Hlavní obsah

Opozice bez Babiše nemůže žít, ale já se vrátím, odráží premiér kritiku

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) odráží kritiku opozice, které vadí, že šéf kabinetu bude chybět ve Sněmovně při prvním čtení státního rozpočtu. Babiš je na pracovní návštěvě Japonska a podle svých slov reprezentuje Českou republiku, pracuje a „nekope se do zadku”.

Foto: Reuters

Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou přicházejí na uvedení na trůn japonského císaře Naruhita.

Článek

„Prosím vás k tomu rozpočtu, chápu vaše sarkastické otázky. Opozice bez Babiše nemůže žít. Vím, že jim chybím, ale já se vrátím, nebojte,“ řekl Novinkám po telefonu premiér.

Podle opozice je Babišova neúčast na jednání o rozpočtu skandální, poslanci hovoří o pohrdání parlamentní demokracií.

Babiš nebude na projednávání zákona roku, zaskakuje za Zemana. Skandál, tepe ho opozice

Domácí

„Chystám se na večeři, jdu reprezentovat ČR, pracuju tady. Měl jsem bilaterální jednání s premiérem Vietnamu, s Ománem. Nekopu se do zadku,“ zdůraznil Babiš.

Dodal, že pracovní cesta do Japonska byla naplánovaná už dlouho dopředu. „Pan prezident mě požádal, abych reprezentoval Českou republiku. Byla naplánována už dávno před tím než první čtení rozpočtu,“ podotkl premiér.

Babiš je na návštěvě Japonska od soboty do čtvrtka, zúčastnil se uvedení japonského císaře Naruhita na trůn. Premiér slíbil, že na druhém a třetím čtení státního rozpočtu určitě bude. Takzvaný zákon roku budou poslanci řešit ve středu, vládu přijede podpořit i prezident Miloš Zeman.

Kritika schodku

Rozpočet ostře kritizuje pravicová opozice. Vadí jí především výše schodku, který vláda naplánovala na 40 miliard.

Schvalování státního rozpočtu probíhá ve třech čteních. V prvním Sněmovna hlasuje o základních parametrech. Ve druhém čtení mohou výbory i jednotliví poslanci vznášet své návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu, potom následuje závěrečné čtení. Senát rozpočet neschvaluje.

Nebudu mít holý zadek. Zaorálek se Schillerovou se dohodli na milionech na kulturu

Domácí

Celkové výdaje rozpočtu by měly dosáhnout výše 1,618 bilionu a příjmy 1,578 bilionu korun. Koalice ANO a ČSSD označuje za priority školství, růst životní úrovně a investice.

Rozpočet počítá s růstem důchodů od ledna 2020 měsíčně o 900 korun. Státní kasu to vyjde na 509 miliard korun. Průměrný starobní důchod by měl podle ministerstva financí dosáhnout 14 326 korun.

Příští rok by také měly růst platy učitelů o 10 procent. Rodičovský příspěvek se zvýší z 220 tisíc korun na 300 tisíc korun pro rodiče dětí, kteří budou aktivně pobírat příspěvek k 1. lednu 2020. Vláda také příští rok navyšuje platy zaměstnanců ve veřejné správě o 1500 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám