Hlavní obsah

Peltovy odposlechy: „Faltýnkovi a klukům z Hradu se musí vyhovět“

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do rozdělení stamilionů korun do sportu chtěly v roce 2017 údajně zasahovat i špičky české politiky. Odposlechy v kauze sportovních dotací zachytily, jak si ústřední dvojice celého případu, bývalý předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta a někdejší náměstkyně ministerstva školství pro sport Simona Kratochvílová, vyprávěla, kterým žádostem o dotaci musí vyhovět, neboť na nich mají zájem vlivní lidé.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

Na ministerstvo školství přišlo tehdy 1206 žádostí o takzvané investiční dotace. Rozdělit se mělo 454 milionů korun mezi 50 projektů. Namísto aby je vybrala nezávislá komise podle kvality, se však podle vyšetřovatelů částka porcovala podle toho, jaký kdo má v politice a byznysu vliv.

Na 298 stranách obžaloby, jejíž kopii má Právo k dispozici, několikrát zaznělo jméno šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka.

„Falťas je dokonalej“

První místopředseda tohoto vládního hnutí měl na tehdejší náměstkyni pro sport Kratochvílovou tlačit, aby dotaci z investičního programu dostal třeba projekt města Jeseník na výstavbu nové sportovní haly. V Jeseníku byl starostou nynější poslanec ANO Adam Kalous.

Kratochvílová popsala v SMS zprávě 14. února 2017 jednu schůzku s Faltýnkem dalšímu obžalovanému Miroslavu Janstovi.

„Falťas je dokonalej, dvakrát změnil v pěti minutách místo schůzky, která bude za deset minut… a stejně jdeme jinam, nevím kam. Absolutní utajení,“ obdivovala podle obžaloby opatrnost druhého muže ANO tehdejší náměstkyně pro sport.

O den později přišla řeč na Faltýnka i v „konspiračním“ bytě na Senovážném náměstí v Praze, který Kratochvílová užívala a platil ho přes prostředníka šéf FAČR její milenec Pelta.

Jsou z něj všichni zklamaní, stává se z něj klasický výběrčí pro sebe
Pelta o Faltýnkovi

Dvojice ovšem netušila, že v bytě detektivové rozmístili odposlouchávací zařízení. Ta zaznamenala, jak Pelta na adresu Faltýnka řekl, že „jsou z něj všichni zklamaní, že se z něj stává klasický výběrčí pro sebe“. Na to Kratochvílová reagovala, že místopředseda ANO jí ukázal stejný seznam jako Karel Březina. U tohoto vlivného pražského sociálního demokrata policie našla soupis několika žádostí, jimž prý mělo ministerstvo školství vyhovět.

Peltovy odposlechy: Vůdce poslouchám jak hodinky, řekla mu exnáměstkyně Valachové

Krimi

„Měl tam označeného Volného a ještě nějaké dvě akce,“ vzpomínala Kratochvílová. Poslanec za ANO Jan Volný býval starostou v obci Chodová Planá, která žádala o dotaci na rekonstrukci atletické dráhy. Nakonec prý náměstkyni Faltýnek požádal, „ať se ještě podívá na Jeseník“.

Jenže jesenická žádost u ministerských úředníků neuspěla kvůli formálním nedostatkům. Kratochvílová se pak 8. března 2017 v bytě Peltovi svěřila, „že na ní včera ječel Jaroslav Faltýnek, že mu nevyšel ten Jeseník“.

Problematický Jeseník

S šéfem poslanců ANO se měla setkat ve Sněmovně. „Táhlo to z něho jako ze sudu,“ domnívala se při osobním hovoru s Peltou Kratochvílová. Faltýnkovi se prý bránila, „že umí všechno, ale že nemůže obhajovat projekty, které už vypadnou na formálním hodnocení“. Navrhla tedy řešení, že propojí starostu Jeseníku s někým od ní.

Když se Pelta s náměstkyní 27. března opět bavili o rozdělení peněz pro jednotlivé projekty, Kratochvílová trvala na tom, že „tam musí dát Jeseník“. „Na Peltův dotaz znovu zopakovala Jeseník, dále šeptem zmínila ‚Faltýnek‘,“ zachytili policisté.

A náměstkyně pro sport předestřela, jak hodlá prosadit nedostatečnou žádost Jeseníku: „V tom Jeseníku to budu dělat tak, že když vlastně jim chybí papíry, které nedodali, a vypadli z formálního hodnocení, tak já řeknu, že se ztratily na sekci sportu, oni napíšou místopřísežní prohlášení a já je tam zařadím“.

Jak uvádí v obžalobě státní zástupce Ondřej Trčka, žádost Jeseníku měla být zvýhodněna jen proto, že na ni mělo zájem hnutí ANO. „Nicméně nakonec byl upřednostněn ze shodných důvodů projekt plaveckého bazénu v Pardubicích,“ doplnil žalobce.

Valachová všechny dotace zastavila

Po policejní razii na ministerstvu školství v květnu 2017 byly však tehdejší ministryní Kateřinou Valachovou (ČSSD) všechny dotační programy zastaveny a peníze vyplaceny nebyly. V odposleších zazněla i zmínka Kratochvílové, že „Faltýnek chce samozřejmě Prostějov, významnou olympijskou sportovní infrastrukturu“. Babišova pravá ruka z Prostějova pochází.

Faltýnka si kvůli zmínkám v odposleších předvolali kriminalisté k výslechu. Místopředseda ANO jim řekl, že se o Jeseník zajímal na žádost tamního starosty Kalouse, ale na náměstkyni kvůli tomu prý nekřičel.

„S nikým neprojednával financování sportu pro rok 2017 ani žádné žádosti, pouze diskutoval např. o národním olympijském centru v Prostějově. Po nikom nežádal žádné seznamy žadatelů o investiční dotace, ani neměl v minulosti žádné seznamy, sám také seznamy nevyhotovoval,“ shrnul v obžalobě státní zástupce Faltýnkovy odpovědi.

Kluci z Hradu

Druhý muž současné nejsilnější strany ale není jediným z nejvyšších pater politiky, o kom se údajní komplicové v souvislosti s přednostním udělováním dotací bavili. Například padlo jméno prezidentova poradce Martina Nejedlého, když si bývalý šéf FAČR stěžoval, že peněz je v dotačním programu málo a musí některé projekty vyřadit.

Při hovoru ze 27. ledna 2017 Pelta s Kratochvílovou zavedli v této souvislosti řeč na projekt Školního sportovního klubu Bílovec. Tehdejší šéf fotbalu podle odposlechu požadoval, aby tato žádost o dotaci 13 milionů korun prošla. „Je to Nejedlý a on musí být,“ vysvětlil na záznamu odposlechu Pelta.

Kriminalisté dávají s Nejedlým do souvislosti i žádost o dotaci pro futsalový klub Era-Pack Chrudim. To je z Hradu, okomentoval to podle obžaloby Pelta.

Žalobce Trčka podotkl, že „Pelta opakovaně v zachycených hovorech zdůrazňoval, že musí vyjít vstříc klukům z Hradu, Nejedlému a Mynářovi, že je má na starost“.

Vyšetřovatelé také zajistili důkazy, že Nejedlý a kancléř Vratislav Mynář i s manželkou na konci května 2016 vyrazili do Milána na finále fotbalové Ligy mistrů, což měl zařídit právě tehdejší předseda FAČR.

Nejedlý si nicméně na policii nevybavil, že by s Peltou řešil financování sportu na rok 2017 a nevzpomněl si ani, že v Miláně sledoval finále nejprestižnější fotbalové soutěže.

Reklama

Výběr článků

Načítám