Hlavní obsah

Opozice: Napadneme rozšíření EET u Ústavního soudu. Po volbách ji celou zrušíme

Novinky, jas

Občanští demokraté slibují, že schválené rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) napadnou u Ústavního soudu a v případě, že opět usednou ve vládě, celou EET zruší. Na Ústavní soud se hodlají obrátit i Piráti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala (v popředí)

Článek

„Po selhání vládní koalice v úterý dnes hnutí ANO povolalo své satelity ČSSD a KSČM a rozšíření EET prosadilo,“ okomentoval páteční hlasování šéf ODS Petr Fiala s tím, že strana již plánuje normu napadnout u Ústavního soudu.

„A především: EET ve vládě zrušíme,“ dodal Fiala.

Podobný scénář plánují i Piráti. „Dělali jsme, co jsme mohli, ale chce to víc poslanců. Nejabsurdnější paragrafy napadneme u Ústavního soudu,“ napsal na Twitteru pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v reakci uvedla, že EET již testem ústavnosti prošla. V minulosti ÚS zrušil připravovaný start třetí a čtvrté vlny i dílčí ustanovení, ale normu jako celek ponechal v platnosti jako legitimní.

Ministryně připomněla, že jakmile norma začne platit, stane se součástí ekonomiky a nebude možné ji jen tak zrušit. Slibuje si od ní mimo jiné narovnání podnikatelského prostředí.

Sněmovna schválila rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) na malé živnostníky, čímž přehlasovala vetu Senátu, který chtěl 3. a 4. vlnu zrušit. Tržby budou muset nově evidovat drobní živnostníci, například řemeslníci či kadeřnice, ale i lékaři a advokáti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám