Hlavní obsah

Čunek: Prezident stanovil tři podmínky jako v pohádce

Právo, Novinky, Oldřich Danda, Vladimír Michna, Jiří Mach

Šéf lidovců Jiří Čunek ve čtvrtek v Radiožunálu uvedl, že podmínky prezidenta Václava Klause pro jmenování nové vlády jsou jako v pohádce, protože jsou skoro nesplnitelné a směřují k vytvoření velké koalice. Podobně se v ČT vyjádřil šéf zelených Martin Bursík. Podle něj Klaus nutí protáhnout "dva slony uchem jehly".

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Čunek

Článek

Dva sloni podle Bursíka znamenají dvě Klausovy podmínky, že vláda musí být bez přeběhlíků a musí mít dopředu zaručenou podporu 101 poslance. To je podle něj neřešitelné. "Navíc žádá plnohodnotnou vládu. Co je pak plnohodnotná vláda?" otázal se Bursík. Podle něj prezident tlačí na velkou koalici, kterou si dlouhodobě přeje.

"Doufám, že pověří (premiéra Mirka) Topolánka, protože on vyhrál volby," řekl Bursík k otázce, kdo má sestavovat příští vládu. "Pojem přeběhlictví je velmi relativní, jediným řešením je ustanovit lichý počet poslanců," uvedl šéf zelených. Vládu podle Bursíka poškodila kauza Čunek, nikoli Strana zelených.

Čunek chápe "zhrzené" občanské demokraty

"Já ty počty znám, a proto říkám, že pan prezident stanovil tři podmínky jako v pohádce,“ uvedl Čunek.

Dodal, že většina ve Sněmovně může vzniknout pouze pomocí přeběhlíků, komunistů nebo vytvořením velké koalice. Shodě ODS, ČSSD, lidovců a zelených a vytvoření vlády na základě všech stran bez komunistů příliš nevěří, ale preferovali by ji.

Čunek podle svých slov chápe některé občanské demokraty, že se kvůli Klausovu postoji cítí jako "zhrzená milenka, protože se cítí podvedeni“.

Reklama

Výběr článků

Načítám