Hlavní obsah

Opoziční PES by byl mírnější. Expertní tým představil úpravu systému

Novinky, Dominika Jeřábková

Sněmovní AntiCovid tým ODS, KDU-ČSL a TOP 09 chce jednat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) o úpravě protiepidemického systému PES. Představil návrh, ve kterém zavádí nultý stupeň, pro první a druhý pak není třeba stav nouze. Zároveň by umožnil již od třetího stupně postupovat dle vývoje v jednotlivých regionech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dominik Feri (TOP 09)

Článek

„Podstatná změna je u nouzového stavu. Podle stávajícího zákona není bez něj možné vyhlašovat plošné omezení. Opatření jsou tedy v prvním, druhém a částečně i ve třetím stupni zmírněna. Cílem je, aby se v těchto stupních postupovalo lokálně, a tedy podle zákona o ochraně veřejného zdraví, nikoli podle krizového zákona,“ řekl Novinkám poslanec Dominik Feri (TOP 09).

Doplnil, že by se zároveň rádi zabývali i samotnou změnou výpočtu PES. „Tabulka je jedna věc, ale zásadní je, jak se dostane k jednotlivým stupňům,“ podotkl.

Z PES je kočkopes. Někam zavřít by se měla vláda, ne restaurace, zní z opozice

Domácí

Teď je podle Feriho především nutné, aby se eliminovaly současné pochybnosti a byly zavedeny i „přechodové“ stupně. „Nemůže to být tak, že pokud se to změní o jeden bod, přijdou hned přísná opatření,“ dodal.

Jediná alternativa pro středopravicové voliče jsme my, rozjel trojblok sebevědomě kampaň

Domácí

Aktuální výpočet skóre PES vychází z hodnoty reprodukčního čísla, podílu pozitivních případů ze všech denních testů za posledních sedm dní a počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel v obecné a seniorské populaci.

„Lepší číslo na premiéra nebude hrát roli“

Zároveň se opoziční návrh vrátil k výtkám vůči čtvrtému stupni, že jsou opatření diskriminační vůči maloobchodu. „Náš návrh nerozlišuje mezi malými obchodníky a velkými nákupními centry. Jsou na stejné úrovni a nedochází k žádnému zvýhodnění,“ uvedl.

Jeden PES nestačí. Stát bude počítat dva

Domácí

„Nevidíme žádný důvod, aby byl otevřen hypermarket, a nikoli obchod, kam přijde jeden člověk, je do něj přístup z ulice a jsou tam dodržována hygienická opatření. Nemá to být o tom, že kdo má silnější lobbistickou skupinu nebo lepší číslo na premiéra, bude mít výhody, a kdo ne, utře,“ řekl Feri.

Nejvíce lidí se koronavirem nakazí v práci, projevilo se i otevření škol

Koronavirus

Sám přitom neočekává, že by resort návrh odmítl. „Když představíme přesná data, nedá se podle mě nic namítnout proti tomu, že budou mít všichni rovná pravidla, která budou předvídatelná, a nebude potřeba nouzový stav. Jsou to logické věci a pokud nebude ministerstvo ochotno naslouchat, budou za blázny,“ míní Feri.

Pokles se zastavil a čísla začínají stoupat, shodli se Blatný s Duškem

Domácí

Na konkrétním termínu schůzky by se zástupci AntiCovid rádi domluvili s ministrem Blatným na středeční schůzi Poslanecké sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám