Hlavní obsah

Opozice neopozice, Polčák radí Jourové před grilováním v Bruselu

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) se s vysokou pravděpodobností stane příští českou eurokomisařkou, úplně vyhráno však ještě nemá. Jakmile získá portfolio, bude muset projít doslova zkouškou ohněm: veřejným slyšením v příslušném výboru. A může si být jistá, že ji europoslanci nebudou šetřit.

Foto: Petr Horník, Právo

Věra Jourová (ANO)

Článek

Ptát se jí zcela určitě budou nejen na to, jak své oblasti rozumí, ale také třeba na její vztah k lídrovi hnutí ANO Andreji Babišovi, kterého někteří europoslanci viní ze střetu zájmů. Grilování Jourovou čeká v září.

Pomocnou ruku Jourové se rozhodl podat europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09/STAN), který je místopředsedou podvýboru pro regionální rozvoj. A právě o toto portfolio Jourová usiluje nejvíce.

Polčák se v úterý s Jourovou sejde, aby spolu sladili strategii: chce jí poradit, jak má na dotazy europoslanců reagovat, pokud právě ona resort regionálního rozvoje dostane.

A to i přesto, že na české parlamentní půdě je Polčák členem opoziční strany, kdežto ANO, které Jourovou do Bruselu vyslalo, je ve vládní koalici. „Mou snahou je, aby z toho ČR vyšla dobře. Jinou kandidátku na eurokomisaře nemáme a já jí chci pomoci,“ řekl v pondělí Právu Polčák.

Polčák: Budou jí vyčítat Babiše

Jourovou prý v bruselských kuloárech chválí. „Už jsem o ní hovořil i s kolegy z dalších zemí. Říkám jim, že i když ČR je v oblasti čerpání eurodotací považována za velmi problematickou, tak na evropské úrovni je někdy dobré udělat kozla zahradníkem či, jak říká Karel Schwarzenberg, polepšeného pytláka hajným. Všem navíc říkám, že Jourová je na eurofondy skutečná odbornice,“ uvedl Polčák.

Foto: Petr Horník, Právo

Europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09/STAN)

Jourová by si podle něj měla dát především pozor na otázky týkající se šéfa ANO. „Na to jsem skutečně narazil. Už se mě ptal kolega z Německa, jaký je vztah paní ministryně a pana Babiše. Hájil jsem ji, že to rozhodně není protagonistka Babišova problematického směru,“ řekl Polčák.

„Musí se připravit na to, že jí to určitě budou vyčítat,“ dodal. Babiše před několika měsíci v Praze ostře zkritizovala europoslankyně Ingeborg Grässleová, která mu vyčetla, že je jako vicepremiér a ministr financí stále majitel kolosu Agrofert.

Vyhráno ještě nemá

Na to, že Jourová ještě nemá úplně vyhráno, upozorňuje i think-tank Evropské hodnoty, který se dlouhodobě zabývá vztahy ČR a EU. Jourová si podle nich kromě Babiše musí dát pozor i na své výroky o „hájení českých zájmů mimo pracovní dobu“, jak se nedávno vyjadřovala.

„Pro její pozici je klíčové, aby česká diplomacie dokázala skutečně dojednat portfolio regionálního rozvoje, na který je současná ministryně odbornicí. U dalších resortů by mohla mít problém s nedostatečnými zkušenostmi v dané oblasti,“ řekl Právu Radko Hokovský, výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty.

Organizace upozornila, že někteří kandidáti na eurokomisaře už grilováním neprošli. Například v roce 2010 europarlament neschválil bulharskou ministryni zahraničí Rumianu Jelevu, která měla zájem o portfolio humanitární pomoci.

Europarlament jí vyčetl nejen nedostatek zkušeností, ale také podezření ze střetu zájmů kvůli jejím podnikatelským aktivitám a to, že na dané dotazy odpovídala velmi obecně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám