Hlavní obsah

Panika v Brně. Není jasné, zda pořadatel o závody vůbec stojí

– Brno
Právo, Miroslav Homola

V Brně už přestává být zřejmé, kdo vlastně chce a proč uspořádání alespoň posledního ročníku závodů mistrovství světa motocyklů. Na brněnském magistrátu totiž vznikla skoro až panika, když se tam v úterý donesla informace, že společnost Automotodrom vlastně už ani nemá zájem o pořádání letošního závodu. O tomto faktu informoval primátor Petr Vokřál (ANO).

Foto: Policie ČR

Letecký pohled na odstavné parkoviště a závodní okruh v Brně

Článek

Reakce radních byla taková, že udělají vše proto, aby se alespoň letošní jubilejní ročník naposledy v Brně jel. „Velká cena dělá dobré jméno Brnu a má pro město i stát velký ekonomický přínos. Bylo by škoda ji ztratit a považoval bych to za ostudu,“ uvedl.

Brno, které je pětiprocentním akcionářem pořadatelské firmy Automotodrom, se proto rozhodlo, že nyní bude hledat cesty, jak letošní ročník podpořit mimořádnou padesátimiliónovou dotací. Není to však záležitost okamžitá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokud se vůbec taková cesta najde, bude o možné mimořádné dotaci jednat rada a po ní i zastupitelstvo. Ještě předtím, jak také Vokřál uvedl, budou organizátoři, tedy Automotodrom, jednat, zda v Brně závod jet či nikoliv, s promotérskou firmou Dorna.

Závody by se měly jet 16. srpna, což zase není tak příliš dlouhá doba a leccos může naznačovat skutečnost, že v podstatě ustal předprodej vstupenek. V této souvislosti stojí za zmínku i spekulace, podle kterých je možné, že brněnský termín mistrovství světa už vlastní údajně někdo jiný, například Rakušané, kteří o pořádání měli dlouhodobě zájem.

Situaci nerozumí ani hejtman

Situaci už nerozumí ani jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který se za kraj ještě nedávno za zachování světových motorek v Brně velmi angažoval.

„Situaci, která nastala, vůbec nerozumím, když z jednání zástupců státu, kraje a města Brna minulý týden jasně vyplynulo, že je možné letošní ročník GPČR podpořit až 67 milióny z veřejných rozpočtů. Problém je tedy evidentně jinde než v penězích a je třeba se na něj ptát společnosti, která závody pořádá. Klíčová je otázka tzv. veřejné podpory, kterou v loňském roce svým dopisem na ÚOHS otevřel ministr financí Andrej Babiš,“ řekl Právu.

„České i evropské právo platí pro všechny veřejné subjekty, tedy pro stát, kraj i město bez rozdílu, a nelze soukromé firmě jen tak poslat veřejné peníze. Jihomoravský kraj je od 9. dubna stále připraven poskytnout organizátorovi GM ČR za podmínky transparentního pořádání 50 miliónů korun. Současně vyzývám vedení Brna ke zveřejnění kompletního auditu hospodaření Automotodromu ČR,“ dodal hejtman Hašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám