Hlavní obsah

Paroubek u Klause: ČSSD chce prosadit zákon o rozpuštění Sněmovny

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Mach, Luděk Fiala, Jaroslav Soukup, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek jednal v pátek ráno s prezidentem Václavem Klausem. Po schůzce oznámil, že je připraven jednat s ostatními sněmovními stranami o přijetí zákona, který by umožnil brzké rozpuštění Sněmovny. Na Hrad se za Klausem vydal i předseda lidovců Jiří Čunek, který za možné řešení označil duhovou koalici vládních stran a ČSSD.

Článek

ČSSD je podle Paroubka připravena předložit návrh ústavního zákona, podle kterého by bylo možné zkrátit mandát současné Sněmovny. Předčasné volby je podle něj reálné uspořádat do konce října.

"Řekl jsem prezidentovi, že chci jednat s dalšími stranami, v řadě věcí jsme si rozuměli," řekl po schůzce Paroubek pro Českou televizi.

"Já myslím, že to byl první vstupní rozhovor a další jednání budou pokračovat, zatím to nechci komentovat,“ vyjádřil se stručně k setkání v ČT předseda sociální demokracie. Paroubek dodal, že občané si předčasné volby přejí.

Na tiskové konferenci po návštěvě Hradu pak Paroubek zopakoval, že ČSSD preferuje prozatímní vládu odborníků a že vláda by mohla v demisi ještě nějakou dobu pokračovat, na odvolání ministra vnitra Ivana Langera však trvá. "Tady jde o to, aby ten kabinet byl očištěn od tohoto ministra," řekl Paroubek. Ještě během pátku by se podle svých slov měl sejít s předsedy ostatních stran.

Čunek požádal Klause, aby nechal vládu dokončit předsednictví

Po Paroubkovi jednal na Hradě i předseda KDU-ČSL Jiří Čunek. Ten měl z pověření předsednictva lidovců usilovat o prosazení předčasných voleb, zároveň by měl požádat Klause, aby nechal kabinet Mirka Topolánka dokončit předsednictví EU v demisi.

"Předsednictvo (lidovců) považuje za prospěšné a odpovědné pro ČR, aby současná vláda, pověřená výkonem funkce, dokončila úspěšně předsednictví EU a řešila dopady hospodářské krize na občany,“ seznámil Čunek novináře se stanoviskem strany. O termínu voleb bude jednat Čunek s ostatními stranami.

Řešením by mohla být duhová koalice, míní Čunek

Čunek v rozhovoru pro Radiožurnál přiznal, že ohledně splnění prezidentových podmínek nenašel s hlavou státu "společnou řeč", nicméně připustil, že věří v možnost modifikace těchto podmínek. Předčasné volby označil Čunek za krajní řešení, na něž by mělo dojít v případě, že nelze situaci vyřešit jinak.

Jako možné řešení uvedl Čunek po setkání s Klausem vznik "duhové koalice" složené ze zástupců vládních stran a ČSSD. "Půdorys koaliční (vlády, pozn. red.) je nám velmi blízký, diskuse nad ním je mi blízká. Není možné udělat dohodu jen na koaličním půdorysu, musí do ní být zapojena i sociální demokracie," uvedl Čunek.

Šéf lidovců svou představu duhové koalice představil následně i Paroubkovi. Po setkání Čunek řekl, že nová vláda by měla být politická a v jejím čele by měl být opět Topolánek. Nechtěl však komentovat, jak na tento návrh Paroubek reagoval.

Zdeněk Škromach Právu zopakoval, že ČSSD bude prosazovat úřednický kabinet, v němž by strana nefigurovala, nicméně by jej tolerovala.

Politici: Klausovy podmínky jsou málo reálné

Oba předsedové pokládají Klausovy podmínky pro pověření sestavováním nové vlády za málo reálné. Zatím se však neočekává, že by od nich ustoupil [celá zpráva].

Klausovou první podmínkou je, aby vláda vznikla rychle, a to ještě před skončením předsednictví EU. Klaus také slíbil, že pověří sestavením vlády kohokoliv, kdo mu předloží souhlas 101 poslance, což není možné bez koalice s komunisty, již si žádná strana nepřeje.

Druhou možností je velká koalice ODS a ČSSD podobná z období opoziční smlouvy. Poslanecký klub ODS už ale avizoval, že nepodpoří žádného premiéra, který by spolupracoval s "Paroubky a Rathy“. 

Navíc Klaus odmítá vládu opřenou o přeběhlíky. To je v nastalé situaci také nemožné, a nabízí se tak možnost úřednické vlády. Ale i tu bude zřejmě nejsilnější parlamentní strana ODS bojkotovat. Sestavování nové vlády tedy budou zřejmě provázet průtahy, a první Klausova podmínka se podle všeho také nenaplní.  

Jaká řešení prosazují politici

:: Prezident Václav Klaus

Chce co nejdříve vyměnit Topolánkovu vládu, a to ještě za českého předsednictví v Radě EU a před vypsáním předčasných voleb. Nová vláda má podle něj vzniknout na základě dohody ve Sněmovně s předem garantovanou podporou 101 poslaneckých hlasů a bez využití tzv. přeběhlíků. Klausovy požadavky řada politiků hodnotí jako tlak na vytvoření velké koalice ODS a ČSSD.

:: Předseda ODS Mirek Topolánek

Prosazuje co nejrychlejší vypsání předčasných voleb, ze kterých by vzešla nová vláda. Za reálný termín považuje září 2009. Do té doby chce řídit zemi se svým kabinetem v demisi. ODS je proti vytvoření tzv. úřednické vlády a nechce se jí ani do koalice s ČSSD.

:: Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Chce nechat současnou vládu dokončit předsednictví EU. K předčasným volbám, které by chtěl uspořádat na podzim 2009, by pak měla zemi dovést úřednická vláda. ČSSD nechce nyní vstupovat do vlády s ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám