Hlavní obsah

Paroubek slíbil vládě přísnou opozici

Právo, Novinky, znk, nig, tjr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD nebude uplatňovat vůči trojkoaliční vládě Mirka Topolánka politiku nulové tolerance a bude "pracovat v zájmu státu". Ve své opoziční roli ale bude mít na paměti spory, které vztahy mezi ODS a ČSSD ovlivnily. V on-line diskuzi se čtenáři webu čssd.cz to uvedl předseda strany Jiří Paroubek.

Článek

"Pro nás politika nulové tolerance nepřipadá v úvahu.To však neznamená, že zapomeneme na to, jakým způsobem ovlivnila ODS výsledek voleb (tzv. Kubiceho zpráva), respektive na to, že tato vláda vznikla na základě politické korupce a zrádného chování dvou politických kreatur," odpověděl předseda soc. dem.

Tomu v současné vládě nejvíce vadí přítomnost ministryně školství Dany Kuchtové, ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (oba za Stranu zelených), místopředsedy Alexandra Vondry (ODS). Má výhrady také k místopředsedovi a ministrovi životního prostředí Martinu Bursíkovi (zelení) a, "s ohledem na výsledky policejního vyšetřování", i k místopředsedovi Jiřímu Čunkovi (KDU-ČSL). "Nicméně musel bych vyjmenovat tři čtvrtiny členů této podařené vlády," dodal Paroubek.

Paroubek také kritizoval kroky prezidenta Václava Klause. Prezident podle něj neprospěl "této zemi ani sociální demokracii", když ve druhém pokuse jmenoval předsedou vlády Mirka Topolánka. Má také vinu na zdlouhavém jednání o vládě. "Po této zkušenosti nebudu moci doporučit sociální demokracii, abychom podpořili jeho znovuzvolení. S velkou pravděpodobností přijdeme se svým kandidátem na prezidenta," uvedl.

Nevyloučí-li Melčáka jeho organizace, učiní tak strana

Členství v ČSSD poslance Miloše Melčáka, který se rozhodl spolu s poslancem Michalem Pohankou tolerovat vznik vlády Mirka Topolánka, ukončí jeho zlínská organizace. Pokud to neučiní, postará se o to sama ČSSD na svém březnovém sjezdu.

"Věřím, že členství pana Melčáka ukončí jeho zlínská organizace. Pokud toho nebude schopna, bude jeho členství v ČSSD ukončeno na sjezdu ČSSD v březnu," sdělil Paroubek.

Ohledně Pohanky šéf ČSSD řekl, že jeho nominace na kandidátku strany byla chybou a dodal, že poslanci nejvíce vadila politika ČSSD presumpce viny. "Ta je ovšem normální politikou uplatňovanou ve všech vyspělých demokraciích. Pan Pohanka se něčeho ze své minulosti obává," upřesnil Paroubek.

ČSSD už nebude před pátečním hlasováním Sněmovny s oběma poslanci, která Paroubek označil za "zrádce", jednat. Strana bude také trvat na tom, aby Pohanka a Melčák seznámili veřejnost se svými majetkovými poměry. "V přiměřeném čase podáme trestní oznámení pro podezření z trestného činu úplatkářství," poznamenal.

Paroubek dodal, že jeho strana bude chtít změnit systém výběru kandidátů pro všechny druhy voleb. "Jsem přesvědčen, že v budoucnu ČSSD žádného Melčáka ani Pohanku nevyprodukuje," doplnil.

Pro Haška jsou oba poslanci lumpové

Šéf klubu Michal Hašek vyzval Pohanku a Melčáka, aby se ještě do pátečního hlasování o důvěře vzdali svých poslaneckých mandátů. Podle něj je jejich krok obrovskou ostudou pro ČSSD a veřejnost by měla na oba poslance zatlačit, aby opustili Sněmovnu. "Měla by se snažit, aby tito dva lumpové vrátili mandát, který už jim nepatří. Oni by přece měli hlasovat podle toho, jakou vůli mají jejich voliči. Ti pánové už nemají se soc. dem. nic společného. Jeden je jejím členem ještě omylem, druhý už naštěstí naším členem není," řekl Hašek v úterý Právu.

To, že by se měl Melčák vzdát svého mandátu, si myslí i Petr Navrátil, předseda krajského výboru ČSSD Zlínského kraje, odkud Melčák pochází. "Domnívám se, že pan poslanec Melčák by se měl vzdát všech stranických funkcí, když je nyní členem předsednictva strany, i poslaneckého mandátu," řekl Navrátil.

Dodal, že Melčák s výborem od prosince nekomunikuje. "Tak by se neměl chovat člověk, který nebyl poslancem zvolen sám za sebe. Nominovala ho ČSSD, byl na pátém místě kandidátky Zlínského kraje," doplnil Navrátil.

Melčákův kolega, poslanec ze Zlínska a místopředseda poslanců ČSSD Josef Smýkal se domnívá, že Melčák udělal na klub a celou ČSSD podraz. "Jeho jednání je neférové a neseriózní vůči voličům. Uznávám, že každý má právo na svůj názor, ale jednat s představiteli ODS za zády klubu ČSSD je podraz. Měl by zvážit otázku, zda se nevzdat mandátu. Ten získal za ČSSD, za její program a ne za sebe. Jak to chce zdůvodnit svým voličům?"

Reklama

Související články

Dohoda Melčáka a Pohanky s trojkoalicí

Poslanci Michal Pohanka a Miloš Melčák zvolení za ČSSD oznámili, že umožní existenci vlády trojkoalice ODS, lidovců a zelených. Výměnou za to má vláda do svého...

Přeběhlík Melčák: Mám čisté svědomí

Poslanec Miloš Melčák poté, co spolu s kolegou Michalem Pohankou v úterý oznámili toleranci Topolánkovy vlády, řekl, že má čisté svědomí. K rozhodnutí...

Výběr článků

Načítám