Hlavní obsah

Pane poslanče, už citujete sám sebe. Další obstrukční maraton ve Sněmovně

Aktualizováno

Poslanci měli v úterý začít opět jednat o sporné novele pandemické zákona, kterou minulý týden zamítli senátoři. Schůze začala v úterý ve 14 hodin, ale podobně jako při prvním projednávání se opět značně protáhla kvůli obstrukcím zákonodárců hnutí SPD. Novinky jednání sledovaly on-line.

Živě: Jednání sněmovny 15.2.2022Video: psp.cz

 
Článek

Vážení čtenáři, středeční dění ve Sněmovně můžete sledovat v nové on-line reportáži zde.  

8:02 - Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) přerušil schůzi do 9 hodin, aby se v nadcházející hodině mohl sejít naplánovaný mandátový a imunitní výbor, jenž se má zabývat včerejší rezignací Jana Farského na svůj poslanecký mandát. 

Po pauze složí poslanecký slib ředitelka libereckého Divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko, která Farského v dolní komoře parlamentu nahradí.

7:30 - Poslanci stále navrhují body k projednání.

6:36 - S přednostním právem vystoupil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který upozornil na špatně podaný návrh na změnu zařazení bodu svého předřečníka Radovana Vícha (SPD). Místopředsedkyně sněmovny Věra Kovářová (STAN) chtěla poslanci i přes nelibost ministra Stanjury dát možnost u řečnického pultu upřesnit, kam chce svůj bod přesně zařadit.

„Rozumím vaší vstřícnosti, nicméně protože jsem nespal, moc vstřícný nejsem. Tady kolegové z SPD se neustále ohání jednacím řádem a prostě pan poslanec nemá právo v tomto okamžiku vystoupit,” uvedl Stanjura s tím, že upřesnit návrh může poslanec během hlasování.

6:15 - Ani po 16 hodinách od zahájení schůze se poslanci nedostali k hlasování o podobě jejího programu. Opoziční poslanci stále navrhují jeho úpravy. Nyní hovoří poslanec ANO David Pražák.

5:43 - Pekarová znovu přerušila poslance Kotena s upozorněním, že opomněl ve svém vystoupení zmínit, k jakému ze svých návrhů se vyjadřuje. Z poslancovy reakce přitom bylo zřejmé, že ho dotaz zaskočil.

Který tisk čtete, zaskočila ve Sněmovně Pekarová KotenaVideo: psp.cz

Pekarová dále nabídla nápovědu: „Je to sněmovní tisk 12, nebo sněmovní tisk 13?” Ani to nepomohlo poslanci zmínit, k jakému bodu se vyjadřuje. „To mě mrzí, že to jste si nepřipravil zrovna,” poznamenala Pekarová.

„To jsem si tady nějak nepoznamenal. Myslel jsem, že je to natolik známý sněmovní tisk,” odvětil na to Koten načež pokračoval dál ve svém vystoupení.

5:36 - S návrhem zařadit několik bodů na program schůze se u pultu dlouze rozmluvil také poslanec SPD Radek Koten. Po dvaceti minutách vystoupení jej přerušila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) s upozorněním, že se ve svém projevu opakuje:

„Pane poslanče, já se omlouvám, ale toto jste už slovo od slova opakoval podruhé, takže už v tom zdůvodnění opakujete sám sebe, možná citujete sebe, bylo by vhodné, abyste se posunul dále.”

Už citujete sám sebe, upozornila Pekarová obstruujícího KotenaVideo: psp.cz

4:50 - Richterová opět přerušila Maříkovou, která svůj projev protáhla už na téměř hodinu a půl. Tentokrát se odkázala čtvrtý odstavec paragrafu 59 jednacího řádu Sněmovny, podle kterého má poslanec mluvit k projednávané věci.

Maříková následně vyzvala Richterovou k ocitování bodu, který sama navrhuje k projednání. „Já mám poznamenáno znění vašeho bodu. Upozorňuji na to, že tato míra detailu patří do výborů,” odvětila Richterová, načež poslankyni vrátila slovo.

4:24 - Místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová přerušila poslankyni SPD Karlu Maříkovou, která už téměř hodinu odůvodňuje dva návrhy o zařazení bodů, aby hovořila k projednávané věci.

„Já bych si dovolila upozornit, že jsme v bodě bez rozpravy, že je třeba hovořit k projednávané věci a že velká míra detailů je vhodná do výborů,” vyzvala poslankyni Richterová, která se odkázala na paragraf 54 odstavec 5 jednacího řádu.

§54 odstavec 5 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny
Výbor, poslanecký klub nebo poslanec mohou navrhnout změnu nebo doplnění pořadu. O pořadu, popřípadě návrhu na jeho změnu nebo doplnění rozhodne Sněmovna hlasováním bez rozpravy.

Maříková se na místopředsedkyni obrátila s žádostí, aby jí přímo ocitovala část jednacího řádu, která jí odůvodnění bodu zakazuje: „Můžete citovat prosím paragraf v jednacím řádu, který mi zakazuje, abych tady odůvodňovala svůj bod, který chci zařadit na program schůze. Jestli nic takové v jednacím řádu není, tak mě prosím nepřerušujte a nechte mě pokračovat v odůvodnění mého bodu.”

Následně Richterová vrátila poslankyni slovo.

4:17 - Jednání Sněmovny trvá už přes 14 hodin, poslanci se přitom ještě ani nedostali k hlasování o podobě programu schůze. Opoziční poslanci nadále navrhují úpravy.

3:20 - Po několika přihlášených poslanců SPD se ke slovu dostala i poslankyně za ANO Berenika Peštová. Předtím, než přednesla svůj návrh, vyjádřila se k postupu, jakým Sněmovna schválila prodloužení schůze. „To, co jsem zde zažila, bylo znásilnění jednacího řádu v přímém přenosu,” řekla.

2:40 - Poslanci SPD pokračují s návrhy na úpravu schůze Sněmovny, které podrobně odůvodňují. Nyní u řečnického pultu mluví Oldřich Černý, který chce zařadit návrh zákona o zákazu zahalování obličeje na veřejnosti.

2:01 - Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) odmítl Okamura všechny návrhy, které na grémiu Sněmovny padly. „Na grémiu byly předneseny návrhy, jak odblokovat situaci v Poslanecké sněmovně. Tomio Okamura nesouhlasil s žádným z nich,” uvedla na Twitteru.

1:45 - K vystoupení se dostávají řádně přihlášení poslanci. Jako první mluví Jaroslav Bašta z SPD, druhý je přihlášen jeho stranický kolega Jan Síla.

1:24 - Michálka u pultu vystřídal s přednostním právem předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Na začátku svého vystoupení zdůraznil, že SPD považuje další pokračování jednání za nezákonné. Fiala nicméně pokračuje s návrhy na zařazení bodů na pořad schůze.

„Považujeme to, že pokračujeme po 21 hodině, za porušení zákona o jednacím řádu. Pokračuji ve svém vystoupení jen pro případ, že by dokonce i Ústavní soud vyhodnotil takto flagrantní porušení legislativního procesu za přijatelné,“ řekl.

1:18 - Poslanci znovu začali jednat. Slovo si s vzal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, který se přihlásil s přednostním právem ještě před přestávkou.

„To co se tady odehrálo, byl skutečně svým způsobem takový pokus o puč, jak pan Okamura použil tato slova, protože jsme se tady stali svědky toho, že jeden člověk může zastavit fungování celé ústavní instituce, který má dvě stě hlav,“ řekl na začátku svého vystoupení.

23:19 - Tentokrát si přestávku v délce dvou hodin bere SPD. Jednání bude pokračovat v 1:18.

23:18 - Grémium Sněmovny nedospělo ke shodě, oznámila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Jednání tedy bude pokračovat. Poslanci budou dále navrhovat body k zařazení na pořad schůze.

23:05 - Porada vedení Sněmovny se prodlužuje o dalších deset minut. Poslanci by opět měli usednout do lavic ve 23:17.

22:26 - Byla vyhlášena další pauza, tentokrát na dvacet minut kvůli jednání členů vedení Sněmovny, premiéra Petra Fialy, předsedů poslaneckých klubů a předsedů stran.

22:25 - Poslanci znovu začali jednat. Slovo si vzala šéfka frakce ANO Alena Schillerová. Vzhledem k řadě porušení jednacího řádu požádala o svolání grémia Poslanecké Sněmovny, aby se předsedové stran domluvili na dalším postupu.

21:13 - Zvolený postup zkritizovala nejen opozice, ale přidal se k ní například také koaliční senátor Michael Canov (za STAN).

20:34 - Jednání Sněmovny sleduje také bývalý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), podle něhož taktéž došlo k porušení jednacího řádu. Vládě na svém Twitteru dává rady do budoucna.

20:25 - Okamury se zastala šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. „Teď byl bezprecedentním způsobem porušen jednací řád. Hlasovat o prodloužení je možné do 19 hodin,” řekla Schillerová. Podle ní navíc ani nezazněl procedurální návrh na hlasování na mikrofon, což taktéž považuje za porušení jednacího řádu.

Následně si vzala přestávku v délce dvou hodin na poradu poslaneckého klubu ANO. Do lavic se zákonodárci vrátí opět ve 22:23.

20:20 - Nálada v jednacím sále je rozjitřená. Část poslanců, zejména SPD, nesouhlasně bučí a buší do lavic. Ruší tak vystoupení šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba, který se přihlásil s přednostním právem a začíná navrhovat body na program schůze.

Poslanci ve Sněmovně bušili do lavicVideo: psp.cz

20:17 - Poslanec ANO Robert Králíček zpochybnil hlasování. Poslanci následně znovu potvrdili prodloužení schůze. V dalším hlasování pak zamítli námitku předsedy SPD Okamury na postup předsedajícího schůze Skopečka.

20:14 - Okamura se zároveň pustil i do premiéra Petra Fialy (ODS), kterému si stěžoval napřímo. Podle něj mu Fiala řekl, že se k věci nechce vyjadřovat a ať si to to vyřídí s předsedajícím. „Pane premiére, vy nejste chlap, který má odvahu a chce bojovat za svobodu a demokracii. Vy jste normální srab. Moc dobře víte, že to je špatně. Opravdu jste mě zklamal,” obořil se na premiéra.

20:10 - Poslanci se dohadují o tom, kdo má mluvit. „Před chvíli jste přerušil moje vystoupení, protože tu v rozporu s jednacím řádem nejsou vaši ministři. Já jsem měl kontinuálně pokračovat ve svém projevu a vy jste do toho vložil nějaké hlasování. To je nastupující totalita, přímé ohrožení demokracie,” vztekal se Okamura.

„Nesmíte mě přerušit. To je puč, ohýbáte jednací řád.” dodal rozhořčené šéf SPD a vznesl námitku na postup předsedajícího.

20:06 - Místopředseda Sněmovny Skopeček dává po přestávce hlasovat o tom, že poslanci mohou jednat i po 21 a 24 hodině. Okamura se ohradil, že tak učinit nemůže, protože má stále slovo a není možné jej v řečnění přerušit. Skopeček jeho námitku nereflektoval a zákonodárci si prodloužení jednání schválili.

Ze strany sálu, kde sedí opoziční poslanci se ozývá bušení do lavic a bučení. Okamura se brání a mluví o „totalitě”.

20:03 - Přestávka skončila. Za pultík se opět postavil Okamura, za zády mu sedí několik ministrů.

19:54 - Ministři dopřáli Okamurovi desetiminutovou přestávku. Zřejmě se mezi sebou nedomluvili, v jednacím sále se nenachází ani jeden člen vlády. Řídící schůze tak byl nucen vyhlásit pauzu.

19:50 - Okamurovi po téměř šesti hodinách již zřejmě pomalu dochází dech, viditelně se častěji zasekává a ztrácí myšlenky, zpomalilo i tempo jeho projevu.

Určitý podíl na tom ale má i rozruch v jednacím sále, kdy se poslanci baví mezi sebou. Skupinka zákonodárců si stoupla diskutovala přímo před řečnickým pultíkem. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) je vyzval k utišení a poslal je na svá místa.

19:30 - Okamura si postěžoval, že v sále nejsou přítomni členové vlády, a pokusil se vyžádat si pauzu. Mezi poslanci se ovšem pohybuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), jak mu připomněl řídící schůze. Žádná přestávka se tedy nekoná.

19:26 - Lidovecký poslanec Hayato Okamura opět kritizuje svého bratra a šéfa SPD Tomia za blokování sněmovní schůze.

19:12 - Několik hodin řečnění už dává zabrat i Okamurovi. V sále se rozezněl hlahol a Okamura prosil o klid, protože už nemá příliš sil poslance překřikovat. Místopředseda Skopeček se jej zeptal, zda již chce skončit a vzít si přestávku, načež Okamura začal Skopečkovi podsouvat návrh, že by se mohla vyhlásit kratší „milosrdná” přestávka na poradu vedení dolní komory parlamentu, během které by si Okamura odpočinul a odskočil si. Poté by se k pultíku vrátil.

Žádná přestávka ale zatím vyhlášena nebude, a Okamura tak musí dále mluvit. Ukončit své vystoupení totiž nehodlá.

19:01 - Okamura mluví už pět hodin. Právě se řídícího schůze Jana Skopečka (ODS) zeptal, kdy končí jednací den. „Do kolika je dneska jednací den, já to mám ještě na dlouho,” dotázal se šéf SPD a sklidil ze strany přítomných zákonodárců posměch. Standardně jednací den podle řádu končí v 21 hodin.

Okamura po pěti hodinách u pultíku: Mám to ještě na dlouho.Video: psp.cz

Svou řeč se snaží natahovat dotazy k jednacímu řádu. Skopeček ho napomenul, že nemluví k programu, a pohrozil mu odebráním slova, protože není vhodná doba na to diskutovat o jednacím řádu. „Jsem rád, že mi pomáháte s obstrukcema, klidně mluvte. Já jsem se potřeboval na minutku vydechnout,” odvětil mu Okamura.

18:21 - Předsedu poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka vede několikahodinový projev Tomia Okamury bez jediné přestávky k hlubokým úvahám. Zapojil do nich také sledující na svém Twitteru.

18:05 - Již čtvrtou hodinu okupuje řečnický pultík předseda SPD Okamura. Okolo místa řídícího schůze se začali srocovat členové vedení dolní komory parlamentu a někteří předsedové poslaneckých klubů, například Petr Benda (ODS). Radí se o dalším postupu a probírají možnosti vyplývající z jednacího řádu.

Jakmile Okamura opustí řečnický pult, budou muset koaliční zákonodárci vyvolat hlasování a posvětit si to, že mohou jednat i v nočních hodinách a dále. Kdy se pak dostanou k samotnému hlasování o pořadu schůze, je nejisté, jelikož po Okamurovi hodlají vystupovat s návrhy na doplnění programu další opoziční poslanci.

17:58 - Šéf SPD osočil ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), že zneužívá resort vnitra k poškozování SPD. Podle Okamury je Rakušan „bezskrupulózní” člověk.

Ministr se ovšem nenachází v jednacím sále, zastal se ho tedy místopředseda Sněmovny, která aktuálně řídí schůzi, Jan Bartošek (KDU-ČSL). Vyzval Okamuru, aby neurážel další poslance a členy vlády, nehledě na to, zda jsou, či nejsou v sále a mohou se bránit.

17:53 - Stále mluví Okamura. Navrhuje řadu témat, která by podle něj měla Sněmovna na probíhající schůzi řešit. Řadu bodů Okamura navrhoval již na minulých jednáních, vládní poslanci, kteří mají většinu, je ovšem pokaždé odmítli.

17:05 - Ke slovu se od začátku schůze ještě nedostal nikdo jiný než Okamura. Ten řeční už téměř tři hodiny. Poslanci ještě neměli ani možnost odhlasovat si jednání i v nočních hodinách, jak se předpokládá.

16:39 - Poslanci vesměs nevěnují Okamurovi pozornost. Například Pavel Klíma z TOP 09 podotkl, že si dlouhý čas krátí sněmovními tisky. „Tento čas trávím studováním jak rozpočtu, tak připravovaných zákonů, hlavně tomu o pedagogických pracovnících,” uvedl na Twitteru.

16:00 - Okamura mluví bezmála druhou hodinu, a poslanci se tak stále nedostali ani k hlasování o programu schůze.

Očekává se, že ho následně vystřídá šéf klubu SPD Radim Fiala s dalším dlouhým projevem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a předseda SPD Tomio Okamura na schůzi Poslanecké sněmovny 15. února 2022 v Praze.

15:51 - Lidovec Michael Kohajda zase na Twitteru nadnesl otázku, k čemu podobný průběh schůze slouží. „Čeká nás další dlouhé jednání Sněmovny, zřejmě dny a noci. A je potřeba si odpovědět, co dobrého naší zemi skutečně tato jednání přinášejí. Snad nebude odpovědí, že vůbec nic,” napsal.

15:42 - Okamura chce také projednat, že ministr zdravotnictví Vlastmil Válek (TOP 09) „vyhrožuje” nouzovým stavem v případě, že nebude přehlasováno senátní veto pandemické novely.

15:23 - Už více než hodinu řeční Okamura. „Mám přednostní právo,” ohradil se proti výtkám předsedajícící Pekarové Adamové, aby hovořil během diskuse ke schvalování programu k věci. „Nejsem časově omezen,” zdůrazňoval přitom.

Jak čelit sněmovním obstrukcím? Právníci se neshodnou

Domácí

15:10 - Podobně jako během předešlého jednání o pandemickém zákonu začal Okamura skloňovat slovo „totalita”. Například v souvislosti se zkrácením řečnické doby zmiňoval totalitní omezování.

„Koalice sama nouzový stav odmítala,” podotkl Okamura. Odkazoval tak na dění z minulého volebního období.

14:57 - Ostřeji se vyjádřila Marie Jílková (KDU-ČSL), která si do sálu přinesla klubko s vlnou. „Dnes jsem na obstrukční jednání konečně náležitě připravená. Právě mluví Tomio Okamura, tak snad se mi neudělá nevolno a tak krásnou vlnu si neznehodnotím #konstruktivně,” uvedla lidovkyně na Twitteru.

14:54 - Některé z Okamurových výroků mezitím baví vládní poslance, kteří je glosují na sociálních sítích.

„Tomio Okamura před chvílí plakal ve sněmovně, že premiér Petr Fiala není přítomen v sále, protože se mu nechce dívat do očí. Upozornil jsem jej, že to ani nejde, protože místo pro premiéra je přímo za zády řečníků u pultíku,” napsal třeba Stanislav Blaha (ODS).

14:44 - Okamura nastínil, že na pořad schůze navrhne hned několik bodů, které se netýkají pandemické situace. Mezi nimi například „diskusi o neúnosné situaci s nepřizpůsobivými“, čímž prý naráží například na hlasitou hudbu nebo prodej drog v českých městech a obcích.

14:28 - Následně pochválil předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09), že poslance vyzvala, aby na sebe nepokřikovali z lavic. „Správně si vyložila jednací řád. Konečně aspoň jedna pochvala,“ prohlásil Okamura.

14:21 - Okamura se hned zkraje projevu opřel do vládního programového prohlášení, jehož součástí je i výběr národního ptáka. V poslední době se mluví zejména o sokolu. „Mnozí občané píšou, že na vaší vládu by se spíše hodila straka,“ rýpl si předseda SPD.

„Je to opravdu děsivé ty vaše priority,” dále tepal kabinet Okamura.

Demonstrace před Poslaneckou sněmovnou proti pandemickému zákonuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

14:11 - Slovo si vzal šéf SPD Tomio Okamura. „Zatímco evropské země rozvolňují, vaše startost je, jak protlačit pandemický zákon, který dále omezuje,” řekl na plénu.

14:05 - Poslanec Jan Farský (STAN) složil mandát kvůli stáži v USA.

Farský složil poslanecký mandát

Domácí

14:00 - Začalo jednání Sněmovny. Poslance čeká schvalování programu schůze, koaliční většina chce prosadit jako první bod novelu pandemického zákona.

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu.

O zařazení pandemické novely jako prvního bodu nové schůze rozhodla vládní většina SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a STAN s Piráty na úterním grémiu Sněmovny.

Poslanci budou zase řešit pandemickou novelu, jednání se může protáhnout

Domácí

Pandemická novela především rozšiřuje možnosti vydávání protikoronavirových opatření a prodlužuje rovněž účinnost zákona z konce února na konec listopadu.

Senátoři, kteří zákon ve čtvrtek odmítli, ale i jeho další kritici poukazují na možnou protiústavnost některých ustanovení a kritizovali zrychlené schvalování předlohy ve stavu legislativní nouze.

Prostě to přehlasujeme. Vládní poslanci pandemickou novelu měnit nebudou

Domácí

Šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný již před časem naznačil, že budou chtít senátní veto přehlasovat. Nutných je nejméně 101 poslaneckých hlasů. Koalice jich má při kompletní účasti 108.

Podle informací Novinek je přítomno 107 vládních poslanců, jelikož je jeden ze zástupců TOP 09 v karanténě. Není však jisté, zda se bude hlasování již účastnit Jarmila Levko (STAN), která má během 24 hodin nahradit Jana Farského (STAN).

Farský složil poslanecký mandát

Domácí

Předchozí schvalování vládní předlohy trvalo kvůli obstrukcím poslanců opozičního hnutí SPD více než 35 hodin. Zástupci stran ani tentokrát nevyloučili vleklou diskusi.

Očekává se, že rozsáhlá bude už diskuse v úvodním bloku, v němž poslanci navrhují změny programu schůze. Je pravděpodobné, že dolní komora si v úterý odhlasuje možnost nočního jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám