Hlavní obsah

Otázka pro prezidentské kandidáty: Zveřejnil byste informace o zdravotním stavu?

Novinky, Renáta Bohuslavová, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl by prezident zveřejňovat informace o svém zdravotním stavu? A co je podle prezidentských kandidátů nutné zveřejnit a co už by mělo zůstat součástí lékařského tajemství? Přečtěte si v anketě Novinek názory osmi mužů, kteří již tento pátek a sobotu budou usilovat o váš hlas ve volbě prezidenta České republiky.

Anketa s kandidáty na téma zdravotní stavVideo: Novinky

 
Článek

Kandidáti se shodují v tom, že do určité míry by veřejnost informace o zdraví prezidenta znát měla. Podle Pavla Fischera a Mirka Topolánka je prezident v pozici, kdy je vystaven složitým situacím a musí činit důležitá rozhodnutí a lidé by měli mít právo vědět, zda je na výkon své funkce dostatečně zdravotně připraven.

„Měl by veřejnosti sdělovat, zda je fit a zda dokáže zvládnout dlouhá jednání,” poznamenal bývalý diplomat a poradce Václava Havla Pavel Fischer.

Velmi podobně to se svými zkušenostmi z vysoké politiky vidí i bývalý premiér Mirek Topolánek.

„Lidé to mají právo vědět, ne proto, že by to bylo nějaké voyerství, ale prezident je vystavován nejrůznějším tlakům. Může nastat situace, kdy bude muset rozhodovat složitou situaci, a lidé musí vědět, že je natolik fyzicky a mentálně zdravý, že se rozhodne správně a že bude vůbec schopen se rozhodovat,” řekl Topolánek.

Drahoš: Je to ve veřejném zájmu

„Prezident by měl vhodnou formou o svém zdravotním stavu informovat. Je to ve veřejném zájmu. Způsob a do jaké míry bych nechal na lékařském konciliu,” uvedl pro Novinky bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš.

Podle Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka i Pavla Fischera je třeba najít hranici mezi lékařským tajemstvím a tím, co by občané měli vědět. Kulhánek by souhlasil se zveřejněním podobné zprávy, jakou musí zaměstnanec předkládat při vstupní prohlídce při nástupu do zaměstnání.

Hynek: Informace z karty jsou intimní

„Představa, že bych měl zveřejňovat dokumentaci ze zdravotní karty, to je trochu něco intimního,” uvádí Hynek s tím, že jsou v ní mnohdy i informace o rodinné anamnéze, čímž by se zasáhlo i do soukromí jiných osob.

Hudební producent Petr Hannig by informace zveřejnil až v pozici, kdy by byl prezidentem, jako kandidát to nepovažuje za nutné.

Na naprostou transparentnost v této oblasti již během kandidatury naopak vsadil Michal Horáček, který na svých webových stránkách zveřejnil i obrázky kolonoskopie. „Je to naprosto nezbytné a je mi velmi líto, že pan Zeman tady má veliké rezervy,” doplnil Horáček.

Naopak podle lékaře Marka Hilšera zveřejnění informací o zdravotním stavu není zcela nutné. „Každý politik i prezident má v tomto ohledu nárok na soukromí,” řekl Novinkám Hilšer. Dále také ale dodává, že pokud by zdravotní stav byl natolik špatný, že by hlava státu nemohla funkci vykonávat, tak by to měla veřejně přiznat.

Prezident Miloš Zeman jako jediný z kandidátů rozhovor pro Novinky odmítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek: Nejsem klasický politik

Nepokládám se za klasického politika, nesedím ve Sněmovně třicet let, prohlásil v předvolebním interview pro Novinky bývalý premiér a expředseda ODS a současný...

Hilšer: Babišem bych se ovládat nenechal

Na Hrad se nebojím, Andrejem Babišem bych se nenechal ovládat, tvrdí v předvolebním interview pro Novinky kandidát na Hrad - lékař a aktivista Marek Hilšer. Za...

Výběr článků

Načítám