Hlavní obsah

O pandemické novele bude Sněmovna hlasovat v pátek. Koalice prosadila přerušení schůze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O sporné vládní novele pandemického zákona bude Sněmovna po senátním vetu znovu hlasovat až v pátek ve 13:00. Dolní komora o tom na návrh koaliční většiny rozhodla ve čtvrtek časně ráno po více než 37 hodinách od zahájení schůze. Opozice označila postup vládní koalice za blamáž, když podle nich neměla dostatečný počet poslanců. K hlasování v té chvíli bylo přihlášeno 97 koaličních poslanců, k přehlasování senátního veta je potřeba 101 hlasů.

Živě: Jednání sněmovny 15. a 16.2.2022Video: psp.cz

 
Článek

Vážení čtenáři, dnešní on-line skončil. Děkujeme za pozornost.

3:28 - Přes opoziční kritiku si vládní koalice odhlasovala přerušení schůze.  O novele pandemického zákona tak bude Sněmovna hlasovat v pátek ve 13:00.  Krok koaličních poslanců zkritizovala předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. 

„Toto je historický okamžik. Vládní koalice prosazuje zákon proti Senátu, kde má většinu, a když jsme po více než třiceti hodinách dospěli do fáze, kdy mohla prokázat, že ho skutečně prosadí a ukončí celý proces hlasování, tak nemá dostatek hlasů,” uvedla.

„Poslanci vládní koalice opět nepřišli do práce,” glosoval to na závěr schůze Okamura. Narážel tím na situaci z poloviny ledna, kdy se opozici podařilo přehlasovat koalici a schválit návrh na přerušení projednávání odkladu části nového stavebního zákona do března.

3:20 - Lidovec Marek Výborný ještě před hlasováním o novele přišel s návrhem hlasovat o přerušení jednání Sněmovny do pátečního odpoledne. Proti návrhu se ostře vymezil Tomio Okamura, který přišel s protinávrhem, aby hlasování proběhlo okamžitě. „To je totální blamáž, co předvádíte. Vládní koalice tady nemá 101 poslanců, aby přehlasovala veto Senátu,” rozčiloval se Okamura.

K hlasování bylo přihlášeno 161 poslanců, z toho 97 poslanců pětikoalice. K přehlasování senátního veta jsou nutné ve Sněmovně hlasy nejméně 101 ze 200 poslanců.

3:08 - V rámci rozpravy vystoupil poslední poslanec za SPD Jaroslav Foldyna, který naznačil konec obstrukcí. „Za chvíli budeme hlasovat a budeme vidět, jak to dopadne,” uvedl. Jako poslední je do rozpravy přihlášen poslanec Marek Novák.

2:40 - Do rozpravy je aktuálně přihlášeno pět poslanců, většina z hnutí SPD.

2:06 - V rámci rozpravy se u pultu střídají opoziční poslanci SPD, kteří novelu pandemického zákona přirovnávají k totalitním nástrojům. Konkrétně projev Radka Kotena, který novelu přirovnal k nacistickým zákonům ze 30. let minulého století, vyvolal silné reakce ze strany koaličních poslanců.

„To, že si dovolíte spojit pandemický zákon s totalitními režimy, nezlobte se na mě, nejen že jste věcně mimo, ale je to nehorázné plivnutí do tváře těm, kteří ve dvacátém století trpěli,” reagoval lidovec a učitel dějepisu Marek Výborný.

1:27 - S faktickou poznámkou vystoupil poslanec ODS Karel Haas, který zkritizoval odmítavý postoj hnutí ANO k novele pandemického zákona a označil jej za pokrytectví. Srovnával přitom současnou novelu s původním zákonem, který tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO) přijala vloni.

„Byl mnohonásobně právně horší, než je současná vládní novela. Chybělo jakékoliv odškodnění, chyběla pojistka v podobě stavu pandemické pohotovosti, chyběl přezkum Nejvyšším správním soudem,” vyjmenoval. „V tomto ohledu je pro mě torpédování z pohledu hnutí ANO opravdu velmi překvapivé,” dodal Haas.

1:02 - Sněmovní maraton k novele pandemického zákona se protahuje už na 35 hodin. Do rozpravy je stále přihlášeno 14 opozičních poslanců. Kdy se tak Sněmovna dostane k hlasování, zatím není jasné. 

0:34 - Ke slovu se po čtyřech hodinách od zahájení projednávání novely pandemického zákona dostal první z řádně přihlášených poslanců, poslanec SPD Jan Hrnčíř. Do rozpravy v tu dobu bylo přihlášeno dalších 20 poslanců z řad SPD a ANO.

0:05 - Sněmovní schůze, jejímž hlavním bodem je kontroverzní pandemická novela trvá již přibližně 34 hodin a debata se stále neblíží ke konci. Přednést svůj projev chce ještě 20 poslanců. Když se pandemická novela projednávala ve Sněmovně poprvé před zhruba měsícem, diskuse trvala 35 hodin, je tedy již jasné, že nynější schůze ten čas překoná.

Svůj názor na předlohu přednáší právě poslanec ANO Patrik Nacher. Novelu označuje za „legislativní zmetek”, stejné označení padalo i před týdnem při projednávání v Senátu.

23:06 - U řečnického pultíku se zatím střídají pouze poslanci s přednostním právem, tedy šéfové poslanckých frakcí a stran. Nyní mluví předseda pirátských poslanců Jakub Michálek, který novelu hájí.

Seznam poslanců přihlášených do rozpravy mezitím narůstá, aktuálně má zájem k novele promluvit 21 zákonodárců.

22:57 - Místopředsedkyni Sněmovny a poslankyni ANO Janě Mračkové Vildumetzové vadí „přezíravost” a „arogance” koaličních poslanců, se kterou přistupují k připomínkám a výtkám k pandemické novele.

22:47 - Kritický k předloze je i šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Zopakoval, že SPD hodlá podávat k soudu stížnost na neplatnost zákona. Další žaloby opoziční hnutí podá kvůli porušení jednacího řádu během probíhající schůze.

Fiala koalici například vyčítá, že novelu tlačí zrychleně ve stavu legislativní nouze. Na závěr svého vystoupení vyzval pětikoalici, aby pandemickou novelu z projednávání stáhla.

Ústavní právníci: Ve Sněmovně byl porušen jednací řád, ale žaloba u ÚS nemá šanci

Domácí

22:33 - K řečnickému pultíku se postavila předsedkyně poslanecké frakce hnutí ANO Alena Schillerová. Taktéž nehodlá pandemickou novelu podpořit.

22:32 - Okamura ukončil svůj proslov. Na závěr vyzval vládu, aby ustoupila od záměru prosadit novelu pandemického zákona. „Máte poslední možnost,” dodal a avizoval, že jeho hnutí novelu nepodpoří.

22:21 - Válek vzkázal, že během chvilky do jednacího sálu dorazí. Okamura pokračuje v proslovu. Na twitteru se taktéž vyjádřil k dalším Okamurovým obstrukcím, přislíbil překvapení.

22:18 - Předsedající Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO) dopřála svému kolegovi z opozice Okamurovi krátkou pauzu. Jeho více než hodinu trvající vystoupení přerušila, jelikož v se v sále nenachází ministr zdravotnictví Válek. Podle ní by jakožto navrhovatel bodu měl být u diskuse přítomen. Nechala pro Válka poslat.

21:33 - Okamura opět cupuje pandemický zákon. Mluví už přes půl hodiny. Do rozpravy je zatím přihlášených dalších patnáct poslanců, každý z nich může mluvit deset minut.

21:04 - Opět řeční předseda SPD Tomio Okamura. Připravený má několika stránkový projev. Minulé jeho vystoupení trvalo téměř šest hodin.

20:56 - Válka u řečnického pultíku nahradil senátor Zdeněk Hraba (STAN), který poslancům vysvětluje důvody neschválení vládní novely Senátem a vrácení předlohy do dolní komory parlamentu.

20:51 - Úvodní slovo si vzal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který novelu hájí. „Pandemický zákon v žádném případě neomezuje občany a ani omezovat nebude. Má dva hlavní cíle, je pojistkou pro bezpečí občanů České republiky kdyby se objevila nová mutace a epidemická situace se zhoršila,” prohlásil Válek.

Pandemický zákon je podle něj také potřeba kvůli bezproblémovému vydávání certifikátů o bezinfekčnosti či k udržení potřebných opatření v zdravotnických a sociálních zařízeních.

20:49 - Na návrh předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného byla omezena doba pro vystoupení jednoho poslance na deset minut. Omezení se nevztahuje na zákonodárce s přednostním právem v diskusi, jimiž jsou členové vlády, předsedové stran či šéfové poslaneckých frakcí.

20:48 - Po téměř 31 hodinách poslanci začínají projednávat spornou novelu pandemického zákona, kterou do Sněmovny vrátil minulý týden Senát.

20:45 - Po více než hodině se poslanci vypořádali se všemi návrhy na úpravu pořadu schůze a program schválili. Opoziční návrhy byly zamítnuty.

20:15 - Navržených bodů a změn programu schůze je velké množství. Hlasování probíhá už téměř 45 minut, jelikož se o každém návrhu hlasuje samostatně.

20:05 - Sálem se rozléhá smích a tleskot. Předsedající schůze Bartošek se ztratil v množství navržených bodů a změn. „Po dvou dnech jednání prosím o trpělivost. Věřím, že to nakonec společně zvládneme,” omlouval se přítomným poslancům pobaveně Bartošek.

19:52 - Poslanci vládní většiny během několika minut zamítli všechny body a změny navržené předsedou SPD Tomiem Okamurou. Ten zařazení celkem dvanácti bodů na program probíhající schůze v úterý na plénu Sněmovny zdůvodňoval téměř šest hodin.

19:38 - Prvním bodem programu bude dle očekávání vládní novela pandemického zákona. Na schůzi budou zákonodárci řešit také vydání poslanců Andreje Babiše (ANO) a Bohuslava Svobody (ODS) k trestnímu stíhání a další zákony.

Dále měl být na programu státní rozpočet, nicméně zástupci koalice se dnes dohodli, že rozpočet projednají v pátek na nově vyhlášené schůzi k tomuto tématu. Pro body se tedy nehlasovalo.

19:35 - Poslanec ANO Radek Vondráček navrhoval jako první hlasování o tom, zda stále trvá stav legislativní nouze, v němž by mělo schvalování pandemické novely probíhat. Podle místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) ovšem není návrh hlasovatelný a zamítl ho.

Proti postupu předsedajícího schůze vznesla námitku šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Koaliční poslanci, kteří mají většinu, ovšem námitku hlasováním zamítli.

19:34 - Poslanci se po téměř 30 hodinách chystají hlasovat o programu schůze.

19:30 - Skončila přestávka, zákonodárci se opět vrátili do lavic a diskuse může pokračovat.

17:30 - Natahování jednání pokračuje, hnutí SPD si vzalo dvouhodinovou přestávku. Schůze bude pokračovat v 19:30.

Vzhledem k tomu, že již byl vyčerpán seznam přihlášených poslanců s návrhy na změn pořadu schůze, je možné, že by se po přestávce již hlasovalo o samotném programu.

17:20 - Premiér Petr Fiala (ODS) považuje vzhledem k situace za dobrou zprávu, že na hnutí SPD „nezbylo” místo ve vedení dolní komory.

„Když pozoruji jednání Tomia Okamury, tak si myslím, že je dobře, že není místopředsedou Poslanecké sněmovny,” řekl novinářům.

16:37 - Muže podezřelého z vyhrožování bombou ve Sněmovně zadržela policie po dvou hodinách od oznámení na Mělnicku. Podezírá ho z šíření poplašné zprávy.

16:22 - Únava na přítomných poslancích je patrná. Zatímco za běžného provozu se v kuloárech pohybuje řada zákonodárců a zaujatě diskutují, tak nyní prostory před jednacím sálem zejí téměř prázdnotou. Za řečnickým pultem mezitím řeční poslanec ANO Patrik Nacher, který chce na schůzi diskutovat například o politické kultuře.

16:00 - Sněmovna jedná už 26 hodin. Program zatím neschválila hlavně kvůli obstrukcím SPD, jež odmítá pandemickou novelu. 

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Poslanci SPD v čele s předsedou Tomiem Okamurou (uprostřed).

16:00 - Poslanci se vrátili k debatě o programu schůze.

15:05 - Mezitím v sále dále jedná rozpočtový výbor. Jeho člen Michael Kohajda (KDU-ČSL) na Twitteru poděkoval šéfce Rozpočtové rady Evě Zamrazilové za konstatování, že peníze utracené předchozí vládou Andreje Babiše (ANO) v souvislostí s pandemií covidu-19 podpořily inflaci.

14:55 - Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda důrazně odmítl, že by v úterý večer místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) jakkoliv porušil jednací řád, jak tvrdí opoziční strany.

„Včera k žádnému porušení jednacího řádu nedošlo. Jestli tu hnutí ANO pláče, že došlo k porušení, tak nedošlo. Všechny kroky, které pan Skopeček provedl, byly v pořádku,“ hájil postup spolustraníka Benda.

Podle něj už podobné stížnosti zákonodárců v minulosti řešil Ústavní soud a stavěl se k nim velmi rezervovaně, okolnosti průběhu jednání a procesní kroky příliš přezkoumávat nechtěl.

Ústavní právníci: Ve Sněmovně byl porušen jednací řád, ale žaloba u ÚS nemá šanci

Domácí

Že Skopeček porušil jednací řád Sněmovny, když nechal okolo 20. hodiny hlasovat o prodloužení jednací doby, ve středu pro Novinky uvedl například ústavní právník Jan Wintr. Jednací řád to umožňuje pouze do 19 hodin.

14:48 - Zástupci stran vládní koalice svolají na pátek celodenní schůzi k projednání jediného bodu, a to státního rozpočtu na rok 2022. K tomuto kroku koalice přistupuje kvůli dlouhým obstrukcím ze strany opoziční SPD, které už více než 24 hodin trvají u diskuse k samotnému pořadu schůze. Jak dlouho ještě jednání bude blokováno, není jasné, a proto chce pětikoalice mít pevně zařazený čas na projednání rozpočtu.

„Motivací není zpochybnění schůze samotné. Důvod je jediný, a to že klíčovou prioritou je projednání rozpočtu. Jsme zde svědky zcela bezprecedentního obstrukčního jednání ze strany SPD, tak chceme mít jistotu, že rozpočet bude projednán,“ vysvětlil pohnutky šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný.

Pokud by nynější obstrukce pokračovaly až do pátku, kdy bude pevně zařazen bod týkající se rozpočtu, poslanci se po jeho schválení hodlají k projednávání pandemické novely vrátit.

14:00 - Schůze Poslanecké sněmovny trvá již 24 hodin. Právě byla vyhlášena přestávka do 16 hodin, aby mohl zasednout rozpočtový výbor. Od 15 hodin bude jednat také vláda.

13:51 - Ve Sněmovně se také stále častěji hovoří o tom, na kolik vyjde jedna hodina obstrukcí ze strany opozice. Například podle výpočtů poslance Petra Letochy (STAN) částka již přesáhla 3,5 milionu korun, a jde tedy zhruba o 250 tisíc korun za hodinu.

13:36 - Před malou chvílí vyšlo najevo, že okolo půlnoci někdo nahlásil v budově Sněmovny bombu. Šéf SPD Tomio Okamura ihned vystoupil na plénu a navrhl vyklizení Sněmovny, aby došlo k prohlídce objektů, současně zkritizoval vládní koalici, že o hrozbě přítomné poslance už v noci neinformovala.

„Je to tak, že tu tato hrozba byla. Od samého počátku bezpečnostní odbor i kancléř vyhodnotili tuto hrozbu jako nepředmětnou,“ odpověděla mu šéfka Sněmovny Pekarová Adamová s tím, že policisté společně s odpovědnými zaměstnanci Sněmovny přesto udělali kontrolu. Člověk, který bombu oznámil, prý byl po chvíli zadržen.

Důvěryhodnost hrozby taktéž podle ní snížilo to, že budovy hlídá strážní služba a přístup do ulic okolo budov dolní komory parlamentu hlídají policisté kvůli probíhajícím demonstracím.

13:21 - Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která aktuálně řídí schůzi, musí opakovaně napomínat přítomné poslance. Ti mezi sebou hlasitě diskutují a ruší vystoupení řečníků.

12:59 - Premiér Petr Fiala (ODS) kvůli probíhající schůzi zrušil plánovanou cestu do Paříže, kde se měl setkat s lídry zemí EU a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem o situaci v Africe.

12:47 - Ani po bezmála 23 hodinách od zahájení schůze se poslanci nedostali k hlasování o podobě jejího programu. Opoziční poslanci nadále přicházejí s jeho úpravami.

12:45 - Podle informací Novinek stále nepanuje uvnitř koalice shoda na tom, zda předřadí na návrh Schillerové jako první bod schůze zákon o státním rozpočtu, nikoli pandemickou novelu. Ještě jednou se k tématu má sejít grémium.

12:37 - S návrhem zařadit téma „zmrazení bodů ústavních činitelů“ na program schůze se na plénu rozmluvil také poslanec SPD Karel Sládeček.

Za párminutový přednes ho pochválila šéfka Sněmovny Pekarová Adamová. „Myslím, že přesně v tomto duchu by to mělo být,“ podotkla.

12:24 - Řečnický pultík nyní obsadil Jaroslav Dvořák (SPD), čeká se však, až se vrátí s rouškou či respirátorem.

12:21 - Ve sněmovních kuloárech před jednacím sálem se objevil také expremiér Mirek Topolánek (ODS), přátelsky hovořil se zástupci koalice i opozice. Zda přišel například koalici „poradit“, jak se dostat z obstrukční pasti, nechtěl komentoval.

11:49 - Nadále mluví zástupce SPD Kettner, jehož vystoupení na Twitteru připodobnil poslanec KDU-ČSL Šimon Heller k „páté koloně Ruska“, jde podle něj přitom o katastrofu.

   

11:29 - Zástupci vedení Sněmovny se stále nevyjádřili k návrhu Schillerové o předřazení zákona o státním rozpočtu.

11:15 - Jednání dolní komory pokračuje projevem Zdeňka Kettnera (SPD), který by se zase rád během schůze zabýval svobodou projevu.

11:04 - Koaliční většina se nadále radí, zda umožní předřadit zákon o rozpočtu před pandemickou novelu. Schůze má pokračovat v 11:15.

11:03 - Fiala doplnil, že chce SPD kvůli možnému porušení jednacího řádu při prodloužení jednacího dne, které proběhlo v úterý večer, podat ústavní stížnosti.

„Podáme dvě žaloby k Ústavnímu soudu na jednání pětikoalice,“ řekl novinářům.

V případě, že by soud jejich námitkám vyhověl, chce žádat o odvolání šéfky Sněmovny Pekarové Adamové (TOP 09).

10:59 - Šéf klubu SPD Radim Fiala na tiskovém brífinku připustil, že se jim návrh Schillerové o předřazení rozpočtu před pandemickou novelu pozdává.

„Rozhodně nebudeme obstruovat rozpočet. Prostě se vyjádříme k tomu, co se nám líbí, co ne, a podáme pozměňovací návrhy,“ nastínil k tomu, jak chce SPD při jeho projednávání v prvním čtení postupovat.

10:43 - Schillerová novinářům řekla, že kvůli přednostnímu schvalování rozpočtu navrhla i přesunutí rozpočtového výboru z dnešních 14:30 již na dopolední hodiny.

„Na grémiu proběhla nějaká debata. Teď se koalice radí, jak postupovat dál,“ uvedla s tím, že její návrhy byly podle ní přijaty pozitivně. Následně by i projednávání pandemické novely mohlo podle ní mít hladší průběh. „Jsme připraveni i stáhnout přihlášky,“ doplnila pro Novinky.

10:33 - Porada vedení Sněmovny se dále prodlužuje. Poslanci by měli znovu usednout do lavic v 11 hodin.

10:08 - Předsedající Olga Richterová (Piráti) po poradě s šéfy klubů vyhověla žádosti Schillerové a přerušila jednání Sněmovny na schůzi grémia do 10:30.

10:05 - Slovo si vzala šéfka klubu ANO Alena Schillerová (ANO) a řekla, že probíhající schůze podle ní nikam nevede.

Požádala proto o svolání grémia, kde chce s dalšími šéfy stran a klubů hledat cestu, jak předřadit na jednání státní rozpočet. „Tato země může být bez pandemického zákona, ale nemůže být bez státního rozpočtu,“ prohlásila na plénu.

9:37 - Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) na Twitteru sledující vyzval, aby někoho dalšího přivedli do Sněmovny, pokud mu chtějí přiblížit pojem „přehlídka ztraceného času“. „I s tím koněm v římském Senátu byla nejspíš snadnější domluva,“ glosoval na sítích.

9:28 - Slovo si vzal další zástupce SPD, tentokrát poslankyně Vladimíra Lesenská. Pokračuje tak navrhování úprav pořadu schůze.

9:24 - Zákonodárci schválili prodloužení jednacího dne.

9:22 - Šéf klubu poslanců ODS Marek Benda navrhl jako procedurální návrh, že poslanci mohou jednat i ve středu po 21. a 24. hodině.

9:20 - Ač poslanci jednají už 19 hodin, stále se nedostali ani ke schvalování programu schůze. Nyní u řečnického pultíku hovoří Vladimír Zlínský (SPD), který se v projevu věnuje možné modernizaci armády.

9:06 - Ve Sněmovně složila slib nová poslankyně Jarmila Levko (STAN). „Slibuji,“ pronesla na plénu.

9:00 - Poslanci se vrátili do jednacího sálu po hodinové pauze na jednání mandátového a imunitního výboru. Ten zasedl, aby projednali nahrazení nyní již bývalého poslance Jana Farského (STAN) jeho stranickou kolegyní Jarmilou Levko.

8:43 - Schůze Sněmovny, která začala v úterý, byla ve středu kolem osmé hodiny ráno po 18 hodinách přerušena, jednání má být obnoveno v 9:00.

Dolní komora kvůli obstrukcím opoziční SPD, jejímž cílem je oddálit opětovné projednání vládní pandemické novely, zatím o ničem nerozhodla.

8:40 - Vážení čtenáři, vítáme vás u nového on-line přenosu z jednání Poslanecké sněmovny k novele pandemického zákona. Dosavadní průběh úterního jednání si můžete přečíst zde.

Sněmovní schůze začala v úterý ve 14 hodin. Prvním bodem schůze by měla být vládní novela pandemického zákona, kterou zákonodárcům vrátil Senát. Koaliční poslanci, kteří mají v dolní komoře parlamentu pohodlnou většinu, veto hodlají přehlasovat.

Zpochybnili jste legitimitu schůze, kritizuje opozice. Poslanci bušili do lavic

Domácí

Jednání ovšem od samého počátku provázejí obstrukce ze strany opozičních poslanců, kteří s předlohou nesouhlasí. Ihned po začátku schůze si vzal slovo předseda SPD Tomio Okamura a řečnil téměř šest hodin, než byl přerušen předsedajícím schůze a místopředsedou Sněmovny Janem Skopečkem (ODS). Opozice kvůli kroku Skopečka mluví o zpochybění legitimity schůze.

Poslanci ve Sněmovně bušili do lavic.Video: psp.cz

Opoziční strany následně jednání natahovaly přestávkami na porady poslaneckých klubů a vystoupeními dalších opozičních zákonodárců s návrhy k zařazení na pořad schůze.

Poté, co poslanci znovu usedli zhruba hodinu po půlnoci do lavic, začali vystupovat opět opoziční poslanci s návrhy bodů k zařazení na program schůze, což trvalo až do rána. Jakmile budou vzneseny všechny návrhy, přistoupí se k hlasování o programu, lze ovšem očekávat, že stejně jako minule koaliční většina všechny návrhy zamítne a jako první bod zařadí právě pandemickou novelu.

Který tisk čtete, zaskočila ve Sněmovně Pekarová Kotena.Video: psp.cz

Poté bude teprve otevřena rozprava k samotné předloze, kde lze taktéž očekávat obstrukce a dlouhé proslovy. Kdy by mohlo dojít na hlasování o novele, není jisté. Minulá schůze, na níž se pandemická novela schvalovala, trvala 35 hodin.

Na aktuální schůzi by měli poslanci kromě pandemické novely řešit mimo jiné také vydání poslanců Andreje Babiše (ANO) a Bohuslava Svobody (ODS) k trestnímu stíhání.

Anketa

Čemu by se podle vás měli poslanci věnovat přednostně?
Novele pandemického zákona
7,6 %
Návrhu státního rozpočtu na letošní rok
92,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7416 čtenářů.

Reklama

Související články

Babiš obrátil a brání se vydání

Jen několik hodin před úterním předpokládaným rozhodováním Sněmovny o již třetím vydání bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí...

Výběr článků

Načítám