Hlavní obsah

Ovčáček mluví nesmysly, ohradil se Bakala i Česká televize

Právo, Novinky, val, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček svým úterním výrokem o tom, že za vystřižením negativní zmínky o podnikateli Zdeňku Bakalovi mohou být jeho styky s premiérem Bohuslavem Sobotkou, popudil všechny zúčastněné strany. Výrok odmítl premiér Bohuslav Sobotka, Bakalův mluvčí i Česká televize označili tvrzení Ovčáčka za nesmysl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman a jeho mluvčí Jiří Ovčáček na letošním Dni podnikatelů.

Článek

„Pan prezident byl cenzurním zásahem České televize překvapen,“ konstatoval v úterý Ovčáček a dodal, že Zeman nemůže vyloučit, že se tak stalo proto, že Bakala nedávno doprovázel premiéra Bohuslava Sobotku při jeho cestě do USA.

ČT minulý měsíc vystřihla v Událostech z reportáže o projevu prezidenta, který pronesl 13. listopadu na konferenci k 25. výročí svobodného podnikání v České republice, negativní zmínku o podnikateli Zdeňku Bakalovi.

Ovčáček už dříve toto jednání ostře zkritizoval. „ČT není Federální úřad pro tisk a informace, aby takto hrubě zasahovala do výroku kteréhokoli politika. Vyvolávat ducha ústředního ředitele ČST Zelenky 25 let po znovuzískání svobody je tristní,“ prohlásil koncem listopadu.

Česká televize vystřihla ze Zemanova projevu slova o miliardáři Bakalovi

Sobotka: Podnikatelé mě nedoprovázeli

Hradní domněnku ale všechny zúčastněné strany odmítly.

"Jedná se o úplné nesmysly, a to jak spekulace ve věci zásahu ČT, tak i cesty do Washingtonu. Pan Zdeněk Bakala se navíc žádné vládní delegace neúčastnil. Ve Washingtonu byl na soukromé cestě jako dlouhodobý podporovatel odkazu Václava Havla. Vyjádření vnímáme jako opětovnou snahu zatahovat pana Zdeňka Bakalu do aktuálních politických přestřelek,” napsal Novinkám Bakalův mluvčí Tomáš Pavlík.

Je to nesmyslné vyjádření, které nebudeme komentovat
Alžběta Plívová, mluvčí České televize

Podobně zněla reakce premiéra Bohuslava Sobotky pro Právo: „Myslím, že lidé dobře vědí, že Českou televizi jako předseda vlády neřídím a ani ji řídit nemohu a nechci. Musí být veřejnoprávní a nestranná. Na cestě do USA mě podnikatelé nedoprovázeli, charakter listopadové návštěvy byl totiž především politický a symbolický.“

Premiér dodal, že je velmi rád, že se jeho návštěva ve Spojených státech povedla, posílila vzájemné vztahy obou zemí a „přispěla k velmi důstojnému připomenutí památky Václava Havla“. [celá zpráva]

A Ovčáčkův výrok odmítla také Česká televize. "Je to nesmyslné vyjádření, které nebudeme komentovat," citovala ČTK mluvčí televize Alžbětu Plívovou.

Demonstranti znesvětili symbol státnosti

Hradní mluvčí se v úterý vyjádřil také k protestní akci, kdy Zemanovi kritici vyvěsili na katedrálu sv. Víta transparent s nápisem Putinova loutka. [celá zpráva]

„Nejen že jde o zcela nesmyslné tvrzení, ale především jde o znesvěcení symbolu české státnosti politickou agitací,“ řekl Ovčáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám