Hlavní obsah

Otců samoživitelů přibývá, z matek těžko dolují alimenty

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když je řeč o rodičích samoživitelích, většina lidí si automaticky představí ženu. S problémy ohledně neplacení alimentů se ale potýkají i muži, kteří mají děti svěřené do péče. Zatím jich je menšina, podle odborníků budou ale muži samoživitelé přibývat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Otců samoživitelů je přibližně sedm procent. Pokud máme v ČR 320 tisíc neúplných rodin, je mužů, kteří mají dítě v péči, zhruba 22 500,“ řekla Právu ředitelka programu Vaše výživné Iveta Novotná.

Jedním z nich je Jaromír, který požádal o rozvod před třemi lety, když bylo jeho dceři Iloně skoro sedm let. S manželkou se zprvu dohodl na střídavé péči, ačkoliv sociální pracovníci se od začátku přikláněli k tomu, aby byla dcera výhradně v péči otce.

Dohoda chvíli fungovala, pak si ale bývalá manželka našla nového partnera a malé Iloně se k mámě chtělo čím dál tím méně: důvodem byl její alkoholismus a přibývající dluhy.

„Byli jsme domluvení, jaké alimenty budu platit já a jaké bývalá manželka. Dohoda ale platila jen z mé strany. Matka Ilonky nic z toho, co měla, neplatila,“ svěřil se Jaromír se svým příběhem, který časem nabral na obrátkách.

„Jednou v noci mi dcera volala, že není máma doma. Byla totiž v hospodě. S pomocí policie a se sociální pracovnicí z OSPOD (orgán sociálně-právní ochrany dětí neboli ,sociálka‘), která byla u celé noční akce na telefonu, byla moje bývalá žena zadržena, byla podrobena testu na alkohol, jímž neprošla, a dcera jí byla odebrána a do plné péče přidělena mně,“ popsal Jaromír incident.

Neposíláte děti do školy, nedostanete dávky, stojí si za svým Maláčová

Domácí

Soud poté přiřkl dceru, která se s mámou nechtěla několik měsíců vidět, do jeho péče, ve které zůstává dnes desetiletá Ilonka dodnes. „Teď už je situace lepší. Věřím tomu, že je důležité, aby měla dcera oba rodiče. Ilonka k mámě jezdí jednou za dva týdny a zatím vše funguje,“ uzavřel Jaromír vyprávění.

Podle Českého statistického úřadu bylo v roce 2018 v ČR zhruba pět tisíc mužů, kteří pobírali rodičovský příspěvek. Jen v Praze jich od roku 2010 přibylo padesát procent.

Podle Novotné budou muži samoživitelé dál přibývat. „Dřív bylo standardní děti vždy soudně přidělit matce, tato praxe ale pomalu zaniká, a tak se počet otců samoživitelů může zvyšovat,“ řekla Novotná.

Další úlovky pro exekutory?

Samoživitelům i samoživitelkám by mělo pomoci zálohované výživné, na jehož podobě se vládní koalice po dlouhém vyjednávání před časem dohodla.

Stát by měl platit alimenty za neplatiče, které by po nich poté vymáhal, za předpokladu, že samoživitelé sami začnou vymáhat alimenty u soudu či exekučně. Asociace neúplných rodin, která samoživitelům pomáhá, návrh zákona sice vítá, ale předvídá i potíže.

Bojí se například rozmachu exekucí. „Už nyní víme, že počet exekucí se zhruba zdvojnásobí. Jakmile se zhorší ekonomická situace, může jejich počet narůstat mnohem víc,“ varuje i Novotná. „Navíc u tak citlivé záležitosti je třeba, aby exekutoři přistoupili na specifické podmínky, což jsou ochotni jen někteří,“ doplnila. Zálohované výživné může podle ní navíc prohloubit dluhovou spirálu.

Týrala svých pět dětí, vyvázla s podmínkou

Krimi

„Pokud vzniknou dvě exekuce, vzniknou také dvoje náklady na exekuci pro dlužníka. Zároveň dokud nezaplatí exekuci státu, nebude mít možnost platit výživné své rodině a dluh mu bude pochopitelně narůstat,“ uvedla Novotná. Nejdůležitější je podle ní prevence. „Rodinám je třeba pomáhat hned. Pomohlo by například zvýšení životního minima a tím optimalizace dávkového systému,“ řekla.

Životní minimum se zvedne o 13,2 procenta od dubna. Minulý týden o tom svým nařízením rozhodla vláda. U samotného dospělého se minimum dostane z nynějších 3410 na 3860 korun. U dětí a dospělých v rodině, jejichž částky se pohybují od 1740 do 3140 korun, bude přídavek od 230 do 410 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám