Hlavní obsah

Paroubek se důrazně postavil za Ratha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) podpořil snahu ministra zdravotnictví Davida Ratha (za ČSSD) o schválení zákona o neziskových organizacích. Sněmovnou již delší dobu otřásá spor mezi Rathem a poslanci ODS, kteří tvrdí, že zákon může znamenat konec pro menší nemocnice. Stejný názor mají i hejtmani z ODS.

Článek

Paroubek ve středu novinářům řekl, že do Sněmovny byla doručena petice na podporu přijetí zákona o neziskových nemocnicích, kterou za dva listopadové týdny podepsalo 20 552 občanů. "Kdyby se pokračovalo déle, tak velmi pravděpodobně by ty počty byly řádově podstatně vyšší," poznamenal.

Podle průzkumů, kterými se Paroubek zaštiťuje, podporuje neziskový princip ve zdravotnictví 60 procent lidí. "Já jsem tomu rád, že jsem tuto petici dostal," uvedl premiér.

Rath uvedl, že denně se na něj obracejí zástupci Lékařského odborového klubu a lékařské komory z akciových nemocnic a naléhají na něj, aby zákon o neziskových nemocnicích byl přijat co nejdříve. Píší, že v jejich nemocnici se "dějí věci nevídané", ruší se oddělení, ambulance a mnohé provozy, zaměstnancům prudce klesají platy a propouští se.

Podle Paroubka nemocnicím nebezpečí konce nehrozí

Premiér dodal, že debata o zákoně, kterou vede ODS, není férová. Občanští demokraté podle něj nepolemizují se zákonem jako takovým, ale jdou cestou podpásových úderů. Podle Paroubka znepokojují lidi něčím, co není pravda.

"Chápu, že před volbami je leccos možné, ale aby se stalo zdraví lidí předmětem politických tahanic, to si myslím je docela nechutné," dodal premiér.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám