanténu. Pochopitelně když tam někdo bude chtít zůstat měsíc, tak mu v tom nikdo nebrání,“ uvedl Hamáček. „Chápu, že to není ideální řešení, ale z našeho pohledu je to maximum možného,“ podotkl.

Výjimku z pravidel mají pendleři, kteří pracují ve zdravotnictví, sociálních službách a ve složkách integrovaného záchranného systému. Od 14. dubna se výjimka rozšíří také na pracovníky v kritické infrastruktuře. Patří do ní energetika, vodní hospodářství, potravinářství a zemědělství, zdravotnictví, komunikační a informační systémy, finanční trhy a měna, nouzové služby a veřejná správa.

Služební cesta bude možná

Hamáček včera upřesnil, jak bude vypadat uvolnění pravidel pro vycestování z České republiky. Po Velikonocích přestane platit plošný zákaz a v odůvodněných případech budou lidé moci vyjet za hranice. Patří mezi ně např. služební cesta, návštěva rodiny či návštěva lékaře. Na hranicích budou uvedené důvody kontrolovat policisté.

TK ministra vnitra Jana HamáčkaVideo: ČTK

„Kdo splní přísná kritéria a vycestuje z republiky, musí po návratu povinně do čtrnáctidenní karantény,“ dodal Hamáček s tím, že policie vede evidenci překročení hranic a kontrola dodržení karantény tak bude jednoduchá.

Existuje však i možnost, jak se dvoutýdenní karanténě vyhnout. A to v případě, že dotyčný nestráví v zahraničí více než 24 hodin. „Tuto možnost mají všichni občané, kteří musejí za hranice jet k doktorovi, veterináři, na pohřeb, k soudu, na úřad nebo krátkodobě vyjet pečovat o rodinu. Důvod výjezdu budou muset na hranicích doložit,“ uvedlo ministerstvo vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám